do poslednej omrvinky

Varenie zo všetkého, čo sa doma nezje na prvý šup

  • CHCEM MINÚŤ
    • Cestoviny / Múčne jedlá
    • Mliečne výrobky
    • Mäso pečené
    • Mäso varené
    • Ovocné kompóty a džemy
    • Ovocie prezreté / Zvyšky ovocia
    • Prebytky a zvyšky zeleniny
    • Rôzne
    • Ryžu varenú
    • Staré pečivo
    • Vajcia celé
    • Vaječné bielky
    • Vaječné žĺtky
    • Zemiaky a zemiakovú kašu
    • Zvyšky alkoholu
    • Zvyšky koláčov / nevydarené pečivo
  • ČLÁNKY
  • RECEPTY
  • O MNE
  • KONTAKT
  • KNIHY
Menu

Vaječné bielky

Chýba vám inšpirácia, ako spotrebovať zvyšné bielky, ktoré vám ostali z pečenia a varenia? Tu nájdete rady a recepty, ktoré vám poradia, ako s nimi naložiť.

SKLADOVANIE BIELKOV

Mrazenie bielkov

1 BIELOK

Párty oriešky

2 BIELKY

Rybičková nátierka s bielkami

3 BIELKY

Omeleta z bielkov s parmezánom a bylinkami

Chrumkavé vafle s ovocnou omáčkou

Odber noviniek

O blogu

Mám rada zábavu, a to aj v kuchyni.
A nerada vyhadzujem zvyšky potravín.
Radšej ako v koši ich vidím v zdravých, chutných a oku lahodiacich pokrmoch.
Blog je moje ihrisko a môj spôsob, ako zastaviť plytvanie v kuchyni.
Ak vás nejaký recept inšpiruje a pomôže vám zatočiť so zvyškami potravín,
ktoré zvyknú ostať práve vám,
moja misia bude úspešná :-) .

O receptoch

Všetky recepty majú spoločné jedno – sú zamerané na spotrebovanie potravín, ktoré sa dostali do kategórie "zvyšok" alebo "prebytok".
Obe majú totiž spoločné to, že ak gazdiná včas nevymyslí, ako s nimi naložiť, ľahko môžu skončiť tam kde to nikto nechce - v odpadkovom koši.
Recepty nie sú klasicky zoradené podľa typu jedla,
ale podľa surovín, ktoré práve potrebujete spotrebovať.
Snažím sa, aby recepty boli nie len chutné,
ale podľa možnosti aj zdravé, alebo minimálne také, ktoré vám nevyrobia pneumatiku na páse.
Hoci, za veľkosť porcií a dennú dávku pohybu už neručím ;) .

MOJA NAJNOVŠIA KNIHA

MOJA NAJNOVŠIA KNIHA

Lucia Grigová - NevyhadzuJEM, Lindeni, 2022
VYŠLO 25.11.2022

MOJE ĎALŠIE KUCHÁRSKE KNIHY

MOJE ĎALŠIE KUCHÁRSKE KNIHY

Vojto Artz / Lucia Grigová - Do poslednej omrvinky, DirectPress, 2018

Lucia Grigová, Capsule Cooking, 2020 (súčasť produktu Ecocapsule)

INSTAGRAM

doposlednejomrvinky

Posledný recept tohto roka - pre všetkých, ktor Posledný recept tohto roka - pre všetkých, ktorí majú v mrazáku zamrazené BIELKY 👨‍🍳👩‍🍳🧑‍🍳CHRUMKAVÉ VAFLE S OVOCNOU OMÁČKOU🥄🥄🥄 SUROVINYNA VAFLE:100 g hladkej pšeničnej múky100 g celozrnnej špaldovej múky (môžete nahradiť iným druhom múky)20 g trstinového cukru1/2 balíčka prášku do pečivaštipka soli3 vaječné bielky250 ml mlieka20 ml rastlinného olejaNA OVOCNÚ OMÁČKU:100 g mrazeného lesného ovocia15 g trstinového cukru10 ml vodyNA DOKONČENIE:šľahačkačerstvé ovocie (pozn. - v zime môžete vynechať alebo použite kompótované, prípadne banány, kiwi a pod. - fotka je z júna)práškový cukor🥄🥄🥄 POSTUP1.Pripravte omáčku z lesného ovocia: ovocie vsypte do hrnca, podlejte vodou a oslaďte. Na miernom ohni nechajte roztopiť. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérom aby sa zahustila. Odložte bokom. 2.V jednej mise zmiešajte sypké suroviny, v druhej tekuté – mlieko, olej a 2 bielky. Z tretieho bielka vyšľahajte tuhý sneh. 3. Rozohrejte wafľovač. 4. Tekuté suroviny zmiešajte so sypkými a dôkladne premiešajte. Pridajte sneh a jemne ho zapracujte do cesta. 5. Vnútro wafľovača jemne potrite olejom. Naberačkou cesto vlejte do foriem a upečte wafle. 6. Podávajte ich s omáčkou z lesného ovocia a čerstvým ovocím, posypané práškovým cukrom, prípadne aj s kopčekom šľahačkovej smotany.P.S. tento recept nájdete na blogu aj v mojej knihe NevyhadzuJEM 😉Dobrú chuť a veselého Silvestra! 🤩🥳🤟🍾🎆🎉✨️#dnesjem #doposlednejomrvinky #waffles #varimzozasob
📢 📢📢 Kamaráti, tento týždeň si môže 📢 📢📢 Kamaráti, tento týždeň si môžete vypočuť v relácii Kulinárium - od pondelka do piatka o 11:35 a v nedeľu o 6:41 - na 📻 @radioreginazapad moje recepty z novej knihy NevyhadzuJEM aj z blogu, zamerané na vianočné zvyšky✌️Recepty nájdete aj v archíve relácie, dnes som dala prvé dva recepty aj do storiek.Za spoluprácu patrí moja veľká vďaka redaktorke Táničke Šuškovej 🙏Užívajte Vianoce 🎄🎄🎄 koniec hlásenia ❤️#radioreginazapad
Aj takéto placky sa dajú pripraviť zo zvyšnýc Aj takéto placky sa dajú pripraviť zo zvyšných zemiakov 🤩#dnesjem #doposlednejomrvinky #instayum #instafood #thefeedfeed #foodie #foodblogger #food52 #jedlo
🥔ZEMIAKY, ZEMIAKY🥔 - KAM S VAMI?Zvyšné z 🥔ZEMIAKY, ZEMIAKY🥔 - KAM S VAMI?Zvyšné zemiaky sa síce u nás doma veľmi nevyskytujú, ale ak áno, tak sa fakt teším 🥳Dá s nimi totiž skvele experimentovať... 👩‍🍳...a skryť ich do omeliet, zapekaných jedál, do kysnutého cesta, šúľancov, lokší, zemiakového chleba a žemličiek ale aj do koláčov 🍩Ja som z nich vymyslela aj takéto chlebové placky 😋 Keď už na tie zemiaky občas príde, nevieme sa ich dojesť a je to jedno z jedál, ktorým sú nadšené aj deti. Raz, keď som ich robila, bola u nás na návšteve kamoška a tá si hneď pýtala recept.Vy ho nájdete na blogu 😘P.S. k plackám si viete pripraviť aj všakovaké nátierky á la "čo chladnička dala" - jeden môj tip nájdete práve v recepte na blogu 😉#dnesjem #doposlednejomrvinky #instafood #instayum #flatbread
Varené prílohy ako ryža, zemiaky či zemiaková Varené prílohy ako ryža, zemiaky či zemiaková kaša zvyknú byť často vyhadzovanou surovinou.Ale nemusia, lebo ak náhodou zvýšia, môžu byť základom rýchlej, jednoduchej a zdravej večere na nasledujúci deň ✌️Ako napríklad v týchto burritos, v ktorých nájde svoje decentné a mimoriadne chutné miesto práve varená ryža 🍚Tento recept nájdete na blogu a aj v mojej novej knihe NevyhadzuJEM 😉#dnesjem #doposlednejomrvinky #thefeedfeed #foodphotography #vecera #rychlerecepty #wraps #easyrecipes #foodfluffer
••• MOJA NOVÁ KNIHA V PREDPREDAJI ••• ••• MOJA NOVÁ KNIHA V PREDPREDAJI •••Kamoši a kamošky, 25.11. je veľmi dôležitý dátum lebo ☝️ 🟡 v tento deň vyjde moja dlho pripravovaná kniha s názvom •••NevyhadzuJEM••• 🟡 v tento deň zároveň končí predpredaj knihy za zvýhodnenú cenu - v BIO nájdete link na e-shop Albatrosmedia, kde knihu kúpite s 20% zľavou - stačí zadať kód NEVYHADZUJEM🟤 v knihe nájdete 80 receptov rozdelených do 8 kapitol 🟤 každá kapitola sa venuje najviac vyhadzovaným potravinám - pečivu, zemiakom, ryži a obilninám, mäsu, cestovinám, zelenine, ovociu a tým, čo často pečú,  je venovaná kapitola o žĺtkoch a bielkoch - veď Vianoce 🎄🎄🎄 sa už blííížia ✨️ 🟤 súčasťou každej kapitoly sú tipy, ako ešte inak využiť tieto suroviny, ak zvýšia, a kniha obsahuje aj základné tipy ako zabrániť vyhadzovaniu potravín 🟤 kniha vychádza vo vydavateľstve @lindeni.sk ktoré je súčasťou skupiny @albatrosmedia.sk - ktorým ďakujem za super spoluprácu ❤️ 🟤 veselú fotku na titulku nafotila @janaliska_photography s ktorou bola radosť fotiť 🤗#dnesjem #doposlednejomrvinky
Wanna more chocolate? 🤎Toto čoko-loko browni Wanna more chocolate? 🤎Toto čoko-loko brownie však okrem čokoládového pôžitku pomôže aj s banánmi zrelými na okamžitú konzumáciu a dokonca aj s fazuľou (áno, áno), ktorá čaká suchá v chladničke alebo uvarená v špajzi na to, ako ju kto využije.Link na recepis nájdete v bio - na blogu už vás netrpezlivo očakáva 🤎#brownies #thefeedfeed #thefeedfeedbaking #instabake
BANÁNY+FAZUĽA=DEZERTAkože vážne? Dá sa to BANÁNY+FAZUĽA=DEZERTAkože vážne? Dá sa to vôbec jesť???Tieto brownies sú dôkazom, že aj zdanlivo nespojiteľné sa dá úspešne spojiť - v tomto prípade prezreté banány a fazuľa, pokojne aj taká, ktorá nie a nie zmiznúť zo špajze a uplynul dátum jej minimálnej trvanlivosti.Viac info aj recept nájdete na blogu 🤎 Link v bio 🤍#sodelicious #instabake #foodie #dessert #desserts #instagood #simplerecipe #chocolatey #chocolatecake #thefeedfeed #instayum #cakes #brownies #doposlednejomrvinky #foodblogger
Počuli ste už podcast EkoINAK? Pod hlavičkou po Počuli ste už podcast EkoINAK? Pod hlavičkou portálu @brainee.sk na ňom @martafandlova preberá rôzne eko-témy od zálohovania cez udržateľné cestovanie po prírodné cintoríny. Som poctená, že som sa mohla stať súčasťou časti o neplytvaní potravinami - ak máte chuť, nájdete ho na Spotify:https://open.spotify.com/episode/6KfCi7lc9f3a995iunUDQc?si=2mTF-rpeTzG072ffM3ZVZQ&utm_source=copy-linkZa toto chrumkavé foto ďakujem šikovnej Martine Bartalovej @martina.juricek
Aký zvyšok sa skrýva v tejto 🎃 polievke? 👇Z E M I A K YTáto polievka vznikla úplnou náhodou, z tekvice, ktoré má teraz doma asi každý a z varených zemiakov, ktoré som si navarila do zásoby, aby som mohla skúšať nové recepty.Takže, ak vás práve nenapadá, čo so zvyšnými varenými zemiakmi, je fajn si pripomenúť, že sú skvelé napríklad aj na zahusťovanie polievok. Stačí spraviť zeleninový základ, dochutiť, pridať varené zemiaky, mixnúť a je rýchlo hotovo - takto:. 1 cibuľa . 2 PL olivového oleja . 2 veľké strúčiky cesnaku . cca 600 g muškátovej tekvice (môže byť aj iný druh - maslová, hokkaido...) . 1 l vody alebo vývaru . soľ, čierne korenie . 80 - 100 g varených zemiakovNa olivovom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nahrubo nasekaný cesnak a nechajte rozvoňať. Vsypte na kocky nakrájanú tekvicu, zalejte vodou (vývarom), osoľte, okoreňte a nechajte uvariť domäkka. Potom pridajte varené zemiaky, nechajte ich prehriať, rozmixujte a podľa potreby ešte dochuťte. Ak vám zvýšila trocha šľahačkovej alebo rastlinnej smotany, môžete ňou polievku zjemniť. Nie je to však nevyhnutné, muškátová tekvica je po rozmixovaní nádherne krémová a jemná.Tip: ak práve čosi pečiete, tekvicu miesto varenia môžete šupnúť do rúry a nechať zmäknúť pečením - ušetríte eletrinu (plyn) a polievka bude mať plnšiu chuť (neviem to lepšie opísať 😅)P.S.: v newsletteri, ktorý posielam z blogu, som písala, že nasledujúci recept bude sladký - no tak táto poléfka, to ešte nie je ten recept 😀 Ozaj, do newslettera sa môžete prihlásiť priamo na www.doposlednejomrvinky.sk v lište ODBER NOVINIEK
Ich werde dieses Foto hier speichern 😂Prosím Ich werde dieses Foto hier speichern 😂Prosím vás, neviete niekto ako má byť táto slávna veta po nemecky??? Lebo ja nie 🙊Ale dôležitô - recept na toto risotto, pred ktorým sa ani mrkvová vňať neschová, nájdete v bio 😉
A je to tadyyyy!!! Po dlhom čase nový recepis na A je to tadyyyy!!! Po dlhom čase nový recepis na blogu! 💪Tento vznikol v spolupráci s @freefood_svk a hlavnou témou je mrkvová vňať 🥕Mrkvová vňať má zaujímavú chuť a hoci je tuhšia a tvrdšia ako petržlenová, mixovaním a varením sa s ňou dajú spraviť divy - ako tutohľa v tomto risotte.Ak chcete mať istotu, že konzumácia vňate bude bezpečná a presne vedeli, či a ako bola chemicky ošetrovaná, zaobstarajte si ju z overeného zdroja alebo z vlastnej záhradky - to si už síce budete musieť počkať až na jar, no na druhej strane, je dobré byť pripravený ✌️ - my vám tie recepty ešte určite pripomenieme 😉Vňaťka tak nemusí končiť v koši alebo v komposte ale rovno na tanieri 🍽A nezabudnite mrknúť aj blog a IG @freefood_svk - na ňom nájdete aj ďalšie super inšpirácie ako zatočiť s mrkvovou vňaťou od @vojtechvegh @ondrejbalaz84 a @peklovpapuli 👌 👌👌
Load More... Follow on Instagram

Kontakt

lusinda@doposlednejomrvinky.sk

ĎAKUJEM

KDE VŠADE MA NÁJDETE?

RSS
Follow by Email
Facebook
fb-share-icon
Twitter
Tweet

Archív článkov

  • január 2023 (1)
  • december 2022 (2)
  • november 2022 (3)
  • október 2022 (1)
  • máj 2020 (1)
  • február 2020 (1)
  • jún 2019 (2)
  • máj 2019 (2)
  • apríl 2019 (5)
  • marec 2019 (4)
  • február 2019 (1)
  • január 2019 (3)
  • december 2018 (1)
  • november 2018 (2)
  • september 2018 (1)
  • júl 2018 (1)
  • jún 2018 (1)
  • máj 2018 (1)
  • apríl 2018 (2)
  • marec 2018 (2)
  • február 2018 (2)
  • január 2018 (2)
  • december 2017 (2)
  • november 2017 (2)
  • október 2017 (3)
  • september 2017 (1)
  • august 2017 (3)
  • júl 2017 (4)
  • jún 2017 (3)
  • máj 2017 (3)
  • apríl 2017 (5)
  • marec 2017 (5)
  • február 2017 (5)
  • január 2017 (5)
  • december 2016 (7)
  • november 2016 (4)
  • október 2016 (4)
  • september 2016 (5)
  • august 2016 (4)
  • júl 2016 (5)
  • CHCEM MINÚŤ
  • ČLÁNKY
  • RECEPTY
  • O MNE
  • KONTAKT
  • KNIHY

do poslednej omrvinky

Varenie zo všetkého, čo sa doma nezje na prvý šup