Ako vyliečiť chladničkovú slepotu? Prichádza #FridgeChallenge

S chladničkovou slepotou, známou tiež pod pojmom “fridge blindness”, ste možno mali tú česť aj vy. Prichádza zvyčajne vtedy, kedy nám hlavou začne poletovať otázka: “Čo bude dnes na večeru?” (Alebo na obed, lebo na druhu jedla vlastne vôbec nezáleží). A tak sa postavíme pred chladničku, otvoríme ju, pozeráme do nej a…nič. Hoci vôbec nie je prázdna, máme pocit, že z toho, čo v nej je, žiadna večera ani obed nebude. A tak ju s pocitom frustrácie zatvoríme. A buď si natrieme chlieb s maslom alebo sa rozbehneme do obchodu po niečo pod zub. Alebo si objednáme donášku do domu.

Nebol by to vlastne žiadny problém, keby chladničková slepota často neviedla k tomu, že potraviny z našich chladničiek sa nevyužijú včas a nakoniec časť z nich skončí v koši. Existuje ale vôbec spôsob, ako navariť len z toho, čo máme doma k dispozícii? Navyše bez toho, aby človek zvyšky svojej energie minul na vymýšľanie toho, čo uvarí? Keďže túto novodobú kuchynskú chorobu treba liečiť, rozhodla som sa zapojiť do kampane firmy Hellmann´s, ktorá sa prostredníctvom nej snaží motivovať ľudí, aby zbytočne nevyhadzovali potraviny a poukázať na problém “fridge blindness”.

Prečo máme občas problém navariť z toho, čo doma máme?

Čo je príčinou našej občasnej indispozície navariť z obsahu chladničky? Podľa prieskumu, ktorý si dal Hellmann´s vypracovať začiatkom tohto roka, je práve nedostatok času tým najsilnejším dôvodom, pre ktorý 89 % Čechov a 87 % Slovákov nevie navariť z obsahu vlastnej chladničky. Pre každého piateho Čecha aj Slováka je tiež problémom nedostatok inšpirácie a fantázie vyskladať potraviny pri varení tak, aby vzniklo plnohodnotné a chutné jedlo. Svoj podiel má tiež únava ale niekedy aj obyčajná pohodlnosť pripraviť si jedlo.

 

Problém č. 1 – ČAS

Nuž, čas navyše si vyčarovať nedokáže nikto. Čo sa však s časom dá urobiť, je zorganizovať si ho. Ušetriť čas aj nervy tým, že nad tým, čo pripravíte na obed alebo na večeru, porozmýšľate skôr. Ešte pred tým, než otvoríte chladničku. Ešte lepšie skôr, než prekročíte prah kuchyne alebo svojho domu. Ideálne zopár hodín vopred.

Nemožné? Prezradím vám svoj recept:

Najdôležitejšie je – NEMAŤ PREPLNENÚ CHLADNIČKU. Ak ju nemáte preplnenú, máte v nej prehľad. Ak v nej máte prehľad, dokážete si zapamätať jej obsah bez toho, aby ste ju museli otvárať.

Nuž a teraz prichádza fáza šetrenia času – rozmýšľať nad tým, čo budem variť, napríklad na večeru, ešte v priebehu dňa. Aj keď sme zaneprázdnení, určite existuje počas dňa chvíľa, kedy potrebujeme vypnúť mozog. Niekto vtedy skočí na sociálne siete, niekto sa prejde, niekto si spraví kávu…Čo tak využiť práve tieto chvíle na krátky brainstorming, ako nasýtiť seba a svojich blízkych po príchode domov?

Možno si poviete: “Ale ja si obsah chladničky nedokážem zapamätať.” Ok. Tak si ju odfoťte.

Možno si poviete: “Ale ja FAKT nemám kedy rozmýšľať nad tým, čo uvarím večer.” Určite? Čo tak cestou do práce? Alebo cestou na obed či z obeda? Alebo, cestou z práce? Alebo počas tých krátkych chvíľ, kedy potrebujeme myslieť na iné, než na robotu? Možno máte kolegov a kolegyne, ktoré riešia to isté – čo na obed, čo na večeru. Čo tak si spraviť v práci spoločný brainstorming na túto tému – napríklad pri spoločnom obede?

Nad tým, čo uvaríte večer, tak či tak budete musieť skôr či neskôr porozmýšľať. Raz vás to tak či tak dobehne. Ak neporozmýšľate vopred, budete to musieť spraviť buď v obchode alebo stojac pred chladničkou. Oboje má svoje riziká.

V obchode to, že nakúpite potraviny, ktoré nepotrebujete a pravdepodobne si nechtiac preplníte chladničku.

Doma pred chladničkou zas to, že vás omráči chladničková slepota a frustrácia z toho, že neviete rýchlo nič rozumné vymyslieť.

Ak tieto situácie neustojíme, môže to mať rovnaký scenár. To, čo máme v chladničke, nestihneme zjesť včas. A nasleduje smutný koniec – potraviny v koši.

Možno si tiež poviete: “Ale aj keď si pamätám obsah chladničky a aj keď si vopred premyslím, čo budem variť, ja vlastne vôbec nemám čas variť.” Poviem vám, ja často krát tiež nie. Ale existujú jedlá, ktorých príprava trvá cca 15 minút. A nájsť si štvrťhodinku, to sa hádam už dá. Čo tak vaječné jedlá – omeleta, frittata, praženica, volské oko s nakrájanou zeleninou? Alebo cestoviny s pestom či rýchlou paradajkovo-tuniakovou omáčkou? Alebo obložená bageta? Alebo rýchla rybičková či tvarohová nátierka? A podobne…Určite ich poznáte viac než som sem napísala.

Takže, ako ušetriť čas?

1/ skúsme nad tým, čo budeme variť, porozmýšľať vopred

2/ nemajme chladničku preplnenú – budeme si lepšie pamätať jej obsah a navyše, ak nastane situácia, že nebudeme v daný deň variť vôbec,

3/ vytipujte si jedlá a suroviny, ktorých príprava vám netrvá dlho – napríklad cestoviny, kus kus, vajcia, červená šošovica, bulgur, obilné kaše, ryby, jazmínová alebo basmati ryža – ich tepelná úprava je veľmi krátka

4/ nevarte – siahnite po rýchlych jedlách studenej kuchyne; spravte si šalát alebo nátierku

5/ nepečte, zapekajte – pečenie trvá dlho, zapiecť chlebík so syrom alebo údeninami je otázkou pár minút; zapiecť môžete aj varenú alebo zblanšírovanú zeleninu či zvyšok cestovín s bešamelovou alebo paradajkovou omáčkou – a jedlo je hotové do pol hodiny

 

Problém č. 2 – NEDOSTATOK INŠPIRÁCIE A FANTÁZIE

Nie každý má mozog šéfkuchára, ktorý z dvoch ingrediencií dokáže vymyslieť 30 rôznych jedál. Nie každého baví po večeroch čítať kuchárske knihy a hltať nové recepty a nové chuťové kombinácie. Napriek tomu, často však od seba chceme nemožné – nechceme varením strácať čas, chceme však variť ako Jamie Oliver. Schopnosť kombinovať suroviny však žiaľ prichádza tým skôr, čím viac človek varí. Pretože tak najlepšie spozná, ktoré suroviny sa oplatia spojiť a ktoré nie.

Priveľké nároky?

Niekedy mám pocit, že si pri varení na seba kladieme prehnane vysoké nároky. Môžu za to určite aj sociálne siete, a aj obrovská popularita varenia, pretože dnes na vás programy o varení skáču odvšadiaľ. Bohatá foodblogerská scéna nás zásobuje nádhernými obrázkami “na zožratie” – skrátka, zdá sa, že všetci varia na úrovni michelinských kuchárov, akurát u nás doma to vyzerá nejak…neslávne.  Nudne, bez fantázie, o foodstylingu ani nehovoriac.

Nie, jedlo nie je súťaž “kto uvarí krajšie, lepšie a viac”.  Ani u nás nie je štandardom, že by všetky jedlá vyzerali tak, ako na mojich fotkách. Niekedy tiež prepadám pocitu beznádeje, že to, čo vymyslím z chladničkových zásob, nie je nič svetoborné. A niekedy nevymyslím nič. Aj to sa už stalo.

Ak ste perfekcionisti, a pri otvorenej chladničke vás k zemi tlačí pocit, že musíte pripraviť niečo dokonalé, vykašlite sa na to. Stačí, aby to bolo rýchle a chutné. A pripravené s láskou.

Poloprázdna chladnička je výhodou aj pri nedostatku fantázie

Áno, opakujem sa, ale podľa môjho názoru, aj v tomto bode je dôležité – NEMAŤ PREPLNENÚ CHLADNIČKU. Preplnená môže byť zabijákom rýchleho varenia, hoci by si možno mnohí mysleli opak.

Áno, je pravda, že je v nej na výber viac surovín. Nevýhodou však je, že: napadne vám toľko kombinácií, že si neviete vybrať. a namiesto toho, aby ste už mali jedlo na sporáku, stále rozmýšľate, či  skombinovať to s tým, alebo to s oným.

Navyše, musíte plánovať omnoho starostlivejšie – z chladničky treba minúť najskôr to, čo sa môže najrýchlejšie pokaziť. Aby sme to mohli zhodnotiť, treba venovať čas väčšiemu množstvu surovín, čo znamená, že nad rozmýšľaním, čo uvaríme, strávime viac času.

(ak sa vám však lepšie rozmýšľa s väčším množstvom surovín a nekazia sa vám, je to samozrejme v poriadku)

Ako zabojovať s nedostatkom fantázie?

1/ varte jedlá, ktoré dobre poznáte – teda tie osvedčené jedlá, ktoré ovládate s prstom v nose. Nemusíte ich vedieť 500, stačí 10, ale dobre. Ak ich nie je ani 10, dajte mi vedieť, pozrieme sa na to.

2/ prispôsobte obsah svojej chladničky týmto jedlám – nakupujte predovšetkým tie suroviny, s ktorými máte skúsenosti a ktoré viete využiť v jedlách ktoré dobre ovládate

3/ počas hektických dní nedržte v chladničke potraviny, ktoré neviete s ničím skombinovať. Alebo tie, ktoré viete použiť len v jednom jedle – napr. taká brokolica – ak jediný recept, ktorý z nej  viete pripraviť, je brokolicová polievka, ani ju nekupujte. Naopak, univerzálnymi potravinami pre niekoho môžu byť syry a vajcia, pre niekoho zas špenát, z ktorého sa dá pripraviť nielen polievka, ale aj prívarok, pesto, halušky či gnocchi, dusená príloha k mäsu či strukovinám, alebo sa dá zapiecť v lístkovom ceste či slanom koláči. Premyslite si, ktoré suroviny sú pre vás španielska dedina a z ktorých naopak viete vymyslieť viac ako jedno jedlo. tie druhé sú tie, ktoré sú vašou výhrou. Môžete si napríklad otvoriť chladničku a roztriediť potraviny v nej do týchto dvoch skupín – určite budete potom múdrejší.

 

Problém č. 3 – ÚNAVA

S ňou bojuje, najmä večer, takmer každý. Unavená hlava často nie je schopná nič vymyslieť. Aj ja mávam dni, kedy mám chuť z kuchyne vypadnúť, prestať myslieť, natiahnuť sa na gauč a počkať, kým niekto zakričí: “Obeeeed!” alebo: “Večera je na stoleeeeee…”

Realita je však krutá. Ten, kto zakričí, že večera je na stole, môžem byť jedine ja. Takže, vypnutie mozgu nehrozí. Aby som nemusela riešiť krajný, núdzový scenár, a to donášku do domu, v takéto dni skrátka pripravujem jedlá, ktoré sú mojimi záchrannými kolesami. Sú jednoduché a rýchle na prípravu a nie je nutné pri nich veľa rozmýšľať.

Napríklad:

  • nátierky – rybacia, tvarohová, vajíčková, z kuracieho mäsa
  • palacinky, krupicová kaša
  • sendviče a obložené bagety
  • tvarohové guľky alebo slíže
  • cestoviny – napríklad s tuniakom a rajčinami, pestom, parmezánom a klíčkami, v lete s čerstvými rajčinami, cesnakom a olivovým olejom
  • quesadilly (tortilly plnené strukovinami a syrom) alebo pita chlieb plnený kuracím mäsom a zeleninou alebo hummusom,
  • kus kus alebo bulgur so zeleninou a tým, čo chladnička dá – tofu, slanina, hríby a podobne
  • krokety zo zeleniny alebo zvyškov cestovín, mäsa či zemiakov
  • jedlá z vajec – omelety, frittaty, volské oká, praženice spolu s hriankami a trochou zeleniny
  • …to sú jedlá, ktoré aspoň pre mňa osobne, vyžadujú minimálnu mozgovú aktivitu a tak ich dokážem pripraviť práve v tie kritické dni, kedy nemám energie nazvyš

Takže, opäť príležitosť na brainstorming:

Ktoré jedlá sú tie, ktoré dokážete pripraviť s minimálnou námahou? Ak budete vedieť, ktoré to sú, budete vedieť, čo máte nakupovať resp. držať v chladničke počas pracovného týždňa (alebo skrátka vtedy, keď ste unavení a nemáte čas ani chuť vymýšľať).

Ako zvíťaziť nad nedostatkom času, fantázie aj únavou – v skratke

To, že počas pracovného týždňa nestíhame, máme málo času, síl aj fantázie variť, je skrátka holý fakt, ktorý si treba priznať. Ak bojujete so všetkými troma problémami, môžete urobiť čokoľvek, alebo všetko z nasledovného:

  • premyslieť si, ktoré jedlá nás stoja minimum času, energie, ktoré dokážeme rýchlo pripraviť aj keď sme unavení a nestíhame
  • mať v chladničke prehľad – o tom ako na to, sa dočítate tu
  • chladničku nemať preplnenú
  • nakupovať v menších množstvách
  • nakupovať suroviny, ktoré dobre poznáme a dokážeme ich kombinovať s inými potravinami
  • neexperimentovať s novými surovinami a receptami, ak je vo výhľade hektické obdobie, pracovné deadliny a podobne
  • počas dňa si nájsť chvíľu, kedy porozmýšľame nad obsahom chladničky a tým, čo by sme z nej mohli pripraviť – tomu následne prispôsobiť aj nákup nových potravín, ak treba nejaké kúpiť
  • variť osvedčené jedlá, ktorých prípravu ovládame aj so zavretými očami, zo surovín, ktoré vieme dobre kombinovať
  • nechcieť od seba nemožné – nemusíme variť dokonale a trendy, stačí, keď budeme variť s láskou

Boj proti chladničkovej slepote je zároveň boj proti plytvaniu jedlom

Pretože využiť chladničkové zásoby včas znamená minimalizovať rizoko, že sa v nej niečo pokazí a skončí v koši. Či sa nám to páči alebo nie, domácnosti nie sú podľa štatistík o nič menším producentom vyhodeného jedla ako supermarkety alebo gastroprevádzky, takže aj my sme tí, ktorí môžu ovplyvniť veľa v snahe minimalizovať množstvo vyhodených potravín.

A preto…

…zapojte sa do boja proti chladničkovej slepote spolu so mnou a vyhrajte

Výhier je v tomto boji totiž naozaj veľa. Bude to nielen užitočný zápas, ktorý šetrí naše peňaženky aj životné prostredie. Bude to aj pekná skúsenosť – objavíme spolu nové jedlá, nové kombinácie surovín, potrénujeme si fantáziu a utvrdíme sa v tom, že pracovať s chladničkovými zásobami nie je také komplikované, ako sa na prvý pohľad zdá.

Moja bojová taktika

Celý nasledujúci týždeń až do 17.4. budem priebežne na blogu a na svojich sociálnych sieťach uverejňovať recepty a fotky jedál ktoré pripravím výlučne z obsahu svojej chladničky a surovín, ktoré mám doma. Budem rada, ak sa necháte inšpirovať a budete variť zo surovín, ktoré máte vo svojej chladničke, hoci by bola aj poloprázdna. Ak sa totiž k poloprázdnej chladničke pridajú zásoby zo špajze, mrazničky, chlebníka či misy s ovocím, surovinová základňa na prípravu sa niekoľkonásobne zvýši a výsledok môže byť viac než povzbudivý.

Vaša bojová taktika

Je na vás, či si budete variť s radosťou doma sami pre seba alebo sa rozhodnete svoje kulinárske výtvory zdieľať na sociálnych sieťach. V prípade, že sa rozhodnete pre druhú možnosť, je tu pre vás  zaujímavá súťaž, ktorú organizuje značka Hellmann´s:

Čo môžete vyhrať?

Exkluzívnu pozvánku na pop-up večeru v pražskom Chefparade, ktorá sa bude konať 24.4. 2019. Variť sa bude zo surovín, ktoré zvyknú byť súčasťou mnohých chladničiek, navyše, účastníci si budú môcť priniesť na event vlastné zvyšky, z ktorých kuchári Chefparade a foodblogeri pripravia večeru. Apropo, foodblogeri? Ja budem jedna z nich.

Ako môžete vyhrať?

Do súťaže sa môžete zapojiť tak, že odfotíte obsah svojej chladničky plus jedlo, ktoré pripravíte z chladničkových zásob a obe fotky uverejníte do komentárov pod súťažný post, uverejnený 3.4. na FB stránke Hellmann´s.

Držme si palce 🙂

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.