Chcete v kuchyni tvoriť menej odpadu? Varte v tlakovom hrnci.

Tlakáč, papiňák, kuchta. Osvedčený pomocník našich mám a babičiek. A možno aj ten váš.

Ak patríte k majiteľom tlakového hrnca, určite naň nedáte dopustiť. Ak ho však ešte nemáte, možno vám dám týmto článkom chrobáka do hlavy.

Ja osobne v tlakovom hrnci varím odkedy sa nám narodili deti.  Podrobnejšie som si však jeho výhody začala všímať až počas prípravy kuchárskej knihy pre Ecocapsule.

Pri príprave jedál sme totiž  potrebovali minimalizovať množstvo energie pri varení,  zároveň minimalizovať odpad z obalov od potravín a tiež ušetriť  miesto potrebné na skladovanie potravín.

A verdikt? Mať tlakový hrniec sa oplatí.

Čo je teda na tlakovom hrnci také úžasné? Poďme na to postupne.

Úspora času

Tlakový hrniec je obrovský pomocník všetkých tých, ktorí v kuchyni nechcú, alebo nemôžu tráviť priveľa času.

Varenie v tlakovom hrnci totiž dokáže skrátiť čas varenia o 60-70 percent. A nemusí sa v ňom variť len mäso a mäsové pokrmy. Uvaríte v ňom prakticky čokoľvek

Zelenina

Mrkva (celá)                                                                       4 min.                                                    15 min.

Zemiaky (štvrtiny)                                                          3-4 min.                                                12 – 15 min.

Zemiaky v šupke (podľa veľkosti)                          8-12 min.                                             20 – 25 min.

Karfiol (ružičky)                                                               3 min.                                                    6 – 8 min.

Fazuľové lusky                                                                  5 min.                                                    15 min.

Kukuričný klas                                                                  5 min.                                                   15 min.

Krájaná zelenina                                                              2 min.                                                   6 – 8 min

Strukoviny nenamočené

Šošovica hnedá                                                                 8 min.                                                    25 – 30 min.

Hrach                                                                                    20 min.                                                 40 – 50 min.

Fazuľa                                                                                   15-25 min.                                           60 – 90 min.

Cícer                                                                                      20-30 min.                                           90 – 110 min.

Pozn.: namočením strukovín sa čas varenia skráti ešte viac, čas varenia závisí aj od čerstvosti strukovín

Obilniny

Jazmínová ryža                                                                  3-5 min.                                                10 min.

Guľatozrnná ryža                                                             5 min.                                                    20 min.

Ryža natural                                                                       10 min.                                                 25 – 35 min.

Farebná ryža                                                                      30 min.                                                 60-70 min.

Jačmenné krúpy                                                               10 min.                                                 25 – 35 min.

Pohánka                                                                              3 min.                                                    10 min.

Mäso

Kuracie                                                                                 15 min.                                                 30-35 min.

Bravčové                                                                             30 min.                                                 60 – 70 min.

Hovädzie                                                                             45 – 60 min.                                        90 – 120 min.

Jedlá

Ovsená kaša                                                                       3 min.                                                    10 min.

Mliečna ryža                                                                       5 min.                                                    20 min.

Zeleninová polievka                                                        3 – 5 min.                                             10 – 20 min.

Rizoto                                                                                   8 – 10 min.                                          20 – 25 min.

Paprikáš                                                                               20 – 30 min.                                        35 – 45 min.

Guláš                                                                                     45 min.                                                 90 – 120 min.                                                                      

Pozn.:  Časy varenia v tlakovom hrnci sú uvedené od momentu, kedy z tlakového hrnca začne unikať para. Vtedy treba znížiť výkon varnej dosky na minimum. Časy sú orientačné a závisia nielen od druhu, kvality a veľkosti varenej potraviny ale aj od typu sporáka a nastavenia tlaku v hrnci.

Ako je vôbec takýto zázrak možný?

V uzatvorenom hrnci so špeciálne skonštruovanou pokrievkou je teplota varu vody vyššia než 100 stupňov. A varenie pri vyšších teplotách znamená logicky rýchlejšie uvarené jedlo.

Pri bežnom varení dosahuje voda teplotu varu pri 100 stupňoch Celzia.

Vyššiu teplotu voda v bežnom hrnci pri normálnom tlaku nedokáže dosiahnuť, pretože pri teplote vyššej ako 100 stupňov sa už premieňa na paru. (Ak si ešte pamätáte z fyziky, bod varu je inými slovami zmena skupenstva látky z kvapalnej formy na plyn).

Francúzsky vynálezca Denis Papin  však prišiel na to, že ak sa zvýši tlak nad hladinou kvapaliny,  teplota varu kvapaliny sa tiež zvýši. Aby dosiahol pri varení vyšší tlak, skonštruoval hrniec s pokrievkou, ktorá ho hermeticky uzavrela. Voda, resp. tekutina tak vrie v tlakovom hrnci pri teplote cca 110 – 120 stupňov.

Nuž a naopak, s klesajúcim atmosférickým tlakom (ktorý klesá so stúpajúcou nadmorskou výškou) sa bod varu znižuje. Napríklad v Káthmandú (1300 m n.m.) voda vrie pri 97 stupňoch Celzia, kým v základnom tábore pod Mount Everestom (5300 m n.m.) začne voda vrieť a vyparovať sa už pri 82 stupňoch Celzia.

Preto si určite nezabudnite vziať papiňák všade tam, kde budete chcieť variť vo vysokých nadmorských výškach 😉

Úspora energie

Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, koľko elektrickej energie alebo plynu miniete počas samotného varenia?

Keďže ja varievam na indukčnej varnej doske, rozhodla som sa vypočítať spotrebu elektriny, ktorú potrebujem na uvarenie jedla v tlakovom hrnci a porovnať ju s varením v klasickom hrnci Napríklad takého cícera.

A ako vyzerá spotreba energie v tomto prípade?

Varenie 30 minút  0,365 kWh

Varenie 90 minút  0,485 kWh

Rozdiel   0,12 kWh

Záver

Úspora elektrickej energie nie je vysoká.

Najvyššia spotreba energie totiž nastala v oboch prípadoch počas rozohrievania hrnca a na dosiahnutie bodu varu. Varenie na nízkom stupni bola v zásade zanedbateľná položka, hoci rozdiel v čase varena v tlakovom a klasickom hrnci bol 75 minút.

V prepočte na EURá (ak počítame, že 1 kWh elektriny stojí bežnú domácnosť 0,13 EUR), ušetríme necelé 2 centy.

0,12 kWh elektriny a 2 centy je pre množstvo domácností zanedbateľnou položkou. Ak však varíte často a veľa, počítate každý cent a snažíte sa minimalizovať spotrebu energie, niekoľko desiatok kilowatthodín a zopár EUR ročne určite môžete ušetriť aj vďaka tlakovému hrncu.

Spotrebu energie ale môžete pri varení v tlakovom hrnci znížiť aj inak:

  • indukčné a sklokeramické varné dosky, ktoré sú pod hrncom ešte niekoľko minút po vypnutí dosky horúce, môžete vypnúť skôr, a hrniec na nich ešte nechať „dôjsť“; minimálne 5 a pokojne aj 10-15 minút. Jedlo sa v hrnci dovarí vďaka teplu, ktoré z hrnca uniká len veľmi pomaly
  • ak varíte na plyne, môžete použiť fintu mojej babičky. Hrniec po odstavení z horáka zabaľte do hrubej deky alebo do perín a nechajte v teple aspoň 15 minút, bude to mať rovnaký efekt ako nechať hrniec na horúcej varnej doske
  • hrniec postavte na horák alebo varnú platňu, ktorá veľkostne zodpovedá hrncu
  • veľkosť hrnca prispôsobte množstvám, ktoré v „tlakáči“ varíte. Variť malé množstvá potravín vo veľkom hrnci je menej úsporné

Možno si poviete, že čo sa týka toho  cícera, radšej si ho kúpite v plechovke. Aj tak je to najrýchlejšie aj najjednoduchšie. Ale viete čo? Čítajte ďalej.

Úspora obalov aj miesta

Kto chce byť „eko“, „zero-waste“, šetrný voči prírode aj svojej peňaženke, tú plechovku cícera predsa len nechá v regáli, kúpi si suchý cícer na váhu a uvarí si ho doma sám. Práve v tlakovom hrnci, aby to netrvalo tak dlho.

Jedno vrecko versus 4 plechovky.

Z bežne predávaných pol kilových balení suchého cícera dokážete pripraviť 1 kg uvareného cícera, čo sú takmer 4 plechovky. A 4 plechovky versus 1 plastové resp.. žiadne vrecko, ak nakupujtete v bezobalových obchodoch, to už je rozdiel.

Nehovoriac o cene. Takže sa dostávame k ďalšej výhode.

Úspora peňazí

Áno, kto varí kratšie, minie menej plynu, resp. elektriny. Ale varenie v tlakovom hrnci ušetrí obsah peňaženky aj trochu inak.

Vráťme sa naspäť k už spomínanému cíceru.

Bežná plechovka s 260 g uvareného cícera sa pohybuje v cene priemerne 1 EUR.

Na to, aby sme dostali takéto množstvo, potrebujeme 130 g cícera v suchom stave. A ten, pri cene 1 EUR za 0.5 kg cícera, vyjde na 26 centov.

Ak sa k tomu pripočíta cena za uvarenie cícera, ktorú sme vypočítali na 2 centy, dostaneme sa k sume 28 centov za cícer uvarený doma vs. 1 EUR cícera v plechovke.

Navyše, cícer uvarený doma máte bez pridanej soli, ktorá býva bežnou súčasťou strukovinových nálevov v plechovkách.

Ako vybrať tlakový hrniec

Veľkosť hrnca

Ak rozmýšľate o novom tlakovom hrnci, okrem bezpečnej práce s hrncom  budete určite  riešiť jeho veľkosť. Ak plánujete variť pre 4-člennú rodinu, dobrou voľbou pre prípravu hlavných jedál (guláše, rizotá) bude hrniec s objemom 6l. Uvaríte v ňom tak isto prílohy ako ryža či strukoviny, veľkostne je tak akurát aj na parák, na ktorom si môžete pripraviť napríklad zeleninu na pare.

Ak ste vegáni a tlakový hrniec sa vám zíde skôr na prípravu príloh, strukovín alebo obilnín, prípadne ste 2-člennou domácnosťou, veľkostne stačí aj troj-, resp.štvorlitrový hrniec.

Netreba zabúdať, že tlakový hrniec môžete naplniť do max. 2/3 objemu. To znamená, že v 6-litrovom hrnci môžete variť max. 4 litre.

Otváranie a doplnky

Pri výbere tlakového hrnca je dobré si všímať aj spôsob otvárania hrnca, mal by byť jednoduchý a ľahký. Bojovať s otváraním hrnca ak je plný horúcej pary nie je práve bezpečné. Preto je ideálne hrniec ešte pred kúpou vyskúšať na živo na predajni. Kúpa lacného tlakového hrnca cez internet za menej peňazí totiž môže byť mačkou vo vreci.

Pri kúpe tlakového hrnca je dobré zistiť, či výrobca má a bude mať v ponuke silikónové tesnenie na veko hrnca.  To bude treba po niekoľkých rokoch pri častom varení v hrnci vymeniť. Výhodou tiež je, ak výrobca ponúka k hrncu klasické pokrievky, prípadne parné vložky do hrnca. To značne rozšíri možnosti varenia v tlakovom hrnci.

V čom varím ja?

Ja osobne mám už niekoľkoročné skúsenosti s tlakovým hrncom Presto od Tescomy, skúsila som však aj varenie na tlakovom hrnci značky Fissler.

Oba hrnce sú kvalitnými výrobkami a ich obsluha je jednoduchá a bezpečná. Tescoma však vychádza finančne výhodnejšie. Cenovo dostupnejšie sú aj doplnky a náhradné diely k hrncom od Tescomy.

Tlakového hrnca sa nemusíte báť

Obavou mnohých ľudí, ktorí ešte varenie v tlakovom hrnci nevyskúšali je, že im tlakový hrniec počas varenia vybuchne alebo že kuchára zraní horúca para.

Dnešné tlakové hrnce z nerezovej ocele sú však vybavené niekoľkými bezpečnostnými prvkami, vďaka ktorým, ak s hrncom zaobchádzate podľa pokynov výrobcu, by sa v kuchyni nemala stať žiadna tragédia.

Napríklad môj tlakový hrniec Presto má 3 bezpečnostné tlakové poistky a tak isto je vybavený aj poistkou proti nechcenému otvoreniu hrnca.

Pracovný a bezpečnostný ventil s indikátorom tlaku

Nájdete ich na pokrievke. Pracovný ventil reguluje množstvo tlaku v hrnci a počas varenia priebežne vypúšťa prebytočnú paru. Z neho vychádza ono “povestné syčanie“, ktorým je tlakový hrniec známy. Po ukončení varenia vypustí z hrnca všetku paru. Vďaka nemu sa dá para z  hrnca po skončení varenia vypustiť aj manuálne.

Bezpečnostný ventil s ukazovateľom množstva tlaku v hrnci – funguje ako poistka pri zanesení pracovného ventilu. Ak počas varenia para neuniká z pracovného, ale bezpečnostného ventilu, hrniec je potrebné odstaviť a vyčistiť pracovný ventil.

V otvore bezpečnostného ventilu sa nachádza aj poistka uzavretia pokrievky. Keď je hrniec natlakovaný, bezpečnostný ventil sa zdvihne. Práve vtedy poistka zabraňuje otvoreniu hrnca a opareniu. Pokrievku z hrnca môžete dať dole bepečne  až vtedy, keď tlak v hrnci klesne a bezpečnostný ventil „padne“.

Tlaková poistka – otvor v leme pokrievky

Ak dôjde k zaneseniu pracovného aj bezpečnostného ventilu súčasne, tlak v hrnci vytlačí silikónové tesnenie otvorom v leme pokrievky a tak dôjde k úniku pary a zníženiu tlaku v hrnci.

Bezpečnosť pri práci s tlakovým hrncom

Aby ste sa pri varení s tlakovým hrncom nemuseli ničoho obávať, stačia tieto jednoduché zásady:

  • Pred prvým použitím si prečítajte návod na použitie hrnca a dodržiavajte pokyny výrobcu
  • Z času na čas skontrolujte funkčnosť ventilov, najmä to, či bezpečnostný ventil nie je zanesený a silikónové tesnenie pod pokrievkou sedí správne
  • Pred varením sa uistite, že hrniec je správne uzatvorený
  • Pri otváraní tlakového hrnca dávajte obzvlášť pozor, aby vás nezranila horúca para, veko otvárajte od seba, nie smerom k sebe
  • Pre bezpečné otvorenie hrnca počkajte, kým obsah hrnca mierne vychladne a bezpečnostná poistka na rukoväti sama povolí a umožní otvorenie hrnca
  • Pre rýchlejšie otvorenie hrnca neochladzujte hrniec pod studenou vodou, ale radšej hrniec dajte na balkón alebo na terasu a povoľte regulátor tlaku tak, aby para rýchlejšie unikla von z hrnca. Opäť si dávajte pozor, aby para nesmerovala k vám, ale smerom od vás
  • Dodržiavajte odporučenie výrobcu hrnca ohľadom minimálneho a maximálneho naplnenia hrnca
  • V uzatvorenom hrnci sa nesmie variť bez použitia vody, minimálne množstvo tekutiny potrebné pre varenie závisí od veľkosti hrnca a nájdete ho v manuáli; spravidla to býva množstvo okolo 250-300 ml vody.
  • Nikdy nevarte v hrnci väčšie množstvo než stanovuje výrobca; väčšina hrncov by sa nemala pniť do viac než 2/3 objemu
  • Ak varíte potraviny, ktoré počas varenia zväčšujú svoj objem, napr. strukoviny, hrniec plňte do max. polovice objemu
  • Pri varení kaší a potravín, ktoré by mohli peniť (strukoviny, ryža a pod.) môžete na zamedzenie penenia pridať 1 PL oleja.
  • Ak hrniec používate niekoľko rokov a silikónové tesnenie sa opotrebuje, vymeňte ho
  • Pokrievku radšej neumývajte v umývačke riadu; výrobcovia odporúčajú umývať ju ručne

A hor sa do varenia!

Ja si teda idem v papiňáku uvariť svoju obľúbenú mliečnu ryžu. Recept samozrejme prikladám tiež.

A čo si v ňom plánujete uvariť vy?

Dajte o sebe do komentárov vedieť, čo všetko v tlakovom hrnci pripravujete, aký máte, aj ako ste s ním spokojní. A ak ho ešte nemáte, kľudne dajte vedieť hoci aj to, či by ste sa nechali presvedčiť na jeho kúpu.


MLIEČNA RYŽA S KOKOSOVÝM MLIEKOM

Množstvo: pre 2 osoby

Čas prípravy: 10 minút + záverečné odstátie cca 10 minút

SUROVINY

  • 1 + 1/3 hrnčeka kokosového mlieka
  • 1 + 1/3 hrnčeka vody
  • 2/3 hrnčeka guľatozrnnej ryže alebo ryže na risotto
  • 1 PL strúhaného kokosu (môžete vynechať)
  • 1 ČL trstinového cukru
  • štipka soli

Na dokončenie

  • 1 – 2 PL medu
  • ¼ ČL mletej škorice (môžete vynechať)

Na ozdobenie (niečo z nasledujúceho)

  • mletá škorica, kokosové hoblinky, čerstvé nakrájané ovocie alebo nasekaná čokoláda

TIP: kokosové mlieko a vodu môžete nahradiť 2 2/3 hrnčekom kravského mlieka

POSTUP

  1. V tlakovom hrnci zmiešajte kokosové mlieko, vodu, ryžu, kokos, cukor a soľ.
  2. Hrniec uzatvorte pokrievkou. Varnú dosku alebo plynový horák zapnite na stredný výkon a zohrievajte, kým sa hrniec natlakuje (z tlakového ventilu začne unikať para).  Je dôležité hrniec zohrievať pomalšie – keďže je v ňom mlieko, pri rýchlom zohrievaní by mohlo mlieko začat unikať cez pracovný ventil a ryža by tiež mohla prihorieť.
  3. Keď je thrniec natlakovaný, výkon sporáka znížte na minimum a ryžu nechajte variť 5 minút.
  4. Potom varnú dosku vypnite a hrniec na nej nechajte uzatvorený stáť dovtedy, kým sa tlakový ventil neuvoľní, resp. aspoň 10 minút.
  5. Hotovú ryžu oslaďte medom a dochuťte škoricou, naservírujte ju do misiek a ozdobte podľa vlastných možností.

You may also like

4 komentáre

  1. Ahoj Lusinda, úžasný článok! Keďže mám svoju domácnosť len tri roky, a zatiaľ bez detí, tlakový hrniec som ešte ani nezvažovala. Myslím, že tento krát budem vedieť na čo mi bude rodina prispievať na Vianoce 😀 Chcem sa prosím spýtať úplne od veci otázku k článku – ako skladuješ uvarený cícer? Keďže to normálne trvá okolo 1,5hod, zvyknem spraviť viac a odložiť si v zaváraninovom pohári do chladničky. Do dvoch dní však začne byť mazľavý a smrdieť… Ako inak ho mám skladovať? ďakujem pekne za odpoveď. Eva

    1. Ahoj Evka, ďakujem za milú správu a tlakáč ako vianočný darček vrelo odporúčam ☺ . Verím že ti ušetrí kopec času aj práce.
      No a k tomu cíceru – aby nevyschol, skladujem ho v chladničke vo vode v ktorej sa varil, ale to max. 2-3 dni. Ak viem že ho nespotrebujem všetok včas, zlejem ho, bez vody ho dám do krabičky a zamrazím. V mrazničke vydrží niekoľko mesiacov (zatiaľ som ho tam mala najdlhšie cca 8 týždňov), po rozmrazení sa dá použiť rovnako ako varený cícer – do hummusu, do polievky, karí, je v pohode aj na studeno do šalátu.
      Tak nech sa ti v kuchyni darí ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.