“Pizzaaaaaaaaaaaa!!!” Tento výkrik počujem vždy, keď doma deťom oznámim, že budem robiť pizzu. Domácu verziu tejto talianskej pochúťky milujú – a ja zas milujem priestor na experimenty, ktoré mi pizzové cesto umožňuje. Samozrejme, nebudem sa nimi chváliť žiadnemu rodenému Talianovi, ALE! Ja si hovorím že: 1/ doma si môžem robiť čo chcem a 2/ účel svätí prostriedky. V tomto prípade zemiaky, ktoré akousi náhodou zvýšili.
K tomuto cestu mám veľmi vrelý vzťah. Jednak je pizza zo zemiakového cesta výborná, jednak sú všetci spokojní, keď ju pripravím, no a hlavne – mne pomôže príjemným spôsobom minúť zemiaky, ak náhodou zvýšia.
Preto, ak varím zemiaky, tak už ani neriešim, koľko ich navarím a či sa zjedia všetky naraz. Lebo ak ostanú, presne viem čo s nimi.
Ak vyskúšate môj recept, podeľte sa v komentároch, ako ste s ňou boli spokojní.
DOMÁCA PIZZA ZO ZEMIAKOVÉHO CESTA
Množstvo: pre 4 – 6 osôb, 3 veľké plechy pizze (k množstvu cesta viď Tipy pod receptom)
Čas prípravy: príprava cesta 15 -20 minút, kysnutie 45-60 minút, príprava pizze 15 minút, pečenie 15 minút
SUROVINY:
Na cesto:
- 200 g varených zemiakov
- 600 g hladkej múky
- 15 g soli
- sušené droždie na 1/2 kg múky alebo 30 g čerstvého droždia (viď Tipy pod receptom)
- 60 ml olivového oleja
- 200 ml teplej vody (pokojne tej, čo ostala z varenia zemiakov – viď Tipy pod receptom)
Okrem toho:
- paradajková omáčka alebo kečup na potretie cesta
- šunka, varená kukurica, tvrdý syr na posypanie
- alebo: orestovaná cibuľa, tuniak, kapary alebo zelené olivy, tvrdý syr na posypanie
- alebo: akákoľvek iná kombinácia, ktorú máte na pizzi radi
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku, štipka soli, 2 PL vody a 1 PL olivového oleja – zmiešaných na kašičku, na potretie okrajov cesta (nemusí byť)
POSTUP:
- Zemiaky nechajte ohriať na izbovú teplotu – do cesta by nemali ísť studené z chladničky, aby cesto lepšie kyslo. Postrúhajte ich na jemnom strúhadle. Vo vode rozmiešajte droždie. Ak použijete čerstvé droždie, vo vode rozmiešajte aj 1 ČL cukru a nechajte vzísť kvások.
- K zemiakom pridajte droždie rozmiešané vo vode, resp. kvások, olivový olej a polovicu múky rozmiešanej so soľou. V kuchynskom robote začnite spracovávať cesto; postupne prisypávajte zvyšok múky, až vznikne pružné cesto. Cesto je počas spracovávania trocha lepivé, toho sa však nebojte, po vykysnutí sa s ním pracuje dobre.
- Cesto preložte do misy vymastenej olivovým olejom a zakryté ho nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem; t.j. cca 45 – 60 minút.
- Po vykysnutí ho rozdeľte na 3 časti; každú časť rozvaľkajte na plechu na pečenie, hojne vysypanom hladkou múkou (vďaka múke sa cesto neprilepí k plechu) alebo vyloženom papierom na pečenie. Časť cesta tiež môžete odložiť do chladničky – viď Tipy pod receptom.
- Potrite paradajkovou passatou a obložte podľa vlastnej chute a možností chladničky či špajze.
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 12 – 15 minút.
Tipy:
- nám doma na večeru stačí 2/3 dávka cesta, zvyšnú tretinu odkladám do chladničky a na druhý deň z nej robím pizza štangle alebo pizza twistery
- nespotrebované neupečené cesto vydrží v chladničke minimálne 24 hodín
- je jedno,či do cesta použijete sušené alebo čerstvé droždie.
- sušené droždie sa u nás predáva v 7 g balíčkoch (značka Dr.Oetker), ktoré vystačí na 500 g múky – v tomto prípade do cesta použite celý balíček. Predáva sa aj v 10 g baleniach (napr. značka Thymos), ktoré je určené pre 1 kg múky – v tomto prípade použite polovicu balíčka.
- množstvo vody v recepte treba prispôsobiť konzistencii zemiakov – ak sú zemiaky rozvarené alebo vodové, je lepšie dať 180 ml vody, alebo múku do receptu prisýpať postupne, ako sa píše v postupe prípravy
- naopak, ak sú zemiaky po uvarení tuhšie a obsahujú menej vody, do cesta jej bude treba pridať trocha viac, alebo použiť menej múky
- ak sa použije slaná voda v ktorej sa zemiaky varili, stačí cesto menej osoliť
- ak vám ostane upečená pizza, žiadny problém. Zabaľte ju do povoskovaného obrúska alebo alobalu,odložte do chladničky a na druhý deň si ju zohrejte na panvičke, takto bude skvelá aj na druhý deň
- presný postup na ohrievanie pizze nájdete v tomto článku