Rozmýšľate, čo podniknúť s dvojdňovým či trojdňovým chlebom? Natrhali ste si počas víkendu medvedí cesnak? A máte chuť na polievku? Ak ste odpovedali aspoň jeden krát áno, tento recept by vám mohol ulahodiť. A mohol by vám aj pomôcť. Napríklad vtedy, ak doma nebudete mať jediný zemiak.
Chlebová polievka – z núde cnosť alebo chutné jedlo?
Pre starší chlieb existuje v kuchyni ostrieľaných gazdín mnoho spôsobov, ako ho využiť. Pre mňa tým menej známym, bolo využiť chlieb na prípravu polievky. V mnohých starších kuchárskych knihách som narazila na recepty na polievky, v ktorých je chlieb základnou surovinou.
Neváhala som teda vyskúšať jeden z nich. Ako prvý testovací recept som si vybrala obyčajnú chlebovú polievku, ktorá sa pripravuje nasledovne:
Na tuku sa opraží cibuľka, troška drvenej rasce, potom chlieb a zaleje sa vodou. Dochutí sa soľou a cesnakom a nechá sa krátko povariť, aby chlieb úplne zmäkol. Nakoniec sa dochutí majoránkou, a ten, kto má mixér, môže polievku do hladka rozmixovať.
Ako takáto polievka vyzerá a chutí? Nuž, chutí takmer rovnako, ako klasická rascová polievka, je však vďaka chlebu hustá. Čiže, žiadna hanba. Farba je svetlo hnedá, čo už také krásne nie je, no v kombinácii napríklad s čerstvým petržlenom je to polievka, ktoré sa oplatí dať raz za čas šanca. Jej veľkým bonusom je najmä to, že jej príprava nezaberie viac ako 10 minút.
Chlebová polievka – ako jej dodať viac lesku a slávy?
To bola presne otázka, ktorú som si položila počas konzumácie mojej testovacej chlebovej polievky.
Ako jej dodať krajšiu farbu? Ako jej dodať trocha viac vitamínov a živín? Ako ju chuťovo vylepšiť tak, aby som mala chuť ju variť častejšie a tešiť sa na experimentovanie s chlebom v polievke?
Do karát mi zahrala jar. Priatelia, všade teraz rastie medvedí cesnak. Onedlho zas začne sezóna špenátu. Farbu aj vitamíny by sme mali teda vyriešené. A vlastne aj chuť, pretože v jednej partii s medvedím cesnakom alebo špenátom sa bude určite dobre citiť aj zopár strúčikov cesnaku a muškátový oriešok.
A samozrejme, trocha šľahačkovej smotany. Ak vám zvýši z prípravy nejakého iného jedla, máte fantastickú príležitosť na prípravu tohto jarného receptu. Ak však nezvýši a je potrebné načať nové balenie, mám hneď pre vás po ruke rýchly spôsob, ako minúť časť do polievky, a časť do expresne rýchleho dezertu, ktorý môžete podávať hneď po obede alebo na olovrant.
Jediné, čo budete musieť vymyslieť sami, je hlavný chod – to však už zvládnete ľavou zadnou.
Výhody chlebovej polievky
Prvá – vďaka nej miniete zásoby staršieho chleba, pokojne aj z mrazničky. Či už na zahustenie polievky alebo výrobu krutónov, ktoré k nej príjemne pasujú.
Druhá – zistenie, že zahusťovať sa dá aj chlebom. Koniec koncov, to je stará známa vec, zahusťovať chlebom sa zvykne napríklad aj guláš. V prípade polievky sa táto skutočnosť bude hodiť vtedy, ak na zahustenie krémovej polievky budú doma chýbať napríklad zemiaky.
Tretia – dá sa s ňou zaujímavo experimentovať. Stačí vymeniť druh zeleniny, vynechať šľahačku, pohrať sa s dochutením a zrazu je na svete úplne iná polievka. Znie to ako výzva, čo poviete?
KRÉMOVÁ CHLEBOVÁ POLIEVKA S MEDVEDÍM CESNAKOM
Množstvo: 4 – 6 porcií
Čas prípravy: 15 minút
SUROVINY
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja alebo masla
100 g medvedieho cesnaku
100 g dvojdňového chleba (cca 2 krajce)
1 l zeleninového vývaru (môže sa nahradiť zeleninovým biobujónom)
125 ml šľahačkovej smotany (pol kelímka) – zvyšok môžete spotrebovať v tomto recepte
soľ
muškátový oriešok
čierne korenie
Na ozdobenie:
chlebové krutóny, cca 1/2 – 1 krajec na osobu – recept nájdete tu
na pásiky nakrájaný medvedí cesnak
čierne korenie
POSTUP
1. PRIPRAVTE KRUTÓNY. Začnite vyhrievať rúru, nakrájajte chlieb, pripravte ochutený olej. Kým sa krutóny budú piecť, vy navaríte polievku.
2. UVARTE POLIEVKU: Na tuku orestujte na drobno pokrájanú cibuľu. Potom pridajte na kocky nakrájaný chlieb a opečte ho. Vsypte na hrubo nakrájaný cesnak, restujte ďalšiu cca pol minútu a potom zalejte vriacim vývarom. Osoľte a nechajte variť, kým chlieb nezmäkkne, cca 5 minút. Vsypte na drobno nakrájaný medvedí cesnak a povarte ďalšiu minútu. Polievku rozmixujte v stolnom mixéri do hladkého krému, prelejte naspäť do hrnca, pridajte šľahačkovú smotanu a nechajte prehriať. Dochuťte muškátovým orieškom a čiernym korením, podľa potreby dosoľte alebo dochuťte ďalším strúčikom prelisovaného cesnaku.
3. PODÁVAJTE ozdobené chlebovými krutónmi, na pásiky nakrájaným medvedím cesnakom a čerstvo namletým čiernym korením.
1 comment
Ahoj Lucia, děkuju za jednoduchý a velmi chutný recept. Zvlášť, když už začíná medvědí česnek.Je pravda, že člověk občas neví, co z kouskem chleba No a ten recept na pribináček, tak to je moje vzpomínka na dětství. Mňam. Už se zase těším na další Tvoje dobroty. Vašek