Sladký tip na to, ako zatočiť s nadúrodou cukety

Na blogu sa síce venujem najmä zvyškom, leto je však výnimkou. Príroda nám teraz ponúka všetky svoje jedlé esá a zeleninové tromfy sype ako z rukáva. V prípade cukety občas až akosi prirýchlo, však?

Tento rok sa mi konečne podarilo doladiť recept na cuketové muffiny a tretí týždeň Prečítaného leta s témou priateľstva mi prišiel náramne vhod. Ak sa na návštevu ohlásia kamaráti či známi, chcelo by to rýchly dezert a cuketa tečie z každého kúta kuchyne, muffiny môžu byť celkom fajn riešením, čo myslíte? (Nehovoriac o tom, že také muffiny môžu byť okrem uvítacieho pokrmu pre kamošov aj fajn program pre partiu spriatelených detí či nástroj zmierenia rozhnevaných kamarátov.)

Ak netušíte, čo je to to Prečítané leto, pozrite sa na ich webstránku, Facebook, či rovno vhupsnite do Rodičovskej skupiny a inšpirujte sa, ako sa bavia deti a rodičia – knihomoli. Ak máte deti a knihy sú vaši obľúbení spoločníci,  alebo ak len hľadáte letné spestrenie, možno to bude pre vás zásah do čierneho. A tajne dúfam, že zásah do čierneho by mohol byť aj recept na cuketové muffiny.

O cuketových muffinoch netreba pridlho rečniť, lepšie je ich jesť. Preto len stručne:

Aké výhody prinesú cuketové muffiny do vášho života?

Výhody pre rodičov, starých rodičov, babysitterov či vášnivých pestovateľov cukety

  • 12 muffinov znamená spotrebovaných 400 g cukety. Čiže asi za dva hrnčeky v nastrúhanej forme. Čiže dosť.
  • ich príprava je veľmi rýchla. Vyhriať rúru, zmiešať suroviny a šup šup piecť. Ako všetky muffiny. Veď to poznáte.
  • ich príprava je jednoduchá. Takže ju zvládne aj malé dieťa. Takže máte o letnú zábavu pre deti postarané.

Výhody pre väčšie deti

  • muffiny môžu pomôcť zvýšiť kuchárske sebavedomie. Už som povedala že recept je jednoduchý. Tak prečo ho neponúknuť staršiemu dieťaťu, nech okúsi ako chutí hrdosť na vlastné kuchárske dielo?
  • muffiny môžu podnietiť chuť experimentovať. Kto povedal že do muffinov nemôžu decká pridať kúsky čokolády? Alebo rovno dve lyžice kakaa? Alebo nasekané orechy? Alebo sušené ovocie? Alebo čokoľvek iné?
  • muffiny môžu spôsobiť celoživotnú lásku k pečeniu. V to tajne dúfam. Že napríklad na základe tohto receptu raz moje deti objavia čaro pečenia a varenia a potom im v kuchyni predám žezlo ja. Len im prosím vás o tomto mojom pláne nehovorte. Zatiaľ ešte nevedia čítať.

Výhody pre menšie deti

  • naučia sa spolupracovať. Ak psychicky zvládnete zašpinenú kuchyňu (toto beriem ako životnú výzvu), budete mať tých najmilších spoločníkov.
  • naučia sa základným kuchárskym činnostiam: váženiu, strúhaniu, miešaniu, vymazávaniu formy a podobne
  • naučia sa, že kuchyňu treba na záver aj upratať. Hádam si to nebudeme robiť my sami, nie?

Nech je radosť zo spoločného diela večná a nech napĺňa naše duše. Amen.

Túžite po ďalších cuketových receptoch?

Nech sa páči:

Rezance z cukety s pestom a píniovými orieškami

Cestoviny s cuketou a paradajkami na dva spôsoby

Cuketová polievka s mätou

…a ak máte vy svoj obľúbený recept, v ktorom hrá hlavnú úlohu cuketa, dajte vedieť do komentárov, som samé oko a ucho!


CUKETOVÉ MUFFINY

Množstvo: 12 kusov

Čas prípravy: 20 minút + 25 minút pečenie

 

Suroviny

400 g nahrubo nastrúhanej cukety (cca 2 hrnčeky)

100 g roztopeného masla

100 ml mlieka

2 vajcia

175 g polohrubej pšeničnej múky

175 g hladkej špaldovej múky (môžete nahradiť bielou pšeničnou)

150 g trstinového cukru

10 g prášku do pečiva (ideálne bez fosfátov, na báze vínneho kameňa)

2 ČL mletej škorice

1/8 ČL mletého muškátového orieška

1/4 ČL soli

2 ČL vanilkového extraktu (dá sa nahradiť vyškriabanou vanilkou z 1 vanilkového lusku, môžete aj vynechať)

 

Postup

1. RÚRU ROZOHREJTE NA 180 C, muffinovú formu vymažte olejom. Ja som od používania košíčkov na muffiny upustila, pretože je to zbytočný odpad a muffiny sa nedajú jesť teplé ani vlažné (teplé cesto sa ťažko odlepuje od papiera). Postupne som dospela som k záveru, že to ide jednoducho aj bez nich. Ak však košíčky máte a radi ich používate, samozrejme, nemám nič proti.

2. PRIPRAVTE SI MOKRÉ SUROVINY: Roztopte maslo, nechajte ho chladnúť, z chladničky vyberte vajcia, odmerajte 100 ml mlieka a nachystajte vanikový extrakt. Dohromady ich však zmiešajte až keď budete mať pripravené suché ingrediencie a nastrúhanú cuketu.

3. PRIPRAVTE SI SUCHÉ SUROVINY: Do veľkej misy odvážte múku, cukor, pridajte prášok do pečiva, soľ, mletú škoricu a muškátový oriešok. Dôkladne ich premiešajte.

4. NASTRÚHAJTE CUKETU: Cuketu strúham až nakoniec, aby príliš dlho nestála, inak môže začať púšťať šťavu. S tipom strúhadla môžete experimentovať, ja osobne uprednostňujem cuketu nastrúhanú na hrubo.

5. ZMIEŠAJTE VŠETKY PRÍSADY: Balónovou metlou zmiešajte pripravené mokré suroviny a pridajte ich do misy k suchým ingredienciám. Premiešajte ich, nemusíte však úplne dôkladne. Cesto sa vám možno bude zdať príliš husté a ťažké, je to však v poriadku, cuketa to všetko napraví. Vmiešajte ju do cesta a uvidíte, ako cesto postupne zredne a nadobudne ideálnu muffinovú hustotu.

6. ROZDEĽTE CESTO DO FORMY: Cesta je tak akutát na 12 muffinov. Vôbec nevadí, ak budú priehlbinky vo forme naplnené po okraj, počas pečenia pekne vybehnú, cesto však ostane na svojom mieste.

7. PEČTE VO VYHRIATEJ RÚRE, na 180 stupňoch, približne 25 minút. Upečené muffiny nechajte mierne vychladnúť. Ak ste na pečenie nepoužili košíčky, z formy ich dostanete napríklad úzkou plastovou špachtľou. Alebo akýmkoľvek úzkym predmetom, ktorý nepoškriabe formu – obkrúžte ním muffin po obvode a z dna sa už odlepí sám.

Dobrú chuť!

You may also like

2 komentáre

  1. Ahoj Lucia,
    musím Ti poděkovat, právě jsem řešil problém z přebytkem cukety. Tak Tvůj recept určitě udělám. 🙂 Děkuju a přeju spoustu pěkného počasí a pohody.
    Vašek

    1. Ahoj Vašku, ja ďakujem za komentár 🙂 Daj potom vedieť, či mali muffiny úspech. Práve idem skúšať ďalší cuketový recept, tento krát so slaninou. Ak sa podarí, rovno ti ho pošlem na otestovanie, slaninová verzia by sa ti mohla páčiť 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.