Chladničková výzva – praktická časť, prichádza! Trpím chladničkovou slepotou aj ja? Dokážem vidieť v surovinách, ktoré sú v chladničke, aspoň jedno jedlo? A koľko sa mi ich podarí pripraviť z obsahu svojej chladničky, ak sa spoľahnem výlučne na domáce zásoby?
Chcela som si to overiť priamo na vlastnej koži, preto som sa rozhodla, že sa nesúťažne zapojím do #Fridge Challenge aj ja. Výzvy, v ktorej hlavným cieľom je využiť suroviny z chladničky a poraziť pocit, že v nej nie je nič, z čoho by sa nedalo pripraviť jedlo pre celú rodinu.
A prečo nesúťažne? Pretože tu máme aj súťaž, ktorú som sa rozhodla podporiť kvôli jej myšlienke – využiť potraviny, ktoré máme doma a zbytočne jedlom neplytvať. A vy sa môžete do nej samozrejme zapojiť.
Krátko o súťaži
Čo môžete vyhrať? Účasť na pop-up večeri v pražskom Chefparade, ktorá sa bude konať 24.4. 2019. Spolu so zaujímavými hosťami tu pripravíme večeru z chladničkových zásob.
Ako sa do súťaže zapojiť? Stačí, ak na FB stránke organizátora súťaže – Hellmann´s, pod súťažný post z 3.4. do komentára uverejníte fotku zásob v chladničke a fotku jedla, ktoré ste z nich pripravili.
Zapojiť sa však môžete aj len tak, pre radosť a dobrý pocit – kto ide do toho so mnou?
Stav mojej chladničky, zn. “Po víkende”
Chladničku otváram v pondelok poobede. Keďže pracujem z domu, na obed som dojedla zvyšok obeda z nedele a sýta som sa vrhla do inventúry chladničkových zásob.
Chladnička je po víkende vcelku plná. Surovín dostatok, už ich len nejak vhodne pospájať. Potrebujem pripraviť minimálne dnešnú večeru, ideálne aj obed na nasledujúci deň. Alebo sa mi podarí pripraviť ešte viac jedál?
Začínam klasicky – poprezerám zásoby, z ktorých by sa dalo čosi pripraviť a ktoré je treba prednostne minúť. Pre lepší prehľad ich vyložím na stôl – nie je ich až tak veľa, že by ma to stálo priveľa času.
Kontrolná otázka č.1:
KEĎ SA POZRIETE DO TEJTO CHLADNIČKY, MÁTE POCIT, ŽE BY STE POTREBOVALI ÍSŤ ČOSI KÚPIŤ DO OBCHODU?
Viem, že odpoveď na túto otázku mi môže dať jedine to, ak porozmýšľam, čo z týchto surovín môžem pripraviť. Preto takýto brainstorming robievam pomerne často, nie len kvôli tejto výzve. Realita totiž často býva prekvapujúca.
Kontrolná otázka č.2:
KEDY BUDE TREBA SKUTOČNE ZÁJSŤ DO OBCHODU?
Tipujem, že možno zajtra, ale ak naozaj, vidím to len na malý nákup čerstvého pečiva. Aj v tomto prípade, až inventúra ukáže, kedy zbaliť tašky a vyraziť na nákup.
Záver: Najskôr treba zistiť, aké zásoby sú doma a čo sa z nich dá navariť a až potom utekať do obchodu.
Takže, čo to tu máme?
- medvedí cesnak, ktorý už nemôžem v chladničke držať dlhšie
- zvyšok kuracieho vývaru z víkendu
- zvyšok varenej kukurice
- trocha strukovinovo-kukuricovej zmesi, ktorú sme jedli s tortillami
- sušené paradajky v náleve z olivového oleja
- kelímok kyslej smotany
- kelímok bieleho jogurtu
- zvyšok paradajkovej passaty, ktorú som použila na už spomínanú strukovinovo-kukuricovú zmes
- vajcia
- trocha majonézy – cez víkend sme dostali chuť na čerstvé plnené bagety, skrátka domáci fast-food
- šunku a syr – tiež z prípravy plnených bagiet
- polovica ošúpanej cibule, ostala z prípravy víkendovej ryže
Zeleninová priehradka ukazuje vcelku bohaté zásoby:
- čínsku kapustu
- hlávku ľadového šalátu
- veľké vrecko špenátu
- kúsok zeleru
- čerstvé hráškové lusky
- kúsok póru
- zväzok jarných cibuliek, t.j. 3 kusy
- zopár mrkiev
Z chladničky som nevybrala potraviny, ktoré ešte vydržia resp. tie, ktoré zjeme mimo hlavných jedál alebo na raňajky:
- tvaroh (dátum spotreby je do konca týždňa)
- mleté lieskovce, ktoré zatiaľ plánujem schovať do koláča
- džemy
- tapiokový puding, ktorý som pripravila na dnešný olovrant
- kyslé uhorky
- 2 ovocné jogurty (zjeme ich zajtra na raňajky)
- citróny (vydržia minimálne do konca týždňa; a hoci sa vraví, že citrusy by sa v chladničke skladovať nemali, práve citróny radšej skladujem v chlade, vydržia tak oveľa dlhšie čerstvé – nevysušia sa, ani nezačnú plesnivieť)
- pohár s masťou
- hrnček a pohár s čokoládovou polevou, tie čaká ich deň čoskoro
Hmmm…čo s tým všetkým?
Nasleduje asi 15 minútový brainstorming. Rozmýšľam nad tým, čo treba minúť najskôr. Medvedí cesnak to má za pár. Musím ho ihneď minúť. Tak isto strukovinová zmes s kukuricou a špenát by sa mal zjesť čo najskôr. Nakoniec sa mi podarilo vymyslieť večeru na dnes, obed na zajtra aj prípadnú zajtrajšiu večeru.
Potraviny som rozdelila podľa jednotlivých jedál – tipnete si, čo by z toho tak mohlo vzniknúť?
Jedlo č.1:
…čo vznikne z trochy kuracieho vývaru, kukurice, mrkvy, póru, cibule, pekingskej kapusty?
Jedlo č.2:
…zmiešam v ňom zvyšok strukovinovej zmesi použitej včera do tortil, trocha špenátu, vajcia, šošovicu – buď si ju uvarím alebo ak nebudem stíhať, použijem tú v plechovke, sušené paradajky, zvyšok mrkvy, a troška zázvoru
Jedlo č.3:
…môže vôbez vzniknúť plnohodnotné jedlo z medvedieho cesnaku, kúska parmezánu a trochy mletých orechov, ktoré som ešte počas inventúry v chladničke považovala za ingredienciu, ktorú použijem buď na raňajky alebo do koláča?
Jedlo č.4:
…zvyšky syrov, majonéza, ľadový šalát a dvojdňový chlieb vytiahnutý z chlebníka – stavím sa, že tušíte, čo z toho vznikne 😉
Už zajtra tu bude prvý recept. A to ešte nekončíme, pretože mám pocit, že táto chladnička ešte zďaleka nepovedala svoje posledné slovo a pri štyroch jedlách určite neostane.