Moji milí pasažieri, my letíííííme!!! A že kam? No predsa Do poslednej omrvinky! A keďže tento let je historicky prvý, mohli by sme si trochu naliať. A to jednak pohárik šampanského – lebo prvý štart si zaslúži slávnostnú atmosféru. A potom aj čistého vína – lebo varené kuracie mäso z vývaru vie občas pekne zamotať hlavu. Najmä ak sa nenájde nikto, kto by ho s potešením zjedol.
Neviem ako u vás, ale u nás sa žiadny milovník vareného kuracieho mäsa nenachádza (hoci vývary milujeme nadovšetko). Ja som mala z nedojedeného mäsa z vývaru hlavu už takú zamotanú, že som si jedného dňa povedala: „A dosť! Buď sa premôžem a to mäso zjem na silu, alebo vymyslím, čo s ním.“ Lebo smutný koniec v odpadkovom koši som mu fakt nechcela dopriať.
Tá druhá možnosť sa mi pozdávala viac a tak som začala s mäsom trochu experimentovať. A viete čo sa stalo? Zistila som, že varené mäso je skvelý materiál – dá sa s ním vymyslieť toľko vecí, že som začala vývary variť každý týždeň. Vývar mi poskytol toľko materiálu na hranie, že to by ste neverili. Lebo hrať sa dá s vývarom samotným, aj s mäsom.
Prvý výtvor zo zvyškov vareného kuracieho mäsa, ktorý v mojej kuchyni uzrel svetlo sveta, bola nátierka. Odkedy som ju objavila, môj život v kuchyni nabral iný smer.
Po prvé, dýcha sa mi v nej ľahšie, lebo vďaka nej som prišla na niekoľko vecí:
1/ varené mäso sa dá spracovať atraktívne – nie len ako vložka do kuracieho vývaru.
2/ varené mäso sa dá spracovať rýchlo – nátierka nepotrebuje žiadnu zdĺhavú prípravu
3/ varené mäso sa dá spracovať elegantne a chutne – vďaka kuracej nátierke ma už zvyšky vareného mäsa nedesia
4/ varené mäso vám zachráni kožu, keď netušíte, čo zas spraviť na tú večeru – stačí vám len pečivo a troška času
5/ varené mäso sa dá v nátierkach spracovať na tisíc spôsobov – ale možno aj viac 🙂
A po druhé, nátierka z vareného kuracieho mäsa mi dodala vieru v to, že aj tie menej zaujímavé zvyšky z kuchyne sa dajú spracovať tak, že tí, pre ktorých varíte, nebudú mať pocit, že im servírujete niečo len pre to, aby ste vyprázdnili chladničku a nemuseli čosi vyhodiť do koša. A krásne je, že to, čo som teraz napísala o nátierke, platí aj o mnohých iných zvyškoch potravín.
Kuracia nátierka je pre mňa skrátka symbol zmeny, a preto si právom zaslúži byť prvým receptom na blogu.
Ten dnešný – na nátierku – je len zlomkom z množstva chuťových kombinácií, ktoré sa dajú z vareného mäsa vyčarovať. Vďaka jemnej a málo výraznej chuti dvoch základných ingrediencií – kuracieho mäsa a masla, sa dajú s nátierkou robiť doslova divy. Stačí zopár ingrediencií, a nátierka môže mať vždy úplne inú chuť.
Vďaka bylinkám, koreninám, aromatickým a pikantným druhom zeleniny, rôznym druhom horčíc, octov a podobne, sa môžete dopracovať k tisícom vlastných chuťových variácií.
A ešte jednu vec mám na tejto nátierke rada. Že na druhý deń chutí ešte lepšie ako v deň, keď ste ju pripravili. Po aspoň dvanásťhodinovom odležaní v chladničke sa chute jednotlivých ingrediencií tak krásne poprepájajú, že napríklad ja z toho chytám nádherné zimomriavky. A ak mám čas, nátierku si radšej pripravím deň vopred, aby som ju nasledujúci deň vybrala s chladničky s pocitom ženy, ktorá zvláda fakt všetko – aj večeru pripraviť deň dopredu 😀 .
A ako to funguje v praxi? Napríklad takto, milí moji:
NÁTIERKA Z KURACIEHO MÄSA S ČIERNYMI OLIVAMI
V tomto recepte spotrebujete: zvyšky vareného kuracieho mäsa (alebo z iných druhov hydiny)
Množstvo: pre cca 4 osoby
Čas prípravy: cca 15 – 30 minút na zmäknutie masla (podľa teploty masla a teploty v miestnosti) + 10 minút príprava nátierky
Suroviny:
200 g vareného kuracieho mäsa (množstvo zodpovedá cca 2 kuracím krídlam a 1 trupu)
100 g masla
2 ČL dijonskej horčice
2-3 strúčiky cesnaku, prelisované
200 g čiernych olív
1 ČL mletý klinček
soľ
čierne korenie
na dozdobenie: čerstvé tymiánové lístky
Postup:
1. Maslo nakrájajte na kocky a nechajte ho pri izbovej teplote povoliť.
2. Medzitým z kuracieho mäsa odstráňte kože a oberte ho z kostí. Nakrájajte ho na malé kúsky a tyčovým mixérom ho spolu s maslom zmixujte do hladka.
3. Zopár olív si odložte bokom na dozdobenie chleba pri podávaní. Ostatné olivy nasekajte veľkým kuchyským nožom na menšie kúsky a spolu s prelisovaným cesnakom, horčicou a mletým klinčekom ich pridajte k mäsu zmiešanému s maslom. Osoľte, okoreňte a ešte raz krátko premiešajte tyčovým mixérom. Ak máte radšej výraznejšie dochutenie, podľa vlastnej chute ešte pridajte horčicu, cesnak, soľ, či korenie.
4. Podávajte s čerstvým pečivom alebo na hriankach, posypané lístkami čerstvého tymiánu a ozdobené čiernymi olivami.
Tak čo myslíte? Šlo by to s tým vareným kuracím mäsom aj takto v nátierke?
6 komentárov
Vyborna natierka
Som rada ze chutila 🙂 :-*
mala som to stastie ochutnat ju priamo od sikovnej autorky a je to SUPIS PUPIS 🙂
Jablcko moje, aj nabuduce 🙂 🙂 🙂
Lucka, toto bol uzasny tip ako vyuzit nieco, co by u nas skoncilo inak v kosi. Dnes som natierku spravila, v jemne odlisnej verzii, podla toho, co sme prave mali doma a bola som prekvapena aka mnamka sa z niecoho takeho obyc da vycarovat. Dakujeeem
Zuzi, jej, ako sa teším! A je super, že si si recept prispôsobila tomu, čo si mala doma – tak je to najlepšie – minieš čo máš doma a ešte aj objavíš čosi nové 🙂