Ako úspešne zjesť zvyšky pizze z predchádzajúceho dňa?

čo so zvyškami pizze?

Dlho som rozmýšľala nad tým, či je zohrievanie pizze témou, ktorá by si zaslúžila článok na blogu. Konečné rozhodnutie však znie: prečo nie? Odkedy som začala blogovať, dostala som niekoľko krát tú istú otázku: “Čo so zvyškom pizze?” A zároveň aj prosbu na recepty, v ktorých by sa dali zvyšky pizze spotrebovať.

Nuž…dlho som nad tým uvažovala až som nakoniec dospela k ďalšiemu záveru. Že pizza si predsa nezaslúži recykláciu v iných jedlách. Je totiž skvelá sama o sebe a maskovať jej prítomnosť v iných pokrmoch sa mi zdá rovnako zvláštne, ako recyklovať nezjedený kúsok Sacherovej torty v ďalšom dezerte. Hoci…netvrdím že by to muselo byť čosi negustiózne. Rovnako, ako môže existovať výborný recept, v ktorom sa zvyšok pizze dá spotrebovať.

V kuchyni však uprednostňujem jednoduché a rýchle riešenia; najmä ak sú chutné a vedú k úspešnej konzumácii daného jedla či potraviny.

U nás doma je pre úspešnú konzumáciu zvyškov pizze kľúčové správne zohriatie pizze. Pričom ja pod správnym zohriatím vidím hocijaký spôsob, ktorý vedie k tomu, že sa po zvyškoch pizze zapráši a nakoniec zaznie otázka: “Zostalo z tej pizze ešte trocha? Dal by som si viac.”

Dnes vám teda poviem čosi o tom, ako zvyšky pizze zohrievame my.

Ako zohriať pizzu tak, aby bola rovnako dobrá ako čerstvo vytiahnutá z pece či rúry?

Ak ste ešte nejedli dobrú ohriatu pizzu, radšej sa vyhnite klasickému zohrievaniu v mikrovlnnej rúre. Tá pizzu síce zohreje, ale… zohrievanie v mikrovlnnej rúre má svoje ALE. Pri prvom súste je pizza zväčša dobrá, pri tých posledných však zakusujete do mierne vysušeného vychladnutého pokrmu gumovitej konzistencie, ktorý nie je veľkým gastronomickým zážitkom.

(Netvrdím však, že ani v mikrovlnnej rúre sa pizza nedá zohriať do chrumkava, chce to však sofistikovanejší prístup, ako vložiť pizzu dovnútra a zvoliť jednoduché ohrievanie)

Moja odpoveď na otázku “čo so zvyškami pizze” znie – vytiahnite panvicu a pizzu zohrejte na nej.

Panvica je skvelé riešenie

V našej domácnosti je to zatiaľ ten najlepší spôsob, aký premení zvyšky pizze na dobré jedlo. Vďaka panvičkovej metóde pizzu z prechádzajúceho dňa pri otvorení chladničky neokomentujeme s povzdychom “ach, je tam ešte ten zvyšok pizze zo včerajška, máte na ňu niekto chuť?”. Namiesto nekonečného ponúkania sa kto sa nad ňou zľutuje, tasíme panvicu a o desať minút máme zjedené s túžbou po repete.

Ak sa pizza zohreje na rozpálenej panvici, nielenže získa potrebnú teplotu na konzumáciu, ale panvica sa postará ešte aj o chrumkavý zážitok. Opiecť ju môžte podľa vlastného uváženia buď len zo spodnej strany, alebo z oboch strán. Ja ju zvyknem zohrievať z jednej aj z druhej strany, najmä ak obloženie pizze drží pohromade a nehrozí, že pri obrátení pizze poodpadáva preč. Takto sa syr na vrchu jemne roztopí a chytí zlatú kôrku.

Na rozdiel od zohrievania v mikrovlnnej rúre

  • je pizza chrumkavá až do posledného sústa
  • je rovnako dobrá ako čerstvo upečená pizza
  • nevysuší sa
  • vydrží dlhšie teplá
  • na pizzi zohriatej na panvici si naozaj pochutíte

Rada na záver

Takto zohriata pizza je najlepšia hneď (a niekoľko minút) po vybratí z panvice, preto si buďte istí, že máte svojich stravníkov pripravených ísť k stolu.


ZVYŠKY PIZZE ZOHRIEVANÉ NA PANVICI

ako zohriať zvyšky pizze

Čas prípravy: 5 minút

 

Čo budete potrebovať

zvyšok pizze

väčšiu panvicu s nepriľnavým povrchom

tenkú obracačku z materiálu šetrného k vašej panvici – takú, ktorá vám ju nepoškriabe

 

Postup

1. Panvicu najskôr nechajte na sucho rozpáliť. Pri zohrievaní pizze nie je treba panvicu nijak mastiť.

2. Pizzu položte na horúcu panvicu a nechajte ju zohrievať. Spodok pizze priebežne kontrolujte, aby sa nepripálil. Teplotu pizze môžete bez rizika popálenia najlepšie skontrolovať dotykom vrchnej strany pizze. Ako náhle je pizza horúca, môžete sa rozhodnúť, či ju necháte zohriať aj z druhej strany, s obložením pizze nadol. Zohrievanie z oboch strán je najlepšie pre tie pizze, ktorých obloženie je pevne spojené syrom. V opačnom prípade časti obloženia pri obracaní z pizze opadajú (napr. kukurica, olivy…)

3. Ak chcete pizzu zohriať aj z druhej strany, obráťte ju obložením nadol a nechajte ju pár sekúnd tak, aby sa syr začal roztápať. Na rozhorúčenej panvici to potrvá naozaj veľmi krátko. čím dlhšie necháte pizzu obrátenú nadol, tým väčšie zmeny sa udejú na syre – od jeho roztopenia cez zlatú kôrku až po nechcené pripálenie, preto stav pizze stále starostlivo sledujte. Pri obracaní buďte opatrní, ak sa syr prichytí o dno panvice, najskôr ho jemne odlepte obracačkou z panvice, aby ste nepotrhali obloženie pizze.

4. Ihneď konzumujte 🙂

zvyšky pizze

ako zohriať zvyšky pizze

ako zohriať zvyšky pizze

ako zohriať zvyšky pizze

ako zohriať zvyšky pizze

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.