Obeeeed! Keďže robím z domu a obedy riešim tak, že si niečo uvarím, vďaka chladničkovej výzve som si pripravila túto polievku.
A čo som si naservírovala ako druhé? Súvisí to s včerajším receptom. Veď ja vám to prezradím na konci článku.
Ako došlo k dnešnej polievke?
Ako som už spomínala včera, na začiatku všetkého bolo vnútro tejto chladničky. V pondelok otvorená, podrobená inventúre, poskytla zaujímavý materiál na menu pre nasledujúce dni.
Úplne v pohode vydala suroviny na minimálne 4 jedlá. To druhé, dnešné, polievkové jedlo, pozostáva z týchto ingrediencií:
- zvyšok varenej kukurice
- kúsok pekinskej kapusty
- mrkva
- kúsok cibule, ktorá ostala z víkendového varenia
- kúsok póru
- zvyšok kuracieho vývaru, taktiež od víkendu
Takže, toto je dnešný polievkový rýchlopríbeh. A aj táto polievka je bleskovka.
JEMNE PIKANTNÁ POLIEVKA S KUKURICOU A ČÍNSKOU KAPUSTOU
Množstvo: pre 4 osoby
Čas prípravy: 15 minút
Suroviny
3 PL rastlinného oleja
1 malá cibuľa, nakrájaná na drobno
10 cm kúsok póru, nakrájaný na pásiky
2 malé mrkvy, nakrájané na pásiky
2 cm zázvoru, nastrúhaného
3 listy čínskej kapusty, nakrájané na tenké pásiky, stonky a mäkké časti listu zvlášť
necelý hrnček varenej kukurice
1 l zeleninového vývaru, zeleninového bujónu alebo vody (ja som použila zeleninový bujón Alnatura)
3 ČL miso pasty (miesto nej môžete použiť tahini, sójovú alebo rybaciu omáčku)
1/2 – 1 ČL limetovej šťavy, resp.podľa chuti (môžete použiť aj citrónovú šťavu alebo vynechať úplne)
soľ podľa potreby
NA OZDOBENIE
vňať jarnej cibuľky, nakrájaná na tenké šikmé pásiky
čieny sezam
Postup
Na oleji orestujte cibuľu a pór, po minúte pridajte mrkvu a restujte ďalšie tri minúty, kým mrkva nezmäkne. Pridajte nakrájané stonky pekinskej kapusty a nastrúhaný zázvor, restujte ešte minútu, a zalejte bujónom, vodou alebo vývarom. Osoľte ½ ČL soli, ak plánujete pridať miso pastu, určite nedávajte viac. Nechajte povariť cca 1-2 minúty, potom pridajte tenšie časti pekinskej kapusty a varenú kukuricu a vypnite plameň.
Dochuťte miso pastou, prípadne ešte trochou soli. Ak sa vám zdá byť polievka málo pikantná, pridajte ešte trocha strúhaného zázvoru.
Podávajte ozdobené cibuľovou vňaťou a čiernym sezamom.
A čo som to teda mala ako druhý chod? Priatelia, recyklát recyklátu. Aj to sa občas stáva. Včera sme nechali trochu z korenistej šošovice a keďže ja mám tortilly fakt rada, vyrobila som si quesadillu.
Čiže, tortillu zapečenú spolu so šošovicou a syrom. Robievam ju tak, že polovicu tortilly posypem strúhaným syrom, potriem strukovinovou zmesou, opäť posypem syrom, preložím na polovicu a opečiem na rozpálenej panvici. Syr sa v teple krásne roztopí, prepojí náplň v tortille a tortilla, tá sa, páni, opečie nádherne do chrumkava. Kto ich robí, pozná.
Chrumkavé jedlo je to veru tak veľmi, že som už nerobila žiadny drsný styling ani foodstyling a len tak narýchlo cvakla tanier. Lebo studená quesadilla, to už nie je ono. Nech je mi teda táto fotka odpustená.