Ako využiť zvyšok zemiakov do jedla, ktoré moje deti zbožňujú

“Pizzaaaaaaaaaaaa!!!” Tento výkrik počujem vždy, keď doma deťom oznámim, že budem robiť pizzu. Domácu verziu tejto talianskej pochúťky milujú – a ja zas milujem priestor na experimenty, ktoré mi pizzové cesto umožňuje. Samozrejme, nebudem sa nimi chváliť žiadnemu rodenému Talianovi, ALE! Ja si hovorím že: 1/ doma si môžem robiť čo chcem a 2/ účel svätí prostriedky. V tomto prípade zemiaky, ktoré akousi náhodou zvýšili.

K tomuto cestu mám veľmi vrelý vzťah. Jednak je pizza zo zemiakového cesta výborná, jednak sú všetci spokojní, keď ju pripravím, no a hlavne – mne pomôže príjemným spôsobom minúť zemiaky, ak náhodou zvýšia.

Preto, ak varím zemiaky, tak už ani neriešim, koľko ich navarím a či sa zjedia všetky naraz. Lebo ak ostanú, presne viem čo s nimi.

Ak vyskúšate môj recept, podeľte sa v komentároch, ako ste s ňou boli spokojní.

DOMÁCA PIZZA ZO ZEMIAKOVÉHO CESTA

Množstvo: pre 4 – 6 osôb, 3 veľké plechy pizze (k množstvu cesta viď Tipy pod receptom)

Čas prípravy: príprava cesta 15 -20 minút, kysnutie 45-60 minút, príprava pizze 15 minút, pečenie 15 minút

SUROVINY:

Na cesto:

  • 200 g varených zemiakov
  • 600 g hladkej múky
  • 15 g soli
  • sušené droždie na 1/2 kg múky alebo 30 g čerstvého droždia (viď Tipy pod receptom)
  • 60 ml olivového oleja
  • 200 ml teplej vody (pokojne tej, čo ostala z varenia zemiakov – viď Tipy pod receptom)

Okrem toho:

  • paradajková omáčka alebo kečup na potretie cesta
  • šunka, varená kukurica, tvrdý syr na posypanie
  • alebo: orestovaná cibuľa, tuniak, kapary alebo zelené olivy, tvrdý syr na posypanie
  • alebo: akákoľvek iná kombinácia, ktorú máte na pizzi radi
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku, štipka soli, 2 PL vody a 1 PL olivového oleja – zmiešaných na kašičku, na potretie okrajov cesta (nemusí byť)

POSTUP:

  1. Zemiaky nechajte ohriať na izbovú teplotu – do cesta by nemali ísť studené z chladničky, aby cesto lepšie kyslo. Postrúhajte ich na jemnom strúhadle. Vo vode rozmiešajte droždie. Ak použijete čerstvé droždie, vo vode rozmiešajte aj 1 ČL cukru a nechajte vzísť kvások.
  2. K zemiakom pridajte droždie rozmiešané vo vode, resp. kvások, olivový olej a polovicu múky rozmiešanej so soľou. V kuchynskom robote začnite spracovávať cesto; postupne prisypávajte zvyšok múky, až vznikne pružné cesto. Cesto je počas spracovávania trocha lepivé, toho sa však nebojte, po vykysnutí sa s ním pracuje dobre.
  3. Cesto preložte do misy vymastenej olivovým olejom a zakryté ho nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem; t.j. cca 45 – 60 minút.
  4. Po vykysnutí ho rozdeľte na 3 časti; každú časť rozvaľkajte na plechu na pečenie, hojne vysypanom hladkou múkou (vďaka múke sa cesto neprilepí k plechu) alebo vyloženom papierom na pečenie. Časť cesta tiež môžete odložiť do chladničky – viď Tipy pod receptom.
  5. Potrite paradajkovou passatou a obložte podľa vlastnej chute a možností chladničky či špajze.
  6. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 12 – 15 minút.

Tipy:

  • nám doma na večeru stačí 2/3 dávka cesta, zvyšnú tretinu odkladám do chladničky a na druhý deň z nej robím pizza štangle alebo pizza twistery
  • nespotrebované neupečené cesto vydrží v chladničke minimálne 24 hodín
  • je jedno,či do cesta použijete sušené alebo čerstvé droždie.
  • sušené droždie sa u nás predáva v 7 g balíčkoch (značka Dr.Oetker), ktoré vystačí na 500 g múky – v tomto prípade do cesta použite celý balíček. Predáva sa aj v 10 g baleniach (napr. značka Thymos), ktoré je určené pre 1 kg múky – v tomto prípade použite polovicu balíčka.
  • množstvo vody v recepte treba prispôsobiť konzistencii zemiakov – ak sú zemiaky rozvarené alebo vodové, je lepšie dať 180 ml vody, alebo múku do receptu prisýpať postupne, ako sa píše v postupe prípravy
  • naopak, ak sú zemiaky po uvarení tuhšie a obsahujú menej vody, do cesta jej bude treba pridať trocha viac, alebo použiť menej múky
  • ak sa použije slaná voda v ktorej sa zemiaky varili, stačí cesto menej osoliť
  • ak vám ostane upečená pizza, žiadny problém. Zabaľte ju do povoskovaného obrúska alebo alobalu,odložte do chladničky a na druhý deň si ju zohrejte na panvičke, takto bude skvelá aj na druhý deň
  • presný postup na ohrievanie pizze nájdete v tomto článku

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.