Dezert zo “zvyškov”. Zn.: luxusný

Moje deti milujú cestoviny s tvarohom. A ja ich milujem tiež. Patria totiž k jednej z mojich záchranných barličiek vtedy, keď nestíham a keď ma zároveň opustí fantázia aj chuť do varenia. Lebo, žiaľ, aj to sa občas stáva.

A občas sa tiež stáva, že ak máme na obed alebo na večeru cestoviny s tvarohom, trocha toho tvarohu ostane. Nuž a keď mi v tom čase ostane šľahačková smotana, napríklad z prípravy krémovej polievky, čokoládovej ganache alebo dekandentnej omáčky na cestoviny (lebo z tejto kombinácie ešte nikto nezoštíhlel), verdikt je jasný.

Domáci pribináčik. A ten moje deti milujú. A ja milujem ich. Za to, že sme tak dobre zohratý tím a čo mama pripraví, to ony (väčšinou) zjedia.

Tento recept je rýchly, a tak aj popis k nemu bude expresný. Na výrobu domáceho pribináčika

stačia tri základné suroviny:

BIELY JOGURT

TVAROH

ŠĽAHAČKOVÁ SMOTANA

…a zopár ingrediencií navyše:

na dosladenie MED, JAVOROVÝ SIRUP alebo CUKOR (napríklad práškový alebo vanilínový)

VANILKA – ak k nej máte prístup, krém sa vďaka nej posunie na vyššiu úroveň (samozrejme, dá sa zaobísť aj bez nej)

ŠKORICA, LYOFILIZOVANÉ alebo ČERSTVÉ OVOCIE, ORIEŠKY alebo MUESLI na ozdobenie

…a dezert je na svete v priebehu 5 minút

Viac k tomuto dezertu hovoriť netreba, vlastne len to, že je akýmsi “ťahákom” k receptu, ktorý už čaká na najbližšie zaradenie na blog.

…no čo by to asi len tak mohlo byť?


DOMÁCI PRIBINÁČIK “ZO ZVYŠKOV”

Množstvo: pre 3 – 4 osoby

Čas prípravy: 5 minút

 

SUROVINY

1 kelímok bieleho jogurtu (150 g)

1/2 kelímka šľahačkovej smotany (125 ml)

cca 1/2 balenia tvarohu (100-115 g)

1 PL medu alebo práškového cukru

dreň z 1 vanilkového lusku (môžete vynechať)

Na ozdobenie:

ovocie – čerstvé alebo sušené mrazom, škorica, med, oriešky, muesli…

 

POSTUP

V mixéri alebo elektrickom “vajíčku” (ja použím mixovaciu nádobu, ktorá je súčasťou príslušenstva k tyčovému mixéru), zmixujte naraz biely jogurt, šľahačku a tvaroh do hladkého krému. Pridajte sladidlo, prípadne vanilku, krátko premixujte a rozdeľte do misiek.

Ozdobte podľa možností, ktoré ponúka vaša chladnička či špajza a podávajte ihneď, alebo vychladené z chladničky.

You may also like

2 komentáre

  1. Tiez robievam takehoto pribinacika, ale vacsinou donho prihodim este popuceny prezrety banan – spotrebuje sa viac zbytkov a detom to viac chuti. Tiez sa da pridat cerstve ci mrazene bobulove ovocie alebo zbytky niektorych kompotov (napr. visne, cucoriedky, uspech mal aj zbytok konzervy mandariniek). Da sa donho skryt aj zbytok kyslej smotany, chuti to nijako neublizi. Ak najprv vyslahate slahacku do tuha a az potom pridavate ostatne suroviny, bude pribinacik este nadychanejsi. A vrch posypem grankom, pre deti to vyzera lakavejsie. Recept je z kategorie tzv. gumenych receptov – vobec netreba dodrzat striktne pomery surovin a vysledok je stale dobry.

    1. Katka, presne ako píšeš, je to veľmi variabilný recept, skrátka “odokáč” 😀 Vďaka za všetky tipy, je vidieť, že to máš doma zmáknuté a vieš si poradiť s každou surovinou 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.