#FridgeChallenge, jedlo č.3 – Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku

Občas sa vyskytne deň blbec, kedy z pôvodných plánov ostanú len predstavy a všetko nakoniec vyjde úplne inak. Mne sa to stalo včera.

Namiesto zamýšľaného pracovného dňa v plnom nasadení mi ostal doma kašľajúci syn, takže nasledovala povinná jazda k pediatričke a z pracovného dňa sa stal čudný zlepenec, kedy som sa snažila stihnúť všetko, a tak som nakoniec nestihla takmer nič.

Takéto dni nie sú naklonené ani vareniu, a tak som bola vcelku vďačná za náhodu, ktorá spôsobila, že som počas nedávnej chladničkovej inventúry mala doma práve medvedí cesnak. Keďže už vtedy mal na mále, rozhodla som sa ho ihneď spracovať na pesto a tak predĺžiť jeho životnosť. A práve pesto mi včera zachránilo večerné varenie.

Pohľad do útrob chladničky počas nedávnej inventúry:

V druhej polici od hora sa nachádza

  • pohárik s namletými lieskovcami, ktoré ostali z nedávnej prípravy koláča

O policu nižšie je sklenená nádoba a v nej

  • medvedí cesnak

A v polici pod ním zas

  • kúsok parmezánu.

Z toho môže vzniknúť…jedine pesto.

Tu sú všetky suroviny pohromade, vybraté z chladničky:

A nižšie, prosím pekne, expresný recept – na prípravu pesta.

P.S.: Ak náhodou tiež plánujete prípravu jedla z chladničkových zásob, na FB Hellmann´s prebieha súžať o účasť na pop-up večeri, ktorá sa uskutoční 24.4. 2019 v pražskom Chefparade. Bude plná zaujímavých hostí a bude sa na nej variť práve z toho, čo zvykne v chladničke ostať. A ja budem tiež pri tom. Vyhrať môžete jednoducho: stačí uverejniť fotku svojej chladničky a jedla, ktoré ste vytvorili z chladničkových zásob v komentároch pod súťažným postom z 3.4. a ste v hre.


CESTOVINY S PESTOM Z MEDVEDIEHO CESNAKU A LIESKOVCOV

Množstvo: malý pohárik pesta, pre 6 – 8 osôb

Čas prípravy: 10 minút

 

SUROVINY

cca 70 g medvedieho cesnaku

cca 50 g lieskových orechov (pre lepšiu chuť sa môžu na sucho opražiť na panvici)

2 PL parmezánu, nastrúhaného

8 PL olivového oleja

¼ ČL soli

2 PL citrónovej šťavy

 

POSTUP

V mixéri rozmixujte orechy, potom pridajte medvedí cesnak a spracujte na hrubú pastu. Pridajte nastrúhaný parmezán, olivový olej soľ a citrónovú šťavu a ešte premixujte. Podľa potreby pridajte olivový olej, prípadne dochuťte ešte soľou a citrónovou šťavou.

Pesto odložte do uzatváreteľnéjho pohárika a skladujte v chladničke, kde vydrží cca 5 dní. Aby nesplesnivelo, je dobré ho zaliať olivovým olejom, tak by malo vydržať oveľa dlhšie, pozor však na kúsky pesta ktoré nie sú skryté pod vrstvou oleja, tie sú práve náchylné pokaziť sa. Nespotrebované pesto môžete zamraziť v tvorítkach na ľad a po rozmrazení použiť na dochucovanie pokrmov.

 

AKO PRIPRAVIŤ CESTOVINY S PESTOM?

Nie je nič jednoduchšie. Stačí uvariť ľubovoľné cestoviny (cca 90-100 g suchých cestovín na osobu) a do scedených horúcich vmiešať pesto. Naservírujte na taniere, posypte nasekanými orieškami a strúhaným parmezánom. Rýchlejšie a jednoduchšie to už snáď ani nejde 🙂

KAM EŠTE S PESTOM?

Pesto môžete použiť nie len do cestovín či na gnocchi, môžete ním tiež ochutiť dresingy na šalát alebo dipy či nátierky. Lyžička pesta obzvláštni krémové polievky a dodá šmrnc aj zapekným pokrmom. Môžete ho tiež použiť do plnených bagiet, sendvičov, tortil, wrapov, skrátka, fantázii sa medze nekladú.

 

 

 

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.