Kto by bol povedal, že z takejto čudesnej kombinácie môže vzniknúť čosi požívateľné? No viete čo? Ono to nie je len požívateľné, ale aj výborné! A ten, kto si potrpí na zdravé maškrtenie, si môže tieto skvelé brownies ihneď zaradiť do kategórie zdravých receptov.
Banány patria medzi jeden z najvyhadzovanejších druhov ovocia, takže receptov na ne hádam nebude nikdy dosť.
No niektorých z vás trápia aj zvyšky strukovín. Občas sa pritrafí nedojedená plechovka fazulí, občas ich uvaríme viac než treba a občas zas treba vyprázdniť špajzové zásoby.
Ja toto brownies rada robievam práve pri tretej spomínanej možnosti, keď z niekoľkých druhov fazulí ostane po troške a chcem ich minúť. Recept mám odskúšaný s viacerými druhmi fazulí – obyčajnými strakatými, maslovými, Pinto aj Adzuki fazuľami – všetky chutia rovnako dobre.
V brownies budete však viac ako fazuľu cítiť banán a čokoládu. Ak vaše deti nechcú jesť strukoviny, skúste im ich vpašovať do jedálnička napríklad aj prostredníctvom tohto koláčika.
(Samozrejme, s mierou a raz za čas – dezerty, ani tie “zdravšie”, nemôžu byť náhradou pestrej a vyváženej stravy)
TAKMER VEGÁNSKE BROWNIES S BANÁNOM A FAZUĽOU
Množstvo: 9 kúskov (do formy s rozmermi 20 x 20 cm)
Čas prípravy: 20 minút (pečenie 15-18 minút )
SUROVINY:
- 250 g uvarených fazulí (cca 100-120 g v surovom stave)
- 2 zrelé banány
- 100 g horkej čokolády
- 50 g kokosového oleja
- 50 g hladkej špaldovej múky
- 75 g kokosového alebo trstinového cukru
- 15 g kakaa
- štipka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu (môžete vynechať)
Na čokoládovú polevu:
- 1/2 balenia mliečnej čokolády
- 1 ČL kokosového oleja
POSTUP:
- Vopred (hoci aj 1-2 dni pred pečením brownies), uvarte fazule. Najskôr ich namočte na cca 5 – 10 hodín, závisí od toho, aké sú staré. Ak im uplynul dátum minimálnej trvanlivosti, namočte ich pokojne aj cez noc. Po namočení vodu zlejte a nahraďte ju čerstvou tak, aby množstvo vody bolo približne 3 – 4 krát väčšie ako množstvo fazulí. Varte na miernom plameni do mäkka (cca 45 – 60 minút). Nechajte vychladnúť. V prípade, že ich nepoužijete ihneď, skladujte ich v chladničke.
- Rúru začnite predohrievať na 170 stupňov. Kokosový olej a čokoládu nechajte rozpustiť nad parou. Kým zmes vychladane, odvážte a zmiešajte suché suroviny – múku, cukor, kakao a soľ.
- V elektrickom sekáčiku, mixéri alebo foodprocesore rozmixujte uvarenú fazuľu s banánmi. Zmes vylejte do veľkej misy, pridajte roztopenú čokoládu s kokosovým olejom, vanilkový extrakt a zamiešajte. Postupne prisypávajte suché suroviny a s pomocou balónovej metly ich zapracujte do cesta.
- Cesto vylejte do kokosovým olejom vymastenej formy a pečte v rozohriatej rúre pri teplote 170 stupňov, cca 15-18 minút. Nechajte vychladnúť.
- Pripravte čokoládovú polevu: V kastróliku rozpustite 1 ČL kokosového oleja a postupne pridávajte mliečnu čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Ak chcete mať polevu hustejšiu, pridajte viac čokolády, ak ju chcete naopak redšiu, pridajte ešte trocha kokosového oleja.
- Polevou brownies oblejte. Ak ju chcete nechať stuhnúť, vložte brownies do chladničky.
Tip – ZERO-WASTE PEČENIE: brownie sa nemusíte báť piecť bez papiera na pečenie – teflonovú formu stačí vymazať tukom – maslom, kokosovým olejom a podobne. Ak sa chcete na prvý krát poistiť, formu môžete navyše vysypať aj hladkou múkou – nie je to však nutné.