Od malička som mala zberateľské sklony. Keď som bola školáčka, zbierala som céčka a známky, potom kamene a mušle, neskôr nálepky. V predpubertálnom období ma chytilo obdobie plyšákov, ktoré ale našťastie veľmi rýchlo skončilo, lebo sa ukázalo ako maximálne nerentabilné a priestorovo náročné. Objavilo sa aj obdobie zbierania receptov, z ktorého mám teraz asi najväčší úžitok, lebo mi z neho ostal poriadne hrubý šanon plný receptúr z vtedy vychádzajúcich časopisov – zo Slovenky, Života aj z Praktickej ženy; dnes už naozajstný zberateľský materiál.
Počas strednej školy moje zberateľské nutkanie pokračovalo zbieraním pohľadov od chlapcov, ktorí sa mi páčili a na vysokej som zase začala považovať za aktraktívne zbieranie neprespatých nocí. Páni moji, ako by sa mi teraz zišla tá ľahkosť a energia, a akou sa mi vtedy zbierali prebdeté nočné hodiny!
Najkurióznejším zberateľským počinom však bolo zberateľstvo vreciek na nevoľnosť, ktoré som si brala z lietadiel počas výletov do zahraničia; dokonca som o ne prosila aj ďalších lietajúcich známych. Mali peknú potlač – s logom aerolínií, ale odkedy začali niektoré letecké spoločnosti dávať do lietadiel čisto biele sáčky bez potlače, začala sa javiť táto zberateľská vášeň ako dosť čudný koníček.
A tak som sa zase vrátila k zbieraniu receptov. Je to priestorovo úsporné, lebo dnes už recepty skladujem v telefóne alebo v počítači, finančne nenáročné a časovo flexibilné. A aj praktické, lebo recepty využijem určite lepšie, ako plyšáky na poličke alebo zbierku známok v albume.
A mám aj zopár kategórií, ktoré zbieram obzvlášť rada – napríklad recepty z banánov. Medzi moje obľúbené patria napríklad tieto banánové muffiny.
Majú totiž viacero predností:
Do 12 muffinov sa zmestia až 4 banány.
Sú rýchle na prípravu.
Sú úžasne vláčne a mäkké.
Sú chuťovo variabilné.
Do muffinov môžete pridať vanilkovú esenciu, koreniny, kakao, či kôru alebo šťavu z citrusov.
Viac slov hádam ani netreba, najmä po mojom vyčerpávajúcom zberateľskom priznaní. Takže, nech sa páči, recept na banánové muffiny.
EXTRA RÝCHLE BANÁNOVÉ MUFFINY
Množstvo: na 12 muffinov
Čas prípravy: 10 minút + pečenie 20 – 25 minút
Suroviny
4 prezreté banány
1 vajce
75 g roztopeného masla
50 g trstinového cukru
200 g múky (ja používam zmes 100 g polohrubej pšeničnej múky a 100 g hladkej špaldovej múky)
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
1 čajová lyžička prášku do pečiva (ideálne bez fosfátov)
1/4 čajovej lyžičky soli
+ rastlinný olej na vymastenie muffinovej formy
TIPY NA DOCHUTENIE MUFFINOV:
- korenisté muffiny: do cesta pridajte 1 zarovnanú ČL ml. kardamomu, 1 zarovnanú ČL ml. škorice, 1/2 ČL ml. klinčeka a štipku muškátového orieška
- banánovo-kakaové muffiny: do cesta pridajte 2 zarovnané PL kakaa
- vanilkové muffiny: do cesta pridajte 1 ČL vanilkovej esencie
- banánovo-citrusové muffiny: do cesta pridajte kôru a šťavu z 1/2 citróna, limety alebo pomaranča v bio kvalite
Postup
1. Roztopte maslo. Kým si nachystáte ostatné suroviny, vychladne na použiteľnú teplotu. Vajíčko vyberte z chladničky aby sa trocha prehrialo.
2. Rúru začnite predohrievať na 180 stupňov. Formu na muffiny vymažte rastlinným olejom, alebo vyložte košíčkami na pečenie. Ja osobne pečiem bez košíčkov, možno je to menej pekné, ale je to bez zbytočného odpadu a bez nervov pri odbaľovaní muffinov z košíčkov. Kým sú teplé, resp. pár hodín po upečení ostáva na papieri dosť veľa cesta.
2. Banány rozmačkajte vidličkou na kašu.
3. V jednej miske zmiešajte mokré ingrediencie – najskôr rozšľahajte vajce, potom pridajte banány a roztopené maslo. Vidličkou vymiešajte tak, aby sa všetky suroviny spojili.
4. Do druhej misy odvážte múku a cukor, pridajte sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ a dôkladne premiešajte. V tomto kroku môžete do cesta pridať koreniny a/alebo kakao.
5. Zmiešajte suché a mokré suroviny. Ak ste sa rozhodli použiť vanilkovú esenciu alebo šťavu a kôru z citrusov, pridajte ich teraz.
6. Cesto rozdeľte do formy na muffiny a vložte do vyhriatej rúry. Teplotu znížte na 160 stupňov a pečte približne 20 – 25 minút. Ak ste na pečenie muffinov nepoužili papierové košíčky, z rúry ich ich bude treba vybrať skôr, pravdepodobne už po 20 minútach; vo vymastenej forme budú upečené rýchlejšie.
Dobrú chuť!
10 komentárov
nooo, tak tieto sú NAJLEPŠIE. nech žijú zvetralé banány, ktoré už aj tak nikto nechce jesť!
Ze zvetrale banany 😀 😀 😀 Ja ta milujem :-*
keďže mikuláš bol bohatý aj na banány,ostalo veľa v ovocnom košíku…hm čo s nimi? ááá treba kuknúť do poslednej omrvinky 🙂 určite tam sa nájde recept a tam-ta-da-dá. Deti pospali,tak hor sa na muffini :-)….u nás malá zmena,aj šťava z mandarinky poslúžila. Voňavá maškrtka na olovrant je hotová 😉
Viki, to je skvelá správa 🙂 Teším sa že banány sú zachránené a olovrant vybavený 🙂
Najlepšie banánové muffinky aké sme kedy mali,zmizli v priebehu popoludnia 🙂 Ďakujem za recept
Ahoj Mia, veľmi sa teším že chutili, a ďakujem za komentár. Veľmi potešil 🙂
práve dopečené a deti sa nevedia dojesť, manžel tiež vychválil a ja som si dala aspoň jeden, aby som náhodou nepribrala.Len deti nemôžu inú múku ako špaldovú, tak som dala celých 200gr hladkú špaldovú 🙂
Peti, super, teším sa veľmi 🙂 komplet dávka špaldovky muffinom určite neublíži, práve naopak 🙂 vďaka za správu a prezretým banánom zdar 😀
Práve dopečené a sú úžasne jemnučké a mäkké 🙂 ukladám si receptík a určite spravím znova
Miška teším sa že chutili 🙂 banán im fakt dodá super jemnosť a vláčnosť, oplatí sa s ním piecť 🙂