Banány plus fazuľa rovná sa dezert. To vážne???

Kto by bol povedal, že z takejto čudesnej kombinácie môže vzniknúť čosi požívateľné? No viete čo? Ono to nie je len požívateľné, ale aj výborné! A ten, kto si potrpí na zdravé maškrtenie, si môže tieto skvelé brownies ihneď zaradiť do kategórie zdravých receptov.

Banány patria medzi jeden z najvyhadzovanejších druhov ovocia, takže receptov na ne hádam nebude nikdy dosť.

No niektorých z vás trápia aj zvyšky strukovín. Občas sa pritrafí nedojedená plechovka fazulí, občas ich uvaríme viac než treba a občas zas treba vyprázdniť špajzové zásoby.

Ja toto brownies rada robievam práve pri tretej spomínanej možnosti, keď z niekoľkých druhov fazulí ostane po troške a chcem ich minúť. Recept mám odskúšaný s viacerými druhmi fazulí – obyčajnými strakatými, maslovými, Pinto aj Adzuki fazuľami – všetky chutia rovnako dobre.

V brownies budete však viac ako fazuľu cítiť banán a čokoládu. Ak vaše deti nechcú jesť strukoviny, skúste im ich vpašovať do jedálnička napríklad aj prostredníctvom tohto koláčika.

(Samozrejme, s mierou a raz za čas – dezerty, ani tie “zdravšie”, nemôžu byť náhradou pestrej a vyváženej stravy)

TAKMER VEGÁNSKE BROWNIES S BANÁNOM A FAZUĽOU

Množstvo: 9 kúskov (do formy s rozmermi 20 x 20 cm)

Čas prípravy: 20 minút (pečenie 15-18 minút )

SUROVINY:

  • 250 g uvarených fazulí (cca 100-120 g v surovom stave)
  • 2 zrelé banány
  • 100 g horkej čokolády
  • 50 g kokosového oleja
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • 75 g kokosového alebo trstinového cukru
  • 15 g kakaa
  • štipka soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu (môžete vynechať)

Na čokoládovú polevu:

  • 1/2 balenia mliečnej čokolády
  • 1 ČL kokosového oleja

POSTUP:

  1. Vopred (hoci aj 1-2 dni pred pečením brownies), uvarte fazule. Najskôr ich namočte na cca 5 – 10 hodín, závisí od toho, aké sú staré. Ak im uplynul dátum minimálnej trvanlivosti, namočte ich pokojne aj cez noc. Po namočení vodu zlejte a nahraďte ju čerstvou tak, aby množstvo vody bolo približne 3 – 4 krát väčšie ako množstvo fazulí. Varte na miernom plameni do mäkka (cca 45 – 60 minút). Nechajte vychladnúť. V prípade, že ich nepoužijete ihneď, skladujte ich v chladničke.
  2. Rúru začnite predohrievať na 170 stupňov. Kokosový olej a čokoládu nechajte rozpustiť nad parou. Kým zmes vychladane, odvážte a zmiešajte suché suroviny – múku, cukor, kakao a soľ. 
  3. V elektrickom sekáčiku, mixéri alebo foodprocesore rozmixujte uvarenú fazuľu s banánmi. Zmes vylejte do veľkej misy, pridajte roztopenú čokoládu s kokosovým olejom, vanilkový extrakt a zamiešajte. Postupne prisypávajte suché suroviny a s pomocou balónovej metly ich zapracujte do cesta.
  4. Cesto vylejte do kokosovým olejom vymastenej formy a pečte v rozohriatej rúre pri teplote 170 stupňov, cca 15-18 minút. Nechajte vychladnúť.
  5. Pripravte čokoládovú polevu: V kastróliku rozpustite 1 ČL kokosového oleja a postupne pridávajte mliečnu čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Ak chcete mať polevu hustejšiu, pridajte viac čokolády, ak ju chcete naopak redšiu, pridajte ešte trocha kokosového oleja.
  6. Polevou brownies oblejte. Ak ju chcete nechať stuhnúť, vložte brownies do chladničky.

Tip – ZERO-WASTE PEČENIE: brownie sa nemusíte báť piecť bez papiera na pečenie – teflonovú formu stačí vymazať tukom – maslom, kokosovým olejom a podobne. Ak sa chcete na prvý krát poistiť, formu môžete navyše vysypať aj hladkou múkou – nie je to však nutné.

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.