Tak čo, ako ste si poradili so zvyšnými bielkami počas vianočného vypekania? Ak ste si ich zamrazili, mám pre vás jeden chutný tip – ak si na raňajky radi zamaškrtíte, tento recept vás určite poteší.
Ja tieto wafle milujem. Nie len preto, lebo sa vďaka nim dajú skvele zužitkovať zvyšné bielky, ale aj pre ich chrumkavosť. Ak ich porovnám s vaflami, do ktorých ide celé vajce, rozdiel je cítiť hneď po prvom zahryznutí. A ja milujem chrumkavé wafle!
Bielky vraj vysušujú – preto ich mnoho gazdín nedáva napríklad do kysnutého cesta, ktoré tak ostane dlhšie vláčne a mäkké. Nuž, a ja tie bielky upodozrievam, že vo vafliach spravia presne to, čo sa o nich hovorí – že cesto jemne presušia a že vďaka nim sa na povrchu spraví jemnulinká kôrka, ktorá ukrýva mäkké cesto.
Nebudem však dlho chodiť okolo horúcich vaflí – nech sa páči, poďme na recept. Mimochodom, nájdete ho aj v mojej najnovšej knihe NevyhadzuJEM, spolu s ďalšími receptami, zameranými na suroviny, ktoré zvyknú v kuchyni občas zvýšiť.
CHRUMKAVÉ VAFLE S OVOCNOU OMÁČKOU
Množstvo: 8 vaflí
Čas prípravy: 30 minút
SUROVINY:
NA VAFLE
- 100 g hladkej pšeničnej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej múky (môžete nahradiť iným druhom múky)
- 20 g trstinového cukru
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- štipka soli
- 3 vaječné bielky
- 250 ml mlieka
- 20 ml rastlinného oleja
NA OVOCNÚ OMÁČKU
- 100 g mrazeného lesného ovocia
- 15 g trstinového cukru
- 10 ml vody
NA DOKONČENIE
- šľahačka
- čerstvé ovocie
- práškový cukor
POSTUP:
- Pripravte omáčku z lesného ovocia: ovocie vsypte do hrnca, podlejte vodou a oslaďte. Na miernom ohni nechajte roztopiť. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérom aby sa zahustila. Odložte bokom.
- V jednej mise zmiešajte sypké suroviny, v druhej tekuté – mlieko, olej a 2 bielky. Z tretieho bielka vyšľahajte tuhý sneh.
- Rozohrejte wafľovač.
- Tekuté suroviny zmiešajte so sypkými a dôkladne premiešajte. Pridajte sneh a jemne ho zapracujte do cesta.
- Vnútro wafľovača jemne potrite olejom. Naberačkou cesto vlejte do foriem a upečte wafle.
- Podávajte ich s omáčkou z lesného ovocia a čerstvým ovocím, posypané práškovým cukrom, prípadne aj s kopčekom šľahačkovej smotany.
TIP: Ak vafle pripravujete z čerstvých bielkov a náhodou ich nedojete, môžete ich po upečení zamraziť. Nechajte ich vychladnúť na mriežke (aby zospodu nezvlhli) a na tácke ich vložte do mrazničky. Zmrazené wafle vložte do uzatvárateľného vrecka a spotrebujte čo najskôr. Wafle rozmrazujte pomaly v chladničke – zohriať ich môžete na panvici alebo v rozohriatej rúre.