Makovo-jablkový koláč zo zásob

Nedávno ma na Instagrame vyzvala naša milá kváskovačka Naty, aby som sa pridala k jednej z karanténnych instavýziev a navarila spoločne s deťmi. Hovorím si, nič nemôže byť jednoduchšie a tak sme sa do toho pustili.

Výsledok: old school jablkovo-makový koláč podľa receptu od babičky, jedna vedúca kuchárka, jeden pomocný kuchár – nadšený krájač jabĺčok a druhý pomocný kuchár – skôr obkukávač, ktorý sa nakoniec rozhodol, že ide radšej kresliť tank.


Neviem ako to máte s varením s deťmi vy, ale u nás je to pri takmer každej aktivite o tom, že čo chce jeden, to nechce druhý.
Pôjdeme bicyklovať? Jeden áno, druhý nie. Dáme si na večeru palacinky? Opäť tá istá odpoveď. Ideme na ihrisko? Jeden bude rozhodne chcieť ostať doma.

Takže pri pečení koláča to dopadlo rovnako, pomáhal len jeden. Na obranu toho druhého, ktorý práve nemal svoj kuchársky deň, však musím povedať, že vie uvariť krupicu a osmažiť chleby vo vajci. A z toho smaženia chlebíkov vo vajci si spravil aj svoje vlastné video.

V živote skrátka málo čo býva ideálne, na rozdiel od koláča, ktorý sa nám tentokrát mimoriadne vydaril.

A tak, ak hľadáte inšpiráciu, čo cez víkend upiecť, možno vám tento koláč ulahodí. Všetko na jeho prípravu by ste mohli mať totiž doma.

Nuž a ak hľadáte v koláči mak, a čudujete sa, kde len tak môže byť, keď korpus koláča nevykazuje jediné zrniečko tejto plodiny, tu je rozlúštenie makovej záhady:

Použila som biely mak. Ten jediný som totiž mala doma. A hoci klasický čierny vytvorí na koláči krásne vrstvenie, tento raz musela ísť estetika bokom. Na chuti to však vôbec nebolo poznať – biely mak má totiž jemnú orieškovú chuť. A jeho výhodou je tiež to, že nie je vôbec poznať medzi zubami. Za mňa teda win-win. Tak čo, upečiete si tento koláč aj vy?


MAKOVO-JABLKOVÝ KOLÁČ ZO ZÁSOB

Množstvo: cca 24 kúskov, na plech o veľkosti cca 24 x 36 cm

Čas prípravy: 30 minút + pečenie cca 40 minút

SUROVINY

Na prípravu jablkovej vrstvy:

  • 1 – 1,5 kg jabĺk
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1/2 ČL škorice

Na prípravu cesta:

  • 4 vajcia
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleja
  • 100 ml teplej vody
  • 200 g polohrubej múky
  • 1/3 bal. prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 100 g maku
  • 30 g cukru do makovej vrstvy

Na čokoládovú polevu:

  • cca 150 g horkej čokolády
  • 180 ml šľahačkovej smotany
  • cca 0,5 cm hrubý plátok masla

TIP: ak nemáte po ruke šľahačkovú smotanu, pripravte si falošnú čokopolevu – vo vodnom kúpeli rozpustite cca 120 g masla a 100 g cukru. Pridajte 2 PL kakaa a 1,5 PL kukuričného škrobu. Ak je poleva príliš hustá, pridajte do nej po polievkových lyžiciach trochu mlieka.

POSTUP

  1. Pripravte jablkovú vrstvu: Jablká ošúpte, vylúpnite jadrince a nastrúhajte na hrubo. Zmiešajte s citrónovou šťavou a škoricou.
  2. Pripravte cesto: Žĺtky zo 4 vajec vyšľahajte s 200 g cukru do peny. Na pomalých otáčkach vmiešajte striedavo olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zo 4 bielkov a štipky soli spravte sneh a vmiešajte ho k žĺtkovej zmesi.
  3. Vrstvite: Do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie uhlaďte vrstvu jabĺk. Na ňu vylejte cca 1/3 cesta. Do zvyšných 2/3 cesta vmiešajte mak a 30 g cukru a vylejte na koláč.
  4. Pečte: Koláč vložte do rúry zohriatej na 180 stupňov. Pečte cca 10-15 minút na 180 stupňov, potom teplotu v rúre znížte na 150 stupňov a koláč dopekajte ešte cca pol hodinu.
  5. Koláč nechajte vychladnúť: Tento krok je mimoriadne dôležitý, ak nechcete riskovať, že z teplého koláča poleva stečie. Ak koláč chcete podávať k poobednej kávičke, odporúčam ho upiecť večer, deň vopred alebo skoro ráno, aby koláč stihol vychladnúť a poleva stuhnúť.
  6. Pripravte polevu: Šľahačkovú smotanu zohrejte a rozpustite v nej čokoládu. Ak je poleva riedka, čokolády pridajte viac. Aby sa poleva leskla, rozpustite v nej kúsok masla.
  7. Dokončite koláč: Polevu rozlejte na koláč a nechajte stuhnúť. V chladničke to bude trvať kratšie, poleva však stuhne aj pri izbovej teplote. Koláč chutí skvele vychladený z chladničky, v nej ho tiež skladujte, ak by sa vám celý plech nepodarilo zjesť ešte v ten istý deň.

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *