Mrazené vaječné bielky a žĺtky – tipy na ich rýchlu predvianočnú záchranu

Ako mraziť žĺtky a bielky

December je krásny mesiac. Vždy v novembri si predstavujem, aký to bude čarovný a pokojný čas, ako si užijem advent, ako budeme s deťmi chodiť vyzerať Mikuláša, baliť po večeroch darčeky, zdobiť dom, piecť, nasávať predvianočnú atmosféru aj varené vino, a šíriť okolo seba vlnu pokoja, dobra a lásky. Proste ako si to všetko užijem.

No a realita? Hoci si to nerada priznávam, december vôbec nie je pokojný mesiac. Je hektický a ubehne rovnako rýchlo ako zo silvestrovského šampanského vybublú všetky bublinky. Okrem toho, skĺbiť všetky predvianočné aktivity je počas predvianočných týždňov pre ženu-matku-manželku robota hodná práce vrcholového manažéra. Zvládnuť návštevy škôlkarskych a školských besiedok, firemných večierkov, vianočných koncertov a trhov a popri tom doma žať úspechy vo varení, vypekaní, upratovaní, zháňaní darčekov na poslednú chvíľu, pripravovaní mikulášskych nádielok a kalendárov, dekorovaní domu, zháňnaniu stromčeka a kapra, zvládať predvianočné nákupy a ostatné bežné denné povinnosti a popri tom byť okúzľujúcou manželkou a svedomitou pracujúcou ženou, ktorá má vždy namaľované oči a úsmev na perách, to je podľa mňa úloha, ktorú zvládne ľavou zadnou iba Chuck Norris.

Dnes vám teda neprinášam žiadny recept, ale tipy na to, ako zatočiť s prebytočnými žĺtkami a bielkami.  Lebo s ohľadom na všetko, čo nás v decembri čaká a neminie, moje empatické srdce tuší, že by ste kuchyňu počas adventu radi zavreli aspoň na chvíľu, a šli si v kľude na trhy vypiť horúcu čokoládu alebo srknúť vareného vína či punču. Alebo sa len tak s neutrálnym výrazom v tvári a nenamaľovanými očami hodili na gauč a na chvíľu vytesnili z hlavy všetky myšlienky na predvianočné prípravy.

Namiesto toho, aby ste rozmýšľali, čo so zvyšnými žĺtkami alebo bielkami a usilovne ich spracovávali, odložte ich do chladničky alebo do mrazničky. Ony na vás rady počkajú kým si oddýchnete. Alebo kým prídu kľudnejšie časy – hoci aj do Veľkej noci.

CHLADENIE VAJEC

Poznám zopár domácností, kde nemajú mrazničku. A aj ľudí, čo potraviny spotrebujú radšej ihneď. Ak sa teda bielky alebo žĺtky rozhodnete nemraziť, pri ich chladení sa vám môžu zísť tieto tipy:

  • zvyšky vaječných bielkov aj žĺtkov je potrebné dať do nádoby s viečkom a ihneď uložiť do chladničky
  • ak nemáte po ruke nádobu s viečkom, poslúži aj čistý kelímok od jogurtu prikrytý potravinárskou fóliou alebo zvyškom alobalu
  • najmä vaječné žĺtky by nemali dlho stáť pri izbovej teplote a odokryté, lebo ich povrch sa rýchlo vysušuje
  • na uskladnenie vajec v chladničke je ideálne to miesto, kde teplota kolíše čo najmenej – teda zadná časť chladničky. Teplota sa najviac mení v chladničkových dvierkach, kde sa počas otvárania chladničky najviac mieša chladný vzduch s teplým
  • správne skladované vaječné bielky by mali v chladničke vydržať 2 – 4 dni
  • vaječné žĺtky je lepšie spotrebovať do 2 dní
  • aby vaječné žĺtky v chladničke neoschli a vydržali dlhšie čerstvé, môžete ich zaliať rastlinným olejom, tak sa nevysušia. Pred použitím olej zlejte a použite ho napríklad do praženice. V každom prípade však nádobu so žĺtkami prikryte viečkom či alobalom
  • zvyšky vajec skladovaných v chladničke použite iba do tepelne upravovaných jedál
  • zvyšky bielkov a žĺtkov najjednoduchšie a najrýchlejšie spotrebujete v omeletách, frittatach či praženici; pre inšpiráciu čo s nimi, prezrite si tiež recepty na využitie vaječných bielkov či žĺtkovobe sekcie budem priebežne plniť novými receptami

MRAZENIE VAJEČNÝCH BIELKOV A ŽĹTKOV

Mrazenie bielkov a žĺtkov je síce jednoduché, ale v ich mrazení je zopár dôležitých rozdielov, preto postupy uvádzam oddelene:

Ako mraziť bielky

Príprava na mrazenie

Vaječné bielky z vajíčok veľkosti M majú objem približne 30 ml. Preto sa mi na ich zamrazovanie najlepšie osvedčili Avent Via poháriky, ktoré mi ostali ešte z obdobia, kedy som deťom pripravovala dojčenskú stravu. Použiť však môžete aj prázdne kelímky od jogurtu alebo iné nádobky s viečkom. Bielky mrazím každý zvlášť, aby som v prípade potreby mohla použiť vždy toľko kusov, koľko práve potrebujem. Kelímky, resp. nádoby na mrazenie surových vajec používam špeciálne na tento účel, z hygienických dôvodov nemrazím v nich nič iné (ľad, bylinky a pod.)

Na rozdiel od žĺtkov, vaječný bielok pred vložením do mrazničky nevyžaduje žiadnu špeciálnu úpravu.

Postup pri mrazení

  • čerstvo oddelený bielok nalejte do nádobky, prikryte ju viečkom alebo potraviárskou fóliou a vložte do mrazničky
  • zmrazené bielka vyklepnite z nádobiek a zosypte ich do vreciek na mrazenie potravín; ak sa bielka nedajú vybrať von, otočte kelímok hore dnom a vložte ho pod prúd teplej vody na približne 10 – 20 sekúnd – bielok v nádobe po niekoľkých sekundách povolí a vypadne von
  • pri prekladaní bielkov z nádoby do vreciek na mrazenie pracujte rýchlo, bielky sa na povrchu začnú po chvíli roztápať
  • vrecko s bielkami označte dátumom kedy ste bielka mrazili
  • zmrazené bielka by mali v mrazničke vydržať až 12 mesiacov – ja osobne sa snažím akékoľvek mrazené potraviny spotrebovať do troch mesiacov, ináč hrozí, že časom zabudnem, že som ich do mrazničky dala a potom ich nájdem až príliš neskoro

Mrazenie bielkov

Mrazenie bielkov

Mrazenie bielkov

Rozmrazovanie a použitie rozmrazených bielkov

  • bielky rozmrazujte pomaly v chladničke – ideálne cez noc; bielky sa rozmrazujú pomaly, trvá im to oveľa dlhšie ako žĺtkom, treba rátať približne s 9 – 12 hodinami rozmrazovania
  • použite ich hneď po rozmrazení
  • spotrebujte ich v jedlách, ktoré prejdú následnou dôkladnou tepelnou úpravou
  • z rozmrazených bielkov sa dá vyšľahať aj sneh – pred tým však nechajte bielka zohriať na izbovú teplotu
  • rozmrazené bielky môžete použiť do všetkých tepelne upravených pokrmov (praženíc, omeliet, ako závarky do polievok, do koláčov, snehových pusiniek,…)

Ako mraziť žĺtky

Príprava na mrazenie

Žĺtky po zmrazení nadobudnú gélovitú konzistenciu, preto im pred zamrazením treba venovať troška starostlivosti navyše.

Postup pri mrazení

  • čerstvo oddelený žĺtok nalejte do kelímka a starostlivo v ňom rozmiešajte štipku soli alebo práškového cukru
  • soľ alebo cukor zabráni tomu, aby zo zmrazeného žĺtka vznikla nevzhľadná a nepoužiteľná masa
  • mne sa pri mrazení žĺtkov najviac osvedčila soľ – v koláčoch a sladkých jedlách soľ vôbec nevadí, pretože jej nie je veľa (zatiaľ čo v praženici by mi sladké žĺtky trocha vadili); takto sa mi aspoň v mrazničke nemiešajú sladké žĺtky so slanými a nehrozí ich zámena
  • mraziace nádobky prikryte viečkami alebo potravinárskou fóliou a vložte do mrazničky; žĺtky zmrznú po približne troch až piatich hodinách pobytu v mrazničke
  • zmrazené žĺtky vyklepnite z nádobiek a zosypte ich do vreciek na mrazenie potravín; s veľkou pravdepodobnosťou von tak ľahko nepôjdu, v tom prípade otočte nádobku hore dnom a vložte ho pod prúd teplej vody na približne 10 sekúnd – žĺtok v nádobe po niekoľkých sekundách povolí a vypadne von
  • pri prekladaní žĺtkov z nádoby do vreciek na mrazenie pracujte rýchlo, začnú sa roztápať veľmi rýchlo
  • vrecko so žĺtkami označte dátumom kedy ste ich mrazili
  • zatiaľ som sa nedopátrala k presnému údaju, ako dlho je možné v mrazničke skladovať mrazené žĺtky, ja osobne sa však snažím všetky zmrazené potraviny minúť do 3 mesiacov odkedy som ich vložila do mrazničky

Mrazenie žĺtkov

Mrazenie žĺtkov

Mrazenie žĺtkov

Mrazenie žĺtkov

Rozmrazovanie a použitie rozmrazených žĺtkov

  • žĺtky rozmrazujte v chladničke – rozmrazia sa približne za 3 – 5 hodín
  • nádobu s rozmrazujúcicmi sa žĺtkami nechajte prikrytú viečkom, alobalom alebo potravinárskou fóliou aby žĺtka neoschli – potom nejdú poriadne vymiešať a môžu v nich byť žmolky
  • po rozmrazení ich dôkladne premiešajte lyžičkou a kým čakajú na pridanie do jedla, nechajte ich zakryté
  • použite ich hneď po rozmrazení
  • spotrebujte ich v jedlách, ktoré prejdú následnou dôkladnou tepelnou úpravou, napríklad v omeletách, frittatach, muffinoch, koláčoch, sušienkach, lineckom pečive…

Zvyknete žĺtky a bielky zamrazovať aj vy? Na čo všetko ich po rozmrazení používate?

You may also like

5 komentárov

  1. Nuž veru, ani vo sne by ma nenapadlo, že vajíčka sa dajú aj zamraziť, dokonca aj po častiach. A zase použiť. Jupí, vďaka za nápad.

    1. Pozdravujem, dajú sa mraziť aj spolu – rozšľahané žĺtky s bielkami – treba k nim však pridať štipku soli alebo cukru, lebo žĺtka po zmrazení a opätovnom rozmrazení zmenia svoju konzistenciu – cukor alebo soľ tomu zabráni. V článku som sa venovala zvlášť žĺtkam a bielkam preto, lebo som predpokladala, že niekomu ostanú len žĺtky alebo len bielky. Ďakujem preto za komentár, veru, aj na takúto možnosť je dobré myslieť, napríklad keď ostanú vajíčka z potierania koláčov alebo prípravy chlebíkov vo vajci 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.