Strúhanka a zdravý spôsob stravovania? Ide to vôbec? Samozrejme, že áno!
Na nešťastie pre suché rožky, často sa stretávam s predstavou, že strúhanka patrí najmä do vysmážaných jedál. A tie väčšina z nás považuje za nezdravé a ich konzumácii sa vyhýba. Ale, vážení, chyba lávky!
Trojobal je len jednou z množstva možností, ako ju využiť. A tie ostatné? S mnohými by sa určite dokázal vysporiadať aj zarytý zástanca stravy s čo najnižším počtom kalórií. A navyše, strúhanka dokáže pomôcť aj v situáciách, kde by ste možno jej pomoc vôbec nečakali.
Kam teda so strúhankou?
Možno ste už strúhanku využili na prípravu závariek do polievky. Ak nie, skúste passatelli. V kuchyni ju však ešte môžete využiť aj v ďalších situáciách:
1/ Na vysypanie plechu alebo zapekacej nádoby
Pripravujete často zapekané pokrmy? Potom určite plech pred zapekaním vymastíte a vysypete múkou alebo krupicou. Na vysypanie plechu sa však dá krásne využiť aj strúhanka. Oceníte ju najmä pri príprave slaných zapekaných jedál – cestovín, nákypov, zeleniny, zemiakov a podobne. Strúhanku však môžete použiť aj na vysypanie plechu pri príprave koláčov či báboviek.
A ako na to? Formu alebo pekáč jednoducho vytrite maslom, olejom alebo iným tukom a vysypte strúhankou. Formou potraste, aby sa strúhanka rovnomerne rozprestrela po celej nádobe a zvyšok sklepte. Zvyšnú strúhanku môžete využiť v nasledujúcom tipe:
2/ Ako chrumkavú posýpku na zapekané jedlá
Milujem ak majú zapekané pokrmy chrumkavú kôrku. Ak zapekám karfiol, brokolicu, či inú zeleninu, alebo aj cestoviny a zemiaky, neváham si na pomoc prizvať pár lyžíc strúhanky.
Tajomstvo strúhankovej posýpky však spočíva v jej ochutení. Strúhanku zmiešajte s trochou roztopeného masla, parmezánom (pomer strúhanky a parmezánu – 1:1), citrónovou kôrou a bylinkami (nasekaným petržlenom, šalviou alebo sušenými bylinkami) a posypte ňou pokrm pred zapečením. Počas pečenia však dávajte priebežne pozor, aby sa strúhanka príliš nezhnedla. Ak pokrm budete zapekať dlhšie ako 20-30 minút, ochutenú strúhanku pridajte až cca 20 minút pred dopečením jedla.
3/ Ako ochranu cesta pred premočením vlhkou ovocnou plnkou
Túto fintu určite poznáte od svojich mám alebo babičiek. Strúhanka sa zvykne pridávať ako separačná vrstva medzi cesto a ovocnú plnku, ktorá by počas pečenia mohla púšťať šťavu a rozmočiť tak cesto. Na tento účel sa samozrejme dajú použiť aj mleté orechy, ak ich však doma nemáte, strúhanka ich nahradí elegantne a bez ujmy na chuti. Klasickým príkladom je použitie strúhanky do jablkovej štrúdle, no môžete ňou posypať aj krehké cesto pri príprave ovocných pájov alebo jablkového pyté.
A tajný tip? Strúhanku pred použitím opečte na troške masla a nechajte ju jemne zhnednúť. Získa skvelú chuť.
A posledný spôsob?
Nahraďte strúhankou časť krupice pri príprave tvarohových guliek.
Strúhanka totiž cesto zjemní. Vo výsledku budú guľky mäkkšie a vláčnejšie. A bonusom je ušetrená krupica a opäť o čosi viac minutej strúhanky.
A recept? Nech sa páči:
TVAROHOVÉ GUĽKY
Množstvo: na cca 20 menších guliek – ideálne pre 2 dospelých a 2 deti (pre 4 dospelé osoby je lepšie spraviť dvojitú dávku)
Čas prípravy: 30 minút
SUROVINY
250 g tvarohu (najlepšiu konzistenciu má ten, ktorý je balený vo fólii)
1 vajce
25 g strúhanky (cca 2 PL)
25 g detskej krupice (cca 3 PL)
2 ČL práškového cukru
štipka soli
POSTUP
Všetky suroviny zmiešajte a nechajte cca 10 minút postáť. Z cesta navlhčenými rukami tvarujte guľky s priemerom do 3 cm. Medzi tým si nechajte zovrieť vodu, osoľte ju a vriacej vody vložte pripravenú guĺky. Nechajte ich vyplávať a potom povarte ešte cca 2-3 minúty. Uvarené guľky vyberte, obaľte v roztopenom masle a kokose, čokoláde, či orechoch. Podávajte s džemom alebo ovocnou omáčkou.
Omáčku môžte pripraviť z čerstvého aj mrazeného ovocia. Momentálne, v čase dozrievajúcich jahôd je najjednoduchšia a najchutnejšia voľba rozmixovať jahody na hladké pyré. Mrazené ovocie zas povarte v polievkovej lyžici vody s trochou cukru a rozmixujte.