Máte doma 4 prezreté banány? Sem s nimi!

Banánové muffiny

Od malička som mala zberateľské sklony. Keď som bola školáčka, zbierala som céčka a známky, potom kamene a mušle, neskôr nálepky. V predpubertálnom období ma chytilo obdobie plyšákov, ktoré ale našťastie veľmi rýchlo skončilo, lebo sa ukázalo ako maximálne nerentabilné a priestorovo náročné. Objavilo sa aj obdobie zbierania receptov, z ktorého mám teraz asi najväčší úžitok, lebo mi z neho ostal poriadne hrubý šanon plný receptúr z vtedy vychádzajúcich časopisov – zo Slovenky, Života aj z Praktickej ženy; dnes už naozajstný zberateľský materiál.

Počas strednej školy moje zberateľské nutkanie pokračovalo zbieraním pohľadov od chlapcov, ktorí sa mi páčili a na vysokej som zase začala považovať za aktraktívne zbieranie neprespatých nocí. Páni moji, ako by sa mi teraz zišla tá ľahkosť a energia, a akou sa mi vtedy zbierali prebdeté nočné hodiny!

Najkurióznejším zberateľským počinom však bolo zberateľstvo vreciek na nevoľnosť, ktoré som si brala z lietadiel počas výletov do zahraničia; dokonca som o ne prosila aj ďalších lietajúcich známych. Mali peknú potlač – s logom aerolínií, ale odkedy začali niektoré letecké spoločnosti dávať do lietadiel čisto biele sáčky bez potlače, začala sa javiť táto zberateľská vášeň ako dosť čudný koníček.

A tak som sa zase vrátila k zbieraniu receptov. Je to priestorovo úsporné, lebo dnes už recepty skladujem v telefóne alebo v počítači, finančne nenáročné a časovo flexibilné. A aj praktické, lebo recepty využijem určite lepšie, ako plyšáky na poličke alebo zbierku známok v albume.

A mám aj zopár kategórií, ktoré zbieram obzvlášť rada – napríklad recepty z banánov. Medzi moje obľúbené patria napríklad tieto banánové muffiny.

Majú totiž viacero predností:

Do 12 muffinov sa zmestia až 4 banány.

Sú rýchle na prípravu.

Sú úžasne vláčne a mäkké.

Sú chuťovo variabilné.

Do muffinov môžete pridať vanilkovú esenciu, koreniny, kakao, či kôru alebo šťavu z citrusov.

Viac slov hádam ani netreba, najmä po mojom vyčerpávajúcom zberateľskom priznaní. Takže, nech sa páči, recept na banánové muffiny.


EXTRA RÝCHLE BANÁNOVÉ MUFFINY

Banánové muffiny

Množstvo: na 12 muffinov

Čas prípravy: 10 minút + pečenie 20 – 25 minút

 

Suroviny

4 prezreté banány

1 vajce

75 g roztopeného masla

50 g trstinového cukru

200 g múky (ja používam zmes 100 g polohrubej pšeničnej múky a 100 g hladkej špaldovej múky)

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

1 čajová lyžička prášku do pečiva (ideálne bez fosfátov)

1/4 čajovej lyžičky soli

+ rastlinný olej na vymastenie muffinovej formy

 

TIPY NA DOCHUTENIE MUFFINOV:

  • korenisté muffiny: do cesta pridajte 1 zarovnanú ČL ml. kardamomu, 1 zarovnanú ČL ml. škorice, 1/2 ČL ml. klinčeka a štipku muškátového orieška
  • banánovo-kakaové muffiny: do cesta pridajte 2 zarovnané PL kakaa
  • vanilkové muffiny: do cesta pridajte 1 ČL vanilkovej esencie
  • banánovo-citrusové muffiny: do cesta pridajte kôru a šťavu z 1/2 citróna, limety alebo pomaranča v bio kvalite

 

Postup

1. Roztopte maslo. Kým si nachystáte ostatné suroviny, vychladne na použiteľnú teplotu. Vajíčko vyberte z chladničky aby sa trocha prehrialo.

Banánové muffiny

2. Rúru začnite predohrievať na 180 stupňov. Formu na muffiny vymažte rastlinným olejom, alebo vyložte košíčkami na pečenie. Ja osobne pečiem bez košíčkov, možno je to menej pekné, ale je to bez zbytočného odpadu a bez nervov pri odbaľovaní muffinov z košíčkov. Kým sú teplé, resp. pár hodín po upečení ostáva na papieri dosť veľa cesta.

Banánové muffiny

2. Banány rozmačkajte vidličkou na kašu.

Banánové muffiny

3. V jednej miske zmiešajte mokré ingrediencie – najskôr rozšľahajte vajce, potom pridajte banány a roztopené maslo. Vidličkou vymiešajte tak, aby sa všetky suroviny spojili.

Banánové muffiny

4. Do druhej misy odvážte múku a cukor, pridajte sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ a dôkladne premiešajte. V tomto kroku môžete do cesta pridať koreniny a/alebo kakao.

Banánové muffinyBanánové muffiny

5. Zmiešajte suché a mokré suroviny. Ak ste sa rozhodli použiť vanilkovú esenciu alebo šťavu a kôru z citrusov, pridajte ich teraz.

Banánové muffinyBanánové muffinyBanánové muffiny

6. Cesto rozdeľte do formy na muffiny a vložte do vyhriatej rúry. Teplotu znížte na 160 stupňov a pečte približne 20 – 25 minút. Ak ste na pečenie muffinov nepoužili papierové košíčky, z rúry ich ich bude treba vybrať skôr, pravdepodobne už po 20 minútach; vo vymastenej forme budú upečené rýchlejšie.

Banánové muffiny

Dobrú chuť!

Banánové muffiny

Banánový muffin

Banánové muffiny

 

 

You may also like

30 komentárov

  1. keďže mikuláš bol bohatý aj na banány,ostalo veľa v ovocnom košíku…hm čo s nimi? ááá treba kuknúť do poslednej omrvinky 🙂 určite tam sa nájde recept a tam-ta-da-dá. Deti pospali,tak hor sa na muffini :-)….u nás malá zmena,aj šťava z mandarinky poslúžila. Voňavá maškrtka na olovrant je hotová 😉

  2. práve dopečené a deti sa nevedia dojesť, manžel tiež vychválil a ja som si dala aspoň jeden, aby som náhodou nepribrala.Len deti nemôžu inú múku ako špaldovú, tak som dala celých 200gr hladkú špaldovú 🙂

    1. Peti, super, teším sa veľmi 🙂 komplet dávka špaldovky muffinom určite neublíži, práve naopak 🙂 vďaka za správu a prezretým banánom zdar 😀

  3. Práve som ich dopielka, ale chuť muffinov je horka a neviem prečo , dala som o 1banan menej . Inak sú jemnunke ale sú horke?? dala som aj kúsky mliečnej čokolády ale tým to asi nebude.piekla som bez košíkov necelých 20min.cim to môže byt?

    1. Hmmm, Ivka, toto je hotová záhada…jediné, čo ma napadá, je že by to mohla spôsobiť tá sóda bikarbóna a nedostatok kyslosti v ceste…ja som nemala svoje muffiny nikdy horké, to však neznamená, že sa to nemôže stať. Niekde musí byť zádrhel – keď budem mať banány, poskúšam viacero verzií a uvidíme. Ďakujem za komentár, v kuchyni je veru stále sa čo učiť 🙂

  4. Vyborny recept. Preco tam ide soda bukarbona, ked je tam prasok do peciva? Zda sa mi,ze aj soli je tam dost. Stipka by nestacila? Pytam sa, len pre zaujimavost:) dakujem

    1. Milka, ďakujem krásne za komentár 🙂 Ja dávam sódu preto, lebo mi s ňou prídu muffiny ešte nadýchanejšie. A čo sa týka soli, určite by stačilo aj menej – mne toto množstvo v muffinoch nevadí, ono tej štvrť čajovej lyžičky zas nie je tak veľa, ale nie je problém dať jej aj menej, hoci aj len za štipku – ako komu vyhovuje 🙂

  5. Ja som Váš recept objavila asi pre rokom a už žiadny iný nechcem. Môj malý ich zbožňuje a ešte k tomu pomáha mi s nimi, na to sa najviac teší. Ďakujem pekne a prajem Vám ešte veľa úspechov 🙂

    1. Dominika, veľmi sa teším a ďakujem moc za povzbudivý komentár – na blogu som síce dlhšie nebola a žiaľ ani neodpovedala na všetky komentáre, ktoré naň medzičasom dorazili. Malo to však svoj dôvod. Jedným z nich je aj moja kniha, ktorá vyjde 25. novembra – v nej nájdete ďalšie recepty na upotrebenie banánov – ale nie len ich 🙂 🙂 🙂

  6. Super recept, pred pár mesiacmi som ich robila prvý krát a dnes sme na ne dostali chuť, ale najprv som nevedela, ktorý recept to bol, čo som našla. Dcéra mi hovorí, no veď tá, čo zbierala tie vrecká na vracanie ? už som na to úplne zabudla, ale keď som ten recept teraz našla, bolo úplne jasné, že je správny. Teraz sa už pečú v rúre a pridali sme si tá na insta. ?

    1. Vrecká na vracanie 😀 😀 😀 smejem sa tu a neviem prestať 😀 Síce som Váš komentár našla až teraz – potrebovala som si od blogovania trocha oddýchnuť a riešiť iné veci – teraz je však konečne čas, kedy sa k nemu zase môžem vrátiť. Verím, že na Instagrame sme stále v spojení! 🙂

  7. Ahojte, muffiny sú vynikajúce… mala som len 2 banány, no pridala som 2 nastrúhané jablká a super 🙂 Ďakujem za recept

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.