Ako si poradiť so zvyšným tvarohom, orechmi, makom a jabĺčkami

Tieto koláčiky sú u nás v poslednej dobe veľkým hitom. Preto ak mi občas zvýši tvaroh, s radosťou sa vždy do nich pustím. Ich plnka sa dá tak isto poňať v zmysle míňania domácich zásob a skončiť v nich môžu orechy, mak, staršie jabĺčka, husté lekvár alebo čerstvé ovocie s menším podielom vody.

V prípade týchto koláčikov nebudem dlho chodiť okolo horúcej kaše, ehm…rozohriatej rúry, lebo sú také dobré, že slová netreba.

Stačí sa zahryznúť a vychutnávať.

Jediné, čo by som k nim mala, je, že v rozpise na ich prípravu je uvedených 150 g tvarohu. Recept teda využívam najmä vtedy, ak sa u nás nedoje celé balenie tvarohu. Ono sa to totiž občas stáva – napríklad keď majú deti chuť na rezance s tvarohom. Alebo vtedy, keď robím cez týždeň obed len sama pre seba.

Ak mi tvarohu ostane troška viac ako 150 g, zvyšné množstvo zvyknem zmiešať s cukrom a troškou citrónovej šťavy a touto plnkou naplním toľko taštičiek, do koľkých sa plnka zmestí. Tomu potom prispôsobím množstvo ostatných plniek a ich množstvo znížim.

Alebo, ak mám istotu, že sa koláčiky zjedia a potrebujem minúť celý tvaroh, dávku prepočítam nasledovne:

250 g hrudkovitého tvarohu, 165 ml oleja, 165 ml mlieka, 60 g práškového cukru, 20 g vanilínového cukru, 500 g polohrubej múky, 1 a 1/2 balíčka prášku do pečiva, štipka soli

Z tejto dávky vyjde 20 – 25 kúskov, piecť ich budete na dvoch plechoch.

Upečené koláčiky je možné aj zamraziť a vyťahovať ich podľa potreby buď na desiatu, olovrant, alebo, keď nás, ľudovo povedané, “honí mlsná”.

MESIAČIKY Z TVAROHOVÉHO CESTA

Množstvo: 12 – 15 kúskov

Čas prípravy: 45 minút, pečenie 20 minút

SUROVINY:

  • 150 g hrudkovitého tvarohu
  • 100 ml rastlinného oleja, napríklad repkového alebo slnečnicového
  • 100 ml mlieka
  • 30 g práškového cukru
  • 20 g vanilínového cukru (1 balíček)
  • 300 g polohrubej múky
  • 10 g prášku do pečiva
  • štipka soli

Taštičky môžete plniť jablkovou, orechovou alebo makovou plnkou.

Na jablkovú náplň (na celú dávku cesta):

  • 400 g jabĺk
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL rumu (môžete vynechať)
  • 60 g práškového cukru
  • 1/2 ČL mletej škorice

Na makovú náplň (na celú dávku cesta):

  • 150 ml vody
  • 90 g kryštálového cukru
  • 180 g mletého maku

Na orechovú náplň (na celú dávku cesta):

  • 150 ml vody
  • 90 g kryštálového cukru
  • 180 g mletých orechov

TIP: do makovej a orechovej plnky môžete časť vody nahradiť rumom alebo citrónovou šťavou, pridať tiež môžete postrúhanú citrónovú kôru a hrozienka namočené v rume

Okrem toho:

  • 1 žĺtok na potretie (nie je nutné použiť)

POSTUP:

  1. Pripravte jednu z plniek a nechajte ju vychladnúť:
    • Jablková plnka: Jablká ošúpte a zbavte jadrincov. Nastrúhajte ich na hrubo a zmiešajte s citrónovou šťavou (a rumom, ak sa ho rozhodnete pridať). Vmiešajte cukor a mletú škoricu a za občasného miešania duste 5-10 minút, kým jabĺčka zmäkknú. Nechajte vychladnúť.
    • Maková plnka: Vodu uvarte s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí, vmiešajte mletý mak. Nechajte vychladnúť.
    • Orechová plnka: Vodu uvarte s kryštálovým cukrom a keď sa cukor rozpustí, vmiešajte mleté orechy. Nechajte vychladnúť.
  2. Spracujte cesto: Tvaroh zmievšajte s olejom, mliekom a oboma cukrami. Potom postupne pridajte múkuy zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujte kompaktné nelepivé cesto.
  3. Cesto rozdeľte na dve časti. Vyvaľkajte ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 4 – 5 mm. Pomocou nerezových formičiek na tvarovanie pokrmov vykrajujte kruhy s priemerom cca 10 cm. Ak ich doma nemáte a kruhy neviete iným spôsobom vykrojiť, cesto môžete nakrájať na štvorce alebo kosoštvorce s veľkosťou 10 x 10 cm a namiesto polkruhových koláčikov vytvoriť koláčiky obdĺžnikové.
  4. Do stredu každého kruhu rozdeľte plnku a vyformujte z nej valček – takto sa budú polmesiačiky ľahšie tvarovať. Cesto preložte cez plnku a okraje starostlivo spojte prstami alebo vidličkou. Ak cesto nebude dostatočne spojené, taštičky sa môžu počas pečenia otvoriť.
  5. Taštičky ukladajte na papierom na pečenie vystlaný plech spojenými okrajmi cesta na spodok, aby sa koláčiky počas pečeni. Celá dávka cesta vyjde na jeden plech. Vyjsť by vám malo 12- 15 kúskov – podľa toho, na akú hrúbku cesto vyvaľkáte.
  6. Pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov.
  7. Ihneď po upečení ich môžete potrieť žĺtkom rozmiešaným s 1-2 PL vody. Nie je to nutné, koláčiky však budú mať potom nádhernú zlatistú farbu a lesklý povrch. Ak neviete, čo so zvyšným bielkom, môžete ho pridať do omelety, praženice, zamraziť ho, alebo sa inšpirovať týmito receptami.

Tipy:

  • Pri práci s cestom treba mať suché ruky, a dávať pozor, aby sa plnka,  najmä jablková, ktorá obsahuje viac vody ako maková alebo orechová, nedostala k okrajom, inak hrozí, že sa okraje cesta k sebe nespoja
  • Preto, ak ste začiatočníci, odporúčam tento recept skúšať s makovou alebo orechovou plnkou
  • Cesto tiež môžete plniť hustým slivkovým lekvárom (v tom prípade z cesta odoberte práškový cukor apodľa potreby ho nahraďte troškou múky) alebo čerstvým ovocím s pevnou dužinou – broskyňami, marhuľami a podobne.
  • Aby sa cesto nelepilo k rukám, je lepšie mať ruky pomúčené – to platí aj o valčeku a pracovnej doske
  • Ak nebudú okraje taštičiek k sebe dôkladne popritláčané, počas pečenia sa od seba oddelia – v prípade hustejších plniek ako maková a orechová to však nie je žiadny problém, plnka ostane na svojom mieste
  • Ak sa okraje cesta rozídu, nebuďte smutní, ich chuť vám to vynahradí
  • Najlepšie je ich baliť tak, aby sa zlepené okraje cesta dostali na spodok taštičky
  • Po upečení sa taštičky môžu potrieť žĺtkom s trochou vody, budú lesklejšie a zlatšie – žĺtok natierame na horúce taštičky hneď po vybratí z rúry, aby sa žĺtok na taštičkách „tepelne spracoval“
  • v prípade, že by vám z prípravy náhodou ostala trocha plnky, odložte ju do chladničky a v nasledujúcich dňoch ju môžete pridať do ovsenej alebo inej raňajkovej kaše alebo si môžete upiecť kysnutý závin či plnené buchty

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.