Zahajujem predjarné vyprázdňovanie mrazničky! Kto sa pridá?

Skrývajú sa aj vo vašej mrazničke nedojedené ovocné a zeleninové poklady minulého leta? Ideálny čas na ich spracovanie je totiž práve TERAZ. Do jari aj do leta je ešte stále ďaleko a tak sa extra dávka vitamínov, prípadne materiál na ovocné koláče rozhodne hodí. A hodiť sa určite bude aj priestor na novú, tohtoročnú úrodu.

Takže pre to, aby sa v júni na tohtoročnú úrodu čerešní nevyškierali z mrazničky tie minuloročné, môžme spraviť jednoduchú vec. Napríklad taký čerešňový páj. Veď čo môže byť väčší luxus, než čerešňový koláč uprostred februára? 

Predjarné mrazničkové upratovanie – ako ho hravo zvládnuť?

Keď sa leto opýta: “čo si spravil s minuloročnou úrodou ovocia a zeleniny?” a odpoveď je “…ehm, zatiaľ nič”, znamená to jednu vec: mraziť novú úrodu nemá žiadny zmysel.

Ak však predsa len chcete dať novej úrode šancu a neviete si predstaviť život bez mrazničky plnej vitamínov, najneskôr v januári a februári sa začnite so zvýšenou pozornosťou venovať obsahu mrazničky.

Môj recept na upratovanie mrazničky je takýto:

  • poprezerám jej obsah
  • spíšem si, čo v nej je
  • zo spísaného povymýšľam jedlá na najbližšie dni / týždne
  • nasledujúce dni len vyberám potraviny z mrazničky a varím z nich
  • počas týchto dní sa snažím do mrazničky nedávať nové veci – aby som mohla vidieť, ako jej z jej obsahu ubúda a stále bola plná elánu
  • ak v mrazničke počas upratovania predsa len čosi skončí, potravina putuje na zoznam a zaraďuje sa do radu potravín, ktoré treba minúť

…a takto pokračujem dovtedy, kým v mrazničke nie je toľko voľného miesta, koľko potrebujem.

A čo vy? Tiež sa chystáte na jarnú mrazničkovú očistu?


KREHKÝ ČEREŠŇOVÝ PÁJ

Množstvo: 12 kúskov

Čas prípravy: 15 minút príprava cesta, odležanie min. 1 hodina, dokončenie koláča 15 minút, pečenie 45 minút

 

SUROVINY (na koláč s priemerom 28 cm)

Na cesto

200 g hladkej pšeničnej múky

100 g hladkej špaldovej múky

100 g práškového cukru

190 g masla

1 PL citrónovej šťavy

Na plnku

cca 1-1,5 kg mrazených čerešní, vykôstkovaných

2 PL kukuričného škrobu

100 g práškového cukru, resp.podľa chuti

2 PL citrónovej šťavy

1/2 ČL citrónovej kôry

Na dokončenie

bielok na potretie

 

POSTUP

1. DAJTE ROZMRAZIŤ ČEREŠNE: Nie je nič horšie, ako mať hlavnú ingredienciu zmrznutú na kosť v momente, kedy by ste už koláč najradšej dávali piecť.

2. PRIPRAVTE CESTO: Zo všetkých surovín vypracujte hladké a pružné cesto. 2/3 cesta vložte do formy s priemerom 28 cm. Môžete ho vyvaľkať na doske na tenký plát a preniesť do formy alebo ho jednoducho nej natlačiť prstami. Formu vystlanú cestom odložte do chladničky minimálne na hodinu, ale pokojne aj na celý deň alebo celú noc – najmä, ak ste zabudli medzičasom rozmraziť čerešne.

Cesto však môžete tiež odložiť do chladničky vytvarované do tenšej placky, s odležaným a vychladnutým cestom sa bude počas vaľkania lepšie pracovať. Ak ho necháte v chladničke cez noc, nezabudnite ho vybrať z chladničky dostatočne skoro, aspoň hodinu pred pečením, tuhé cesto potrebuje trocha povoliť pri izbovej teplote, aby sa dalo vyvaľkať.

3. RÚRU ROZOHREJTE NA 180 STUPŇOV: Dôležitý krok ešte pred prípravou plnky. V momente, keď už bude koláč naplnený, by mala byť rúra vyhriata. Plnka by totiž mohla medzičasom premočiť korpus.

4. PRIPRAVTE SI OZDOBY NA KOLÁČ: Zo zvyšného cesta povykrajujte ľubovoľné tvary – kvetinky, hviezdičky, srdiečka, vtáčikov, lístky, pásy…, vďaka nim bude aj úplne obyčajný koláč vyzerať neobyčajne.

3. PRIPRAVTE PLNKU: Rozmrazené čerešne nechajte poriadne odkvapkať (v plnke nesmie stáť voda, inak by sa cesto rozmočilo). 2/3 čerešní rozmixujte tyčovým mixérom (netreba úplne na jemno, väčšie kúsky čerešní nie sú na závadu), pridajte kukuričný škrob, cukor, citrónovú šťavu a kôru a premiešajte. Podľa potreby môžete ešte prisladiť alebo dochutiť citrónom. Vmiešajte zvyšok čerešní – mala by byť hustá, aby sa na nej udržala vrchná vrstva cesta a aby počas pečenia mohla plnka dostatočne stuhnúť. Vylejte ju do pripravenej formy s cestom a povrch uhlaďte.

4. OZDOBTE KOLÁČ: Na plnku položte pripravené povykrajované tvary, cesto potrite bielkom a koláč vložte do rozhorúčenej rúry. Pečte pri teplote 180 stupňov cca 45 minút.

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.