Po dôkladnej inventúre chladničky prichádza prvé jedlo z chladničkových zásob!
Po víkende v nej ostal vcelku slušný arzenál surovín, takže vymyslieť čosi jedlé nebol až taký problém. Čo bolo trochu náročnejšie pre mozgové závity, bolo pospájať tieto suroviny do jednotlivých jedál, pretože chladnička ponúkala rôzne možnosti.
Takže, ako vyzerala naša prvá povíkendová večera?
Rýchly pohľad do našej povíkendovej chladničky:
Ako prvé som sa rozhodla spracovať tieto chladničkové zásoby:
- zvyšok strukovinovej zmesi, ktorou som cez víkend plnila tortilly
- otvorenú paradajkovú passatu
- otvorený pohárik sušených paradajok
- špenát
- mladý hrášok
- 2 mrkvy
…k nim som pridala:
- vajcia
- trocha zázvoru
- a čiernu šošovicu (jedlo bude expresne rýchlo hotové, ak sa použije šošovica v plechovke, nie je však problém šošovicu ani uvariť – ja som ju varila, plechovka na fotke je ilustračná)
Na fotke chýba
- biely jogurt
- trocha medvedieho cesnaku
Tie som sa rozhodla použiť až ku koncu varenia, napadlo mi, že jogurt by tiež nebolo zlé minúť a tak som z neho spravila dressing. Rýchly nápad, ale osviežujúci. A hlavne – do poslednej mrvinky 🙂
A takéto jedlo z toho vzniklo…
…ľahké, rýchle, zdravé, plné vitamínov a zaujímavých chutí
KORENISTÁ ČIERNA ŠOŠOVICA S DUSENÝM ŠPENÁTOM, STRATENÝM VAJCOM A JOGURTOVÝM DRESSINGOM
Množstvo: pre 2-3 osoby
Čas prípravy: 25-30 minút
Suroviny
NA KORENISTÚ ŠOŠOVICU
100 g surovej, alebo 250 g uvarenej čiernej šošovice
3 PL olivového oleja
1 cibuľa, pokrájaná na drobno
2 malé mrkvy, pokrájané na maličké kocky
2 cm zázvoru, jemne nastrúhaného
1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL škorice
1/2 ČL drvených koriandrových semienok
2 strúčiky cesnaku, prelisované
5 sušených paradajok
cca 100 g paradajkovej passaty
cca 100 g strukovinovej zmesi do tortil (fazuľa. kukurica, paradajkový pretlak – zmes dochutená mletou červenou paprikou, koreninami, soľou, cukrom a zázvorom) – namiesto nej pridajte viac šošovice, pretlaku, zeleniny, varenú kukuricu…
cca 80 g cukrového hrášku, nakrájaného na tenké šikmé pásiky (môžete vynechať alebo nahradiť inou zeleninou)
soľ a cukor na dochutenie
NA DUSENÝ ŠPENÁT
3 PL olivového oleja
cca 100-150 g špenátových listov na osobu
cca 2 strúčiky cesnaku na osobu, nakrájané na tenké plátky
citrónová šťava a soľ podľa chuti
NA DRESSING
150 g bieleho jogurtu
hrsť listov medvedieho cesnaku
1 ČL citrónovej šťavy
soľ
NA DOKONČENIE
vajce – 1 ks na osobu
vňať jarnej cibuľky, na pásiky nakrájané cukrové lusky a pod. – na ozdobenie
čierne korenie
Postup
1. PRIPRAVTE ŠOŠOVICU: V neosolenej vode spolu s bobkovým listom uvarte šošovicu, bude to trvať cca 10-15 minút. Zlejte ju, vodu však uchovajte. Medzitým na oleji orestujte cibuľu a mrkvu, kým nezmäknú. Pridajte koreniny, zázvor a cesnak, krátko orestujte a prilejte paradajkový pretlak s rozmixovanými sušenými paradajkami. Nakoniec vmiešajte strukovinovú zmes do tortil, uvarenú šošovicu a cca 3/4 cukrového hrášku. Dochuťte soľou, prípadne cukrom, ak treba, šošovicu rozrieďte trochou odloženej vody z uvarenej šošovice.
2. PRIPRAVTE JOGURTOVÝ DRESSING: Jogurt rozmixujte s medvedím cesnakom, trochou soli a citrónovou šťavou.
3. UVARTE STRATENÉ VAJCE: Vajce vyklepnite do naberačky. Vo veľkom hrnci priveďte k varu vodu, prilejte do nej trocha octu a vo vriacej vode spravte vareškou vodný vír. Do víru opatrne vylejte vajce z naberačky a nechajte ho variť cca 2-3 minúty, kým bielok stuhne. Nevarte ho príliš dlho, žĺtok by mal ostať surový. Uvarené vajce vyberte z vody a pripravte ďalšie.
4. UDUSTE ŠPENÁT: V panvici rozpáľte olivový olej, orestujte na ňom plátky cesnaku a pridajte prepláchnuté špenátové listy. Nechajte ich zavädnúť a dochuťte soľou a citrónovou šťavou.
5. NASERVÍRUJTE šošovicu na taniere, pridajte dusený špenát, na vrch položte stratené vajce a posypte vňaťou jarnej cibuľky a čerstvo namletým čiernym korením. A už len s pôžitkom rozkrojte žĺtok na vajci a vychutnávajte.