Tieto koláčiky sú u nás v poslednej dobe veľkým hitom. Preto ak mi občas zvýši tvaroh, s radosťou sa vždy do nich pustím. Ich plnka sa dá tak isto poňať v zmysle míňania domácich zásob a skončiť v nich môžu orechy, mak, staršie jabĺčka, husté lekvár alebo čerstvé ovocie s menším podielom vody.
V prípade týchto koláčikov nebudem dlho chodiť okolo horúcej kaše, ehm…rozohriatej rúry, lebo sú také dobré, že slová netreba.
Stačí sa zahryznúť a vychutnávať.
Jediné, čo by som k nim mala, je, že v rozpise na ich prípravu je uvedených 150 g tvarohu. Recept teda využívam najmä vtedy, ak sa u nás nedoje celé balenie tvarohu. Ono sa to totiž občas stáva – napríklad keď majú deti chuť na rezance s tvarohom. Alebo vtedy, keď robím cez týždeň obed len sama pre seba.
Ak mi tvarohu ostane troška viac ako 150 g, zvyšné množstvo zvyknem zmiešať s cukrom a troškou citrónovej šťavy a touto plnkou naplním toľko taštičiek, do koľkých sa plnka zmestí. Tomu potom prispôsobím množstvo ostatných plniek a ich množstvo znížim.
Alebo, ak mám istotu, že sa koláčiky zjedia a potrebujem minúť celý tvaroh, dávku prepočítam nasledovne:
250 g hrudkovitého tvarohu, 165 ml oleja, 165 ml mlieka, 60 g práškového cukru, 20 g vanilínového cukru, 500 g polohrubej múky, 1 a 1/2 balíčka prášku do pečiva, štipka soli
Z tejto dávky vyjde 20 – 25 kúskov, piecť ich budete na dvoch plechoch.
Upečené koláčiky je možné aj zamraziť a vyťahovať ich podľa potreby buď na desiatu, olovrant, alebo, keď nás, ľudovo povedané, “honí mlsná”.
MESIAČIKY Z TVAROHOVÉHO CESTA
Množstvo: 12 – 15 kúskov
Čas prípravy: 45 minút, pečenie 20 minút
SUROVINY:
- 150 g hrudkovitého tvarohu
- 100 ml rastlinného oleja, napríklad repkového alebo slnečnicového
- 100 ml mlieka
- 30 g práškového cukru
- 20 g vanilínového cukru (1 balíček)
- 300 g polohrubej múky
- 10 g prášku do pečiva
- štipka soli
Taštičky môžete plniť jablkovou, orechovou alebo makovou plnkou.
Na jablkovú náplň (na celú dávku cesta):
- 400 g jabĺk
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL rumu (môžete vynechať)
- 60 g práškového cukru
- 1/2 ČL mletej škorice
Na makovú náplň (na celú dávku cesta):
- 150 ml vody
- 90 g kryštálového cukru
- 180 g mletého maku
Na orechovú náplň (na celú dávku cesta):
- 150 ml vody
- 90 g kryštálového cukru
- 180 g mletých orechov
TIP: do makovej a orechovej plnky môžete časť vody nahradiť rumom alebo citrónovou šťavou, pridať tiež môžete postrúhanú citrónovú kôru a hrozienka namočené v rume
Okrem toho:
- 1 žĺtok na potretie (nie je nutné použiť)
POSTUP:
- Pripravte jednu z plniek a nechajte ju vychladnúť:
- Jablková plnka: Jablká ošúpte a zbavte jadrincov. Nastrúhajte ich na hrubo a zmiešajte s citrónovou šťavou (a rumom, ak sa ho rozhodnete pridať). Vmiešajte cukor a mletú škoricu a za občasného miešania duste 5-10 minút, kým jabĺčka zmäkknú. Nechajte vychladnúť.
- Maková plnka: Vodu uvarte s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí, vmiešajte mletý mak. Nechajte vychladnúť.
- Orechová plnka: Vodu uvarte s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí, vmiešajte mleté orechy. Nechajte vychladnúť.
- Spracujte cesto: Tvaroh zmievšajte s olejom, mliekom a oboma cukrami. Potom postupne pridajte múkuy zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujte kompaktné nelepivé cesto.
- Cesto rozdeľte na dve časti. Vyvaľkajte ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 4 – 5 mm. Pomocou nerezových formičiek na tvarovanie pokrmov vykrajujte kruhy s priemerom cca 10 cm. Ak ich doma nemáte a kruhy neviete iným spôsobom vykrojiť, cesto môžete nakrájať na štvorce alebo kosoštvorce s veľkosťou 10 x 10 cm a namiesto polkruhových koláčikov vytvoriť koláčiky obdĺžnikové.
- Do stredu každého kruhu rozdeľte plnku a vyformujte z nej valček – takto sa budú polmesiačiky ľahšie tvarovať. Cesto preložte cez plnku a okraje starostlivo spojte prstami alebo vidličkou. Ak cesto nebude dostatočne spojené, taštičky sa môžu počas pečenia otvoriť.
- Taštičky ukladajte na papierom na pečenie vystlaný plech spojenými okrajmi cesta na spodok, aby sa koláčiky počas pečeni. Celá dávka cesta vyjde na jeden plech. Vyjsť by vám malo 12- 15 kúskov – podľa toho, na akú hrúbku cesto vyvaľkáte.
- Pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov.
- Ihneď po upečení ich môžete potrieť žĺtkom rozmiešaným s 1-2 PL vody. Nie je to nutné, koláčiky však budú mať potom nádhernú zlatistú farbu a lesklý povrch. Ak neviete, čo so zvyšným bielkom, môžete ho pridať do omelety, praženice, zamraziť ho, alebo sa inšpirovať týmito receptami.
Tipy:
- Pri práci s cestom treba mať suché ruky, a dávať pozor, aby sa plnka, najmä jablková, ktorá obsahuje viac vody ako maková alebo orechová, nedostala k okrajom, inak hrozí, že sa okraje cesta k sebe nespoja
- Preto, ak ste začiatočníci, odporúčam tento recept skúšať s makovou alebo orechovou plnkou
- Cesto tiež môžete plniť hustým slivkovým lekvárom (v tom prípade z cesta odoberte práškový cukor apodľa potreby ho nahraďte troškou múky) alebo čerstvým ovocím s pevnou dužinou – broskyňami, marhuľami a podobne.
- Aby sa cesto nelepilo k rukám, je lepšie mať ruky pomúčené – to platí aj o valčeku a pracovnej doske
- Ak nebudú okraje taštičiek k sebe dôkladne popritláčané, počas pečenia sa od seba oddelia – v prípade hustejších plniek ako maková a orechová to však nie je žiadny problém, plnka ostane na svojom mieste
- Ak sa okraje cesta rozídu, nebuďte smutní, ich chuť vám to vynahradí
- Najlepšie je ich baliť tak, aby sa zlepené okraje cesta dostali na spodok taštičky
- Po upečení sa taštičky môžu potrieť žĺtkom s trochou vody, budú lesklejšie a zlatšie – žĺtok natierame na horúce taštičky hneď po vybratí z rúry, aby sa žĺtok na taštičkách „tepelne spracoval“
- v prípade, že by vám z prípravy náhodou ostala trocha plnky, odložte ju do chladničky a v nasledujúcich dňoch ju môžete pridať do ovsenej alebo inej raňajkovej kaše alebo si môžete upiecť kysnutý závin či plnené buchty