…už ako malé dievča som túžila písať knihy, no vhodná téma prišla až keď som začala písať tento blog 😀 Doteraz som napísala tri kuchárske knihy – v roku 2018 sme spolu s Vojtom Artzom pripravili knihu Do poslednej omrvinky, v roku 2020 som pre Ecocapsule napísala knihu Capsule Cooking, nuž a v roku 2022 sa mi podarilo dokončiť knihu s názvom NevyhadzuJEM.
Nech sa páči, malá ochutnávka:
NevyhadzuJEM!
Moje najnovšie knižné dieťa malo tŕnistú cestu, kým prišlo na svet – počas práce na nej som dokončovala predchádzajúce dve knihy, spamätávala sa z blogerského vyhorenia, do toho nám všetkým do životov vošiel Covid, a následne, keď som sa znova pustila do jej prípravy, zradil ma disk na počítači a prišla som asi o štvrtinu knihy.
Toto je skrátka život – nič nakoniec nejde tak ako si naplánujete, ja som však za celú tú dlhú cestu vďačná, pretože ma v mnohom posunula vpred.
Nuž, a komu knihu odporúčam? Všetkým, ktorým občas v kuchyni niečo zvýši a neradi dookola točia tie isté recepty typu chlebíky alebo knedľa vo vajci.
Kniha vyšla vo vydavateľstve Lindeni, ktoré je súčasťou spoločnosti Albatrosmedia a je rozdelená do ôsmich kapitol – Zemiaky, Ryža, Cestoviny, Mäso, Pečivo, Žĺtky a bielky, Zelenina a Ovocie. V každej nájdete desať receptov, ktoré sa venujú týmto, najčastejšie vyhadzovaným jedlám a potravinám.
Nájdete v nej tradičné aj menej tradičné, a o to viac prekvapivé recepty, moje vlastné fotografie a kopec lásky, ktorú som do tejto knihy vložila.
Ukážky z knihy nájdete napríklad tu, a na blogu som uverejnila aj tento recept, ktorý vám poradí, ako naložiť so zvyšnou ryžou. U nás patrí k veľmi obľúbeným.
Knihu kúpite v bežnej sieti kníhkupectiev, alebo aj na e-shope Albatrosmedia.
Capsule Cooking
Táto krásna kniha vznikla v spolupráci s mojimi kamošmi, ktorí vymysleli obytnú kapsulu na bývanie pre dvoch – Ecocapsule, schopnú fungovať bez pripojenia na klasické inžinierske siete. Keďže elektrina v Ecocapsuli sa vyrába pomocou veternej turbíny a fotovoltaických panelov, dôležité je, aby si užívateľ batériu nevybil varením a mal dostatok elektriny aj pre prácu na notebooku či na svietenie.
Preto ma Soňa s Tomášom oslovili, či by som im nepomohla vytvoriť kuchársku knihu, šitú pre podmienky bývania v Ecocapsule. Príprave receptov predchádzal energetický audit bežne varených jedál aby som zistila, ako skrátiť varenie (napr. výberom surovín, pomocou tlakového hrnca, namáčaním obilnín či strukovín a pod.) Pri tvorbe receptov som zohľadňovala aj menšie množstvo úložného a pracovného priestoru, než na aké sme bežne zvyknutí. Ďalším aspektom bola bezodpadovosť – aby užívateľ dokázal fungovať aj bez odpadkového koša,resp. s minimum odpadu.
Táto kniha sa predáva ako produkt k Ecocapsuli a nie je voľne dostupná. Ak by ste však mali možnosť bývať v niektorej z kapsulí, ktoré ich majitelia ponúkajú na krátkodobé pobyty (napríklad v tejto, v dedinke Guttannen vo Švajčiarsku), nezabudnite si knihu vypýtať a niečo si podľa nej uvariť 🙂
Do poslednej omrvinky
Chcete variť so šarmom šéfkuchára a zároveň spotrebovať do poslednej omrvinky každú čerstvú surovinu, ktorá sa nachádza vo vašej kuchyni?
Spolu s Vojtom Artzom sme pre vás napísali knihu, v ktorej nájdete inšpiráciu pre situácie, kedy býva doma prebytok zeleniny, ovocia či byliniek, keď sa v chladničke nájde mliečny výrobok, ktorému sa nezadržateľne blíži dátum spotreby, keď treba pohnúť zásobami v špajzi, aj nápady, ako sa bezo zvyšku popasovať s mäsom či rybami a plodmi mora.
A to všetko s užitočnými tipmi a radami pri každom recepte.
Fotografie do knihy nafotil skvelý Dušan Křístek. Knihu vydalo vydavateľstvo Direct Press s podporou Metro Cash&Carry.
Zakúpite v predajniach METRO a sieti kníhkupectiev Martinus a Panta Rhei.