Nevyhadzujte hlivové stonky,…

Pýtate sa, prečo práve udusiť? Nooo, lebo dusené hlivové stonky = delikatesa². Hmm, sú to asi  trochu čudné počty a možno si myslíte,  že mi v tomto teple už úplne pripieklo mozog, keď tu na vás vyťahujem takéto divné rovnice. Ja viem, Einstein zo mňa nikdy určite nebude, ale touto netypickou matematickou rovnicou som sa len snažila vyjadriť svoje nadšenie zo svojho nedávneho kuchásrkeho objavu.

Bol to totiž taký objav, že som rovno začala od radosti skákať okolo sporáka. Keď ma zbadal môj najdrahší, skúmavo sa na mňa zahľadel, a potom sa ma vážnym hlasom spýtal: A ty čo moja, čo si ty divé huby pojedla? No a ja že: Aaaale čoby, len som udusila hlivu. Ale vieš aká je dobrááááá? A už som mu niesla ochutnať svoj najnovší kuchársky výtvor. Našťastie, aj on sa zatváril spokojne a dokonca prehlásil, že takto mu hliva chutí najviac. 

Niekedy mi proste spravia radosť úplne banálne veci. Aj v kuchyni. Presne ako v ten večer, keď sa mi podarilo objaviť úplne jednoduchý, ale o to efektnejší  spôsob, ako spotrebovať stonky hlivy ustricovej.

Deň pred tým som totiž robila rizoto, do ktorého som použila hlivové klobúky. Keďže príprava rizota trvá približne 20 minút, stonky som nepoužila. Za ten čas by nestihli dostatočne zmäknúť – aspoň na môj vkus a skus. Nemám totiž rada tvrdé a žuvačkovité hlivové stonky. Chutia mi, keď sú mäkké a keď ich nemusím prežúvať ako prežúvavec.

A tak som rozmýšľala, čo s nimi, nešťastnicami. A nápad prišiel – stačilo mať v chladničke kurací vývar, trištvrte hodinku trpezlivosti a božský pokrm bol na svete!  Týmto spôsobom prípravy hlivových stoniek som získala ďalší argument, prečo je dobré mať po ruke poctivý domáci vývar.

Pretože ten je tou tajnou ingredienciou, ktorá spraví gurmánsky zážitok z úplne jednoduchých pokrmov, pozostávajúcich len z niekoľkých prísad. Zážitok, ktorý nevytvorí žiadna vegeta, bujón a iné umelé dochucovadlá. A zázrak dokáže spraviť aj s hlivovými stonkami. Ak ich podusíte vo vode, budú fajn, ak ich však necháte dusiť vo vývare, budú božské.

Jednu dôležitú vec však majte pri dusení stoniek vo vývare stále na pamäti. Pred dusením skontrolujte slanosť vývaru, pretože slaný alebo veľmi slaný vývar sa na dusenie veľmi nehodí. Približne hodinovým dusením sa jeho chuť skoncentruje do stoniek a odovzdá im nielen svoju chuť a ale aj množstvo soli. Slaný vývar spôsobí, že stonky budú vo finále presolené, preto použite vždy buď nesolený alebo len veľmi málo slaný vývar.

 

A načo sa vlastne dajú dusené hlivové stonky použiť?

Napríklad ako súčasť zeleninového šalátu. Podávať ich ale môžete aj k mäsovým minútkam, ako ozdobu krémových polievok,  ako náplň do omeliet či na obyčajnej hrianke. Pridať ich môžete aj do rizota, obzvláštniť nimi dusenú ryžu alebo kus kus či bulgur. Stavím sa, že vás napadne ešte ďalších najmenej dvadsať spôsobov ako ich použiť.

 

Suma sumárum – čo získame podusením hlivových stoniek?

Počtami sme začali, počtami aj skončíme. Spočítam vám všetky výhody, ktoré podusenie hlivových stoniek prináša:

1/ už viac nebudete musieť vyhadzovať tú časť hlivy, ktorá bežne zvykne skončiť v koši

2/ váš kôš bude ľahší o približne 100 gramov – ak by nás však bolo tisíc, čo budeme dusiť hlivové stonky, vydá to už na 100 kíl domáceho odpadu

3/ znova sa uistíte o všestrannosti kuracieho vývaru

4/ potešíte svoje chuťové poháriky

5/ spestríte mnoho jedál, ktoré zvyknete bežne pripravovať

…a ďalšie výhody nám určite ešte napdnú počas prípravy stoniek. Taaaak, poďme na ne, fešandy.

 


DUSENÉ STONKY HLIVY USTRICOVEJ – do omelety, polievky, na hrianku aj do šalátu

Dusené hlivové stonky v omelete

 

Čas prípravy: cca 45 minút

K príprave budete potrebovať: panvicu (alebo široký hrniec) s pokrievkou

 

Suroviny:

cca 100 g stoniek hlivy ustricovej

cca 0,5 l horúceho kuracieho vývaru, ideálne nesoleného alebo málo slaného

1,5 polievkovej lyžice masla

1 čajová lyžička drvenej rasce

1 čajová lyžička nasekaných rozmarínových lístkov (nemusia byť)

soľ podľa potreby

 

RADA PRED VARENÍM: s dochucovaním soľou buďte veľmi opatrní a hlivu soľte až keď bude hliva udusená a po jej ochutnaní. Soliť ju pravdepodobne vôbec nebudete musieť v prípade, že použijete solený vývar, hliva totiž vstrebe chuť aj slanosť vývaru a to aj v prípade, aj je vývar len mierne osolený.

 

Postup:

1.       Stonky hlivy nakrájajte na drobné kocky s veľkosťou cca 0,5 x 0,5 cm. Čím menšie ich nakrájate, tým kratšie bude trvať ich príprava. Menší formát ako hore uvedený však neodporúčam, nebude už taký pekný pre oko. A jazyku sa určite bude páčiť veľkosť, pri ktorej bude presne vedieť, či  jete ešte malé kúsky hlivy, alebo akúsi nedefinovateľnú kašu.

2.       Vývar nechajte zovrieť . Stonky odporúčam podlievať horúcim vývarom, pri podlievaní studeným vývarom sa totiž preruší proces tepelnej úpravy.

3.       V panvici nechajte rozpustiť maslo, pridajte drvenú rascu a nechajte chvíľu pražiť, až sa rasca rozvonia. Potom pridajte hlivu a pražte približne 1-2 minúty. Zalejte horúcim kuracím vývarom tak, aby v ňom bola hliva ponorená. Panvicu prikryte pokrievkou a hlivu nechajte dusiť na miernom plameni. Stačí, ak bude vývar jemne bublať. Priveľký oheň bude mať za následok príliš rýchle vyparenie tekutiny a riskujete, že hliva sa v nekontrolovanom okamihu pripáli, primalý oheň zas spôsobí, že sa vývar nebude odparovať vôbec alebo len pomaly. Hlivu občas skontrolujte a pomiešajte.

4.       Keď vývaru začne znateľne ubúdať, kontrolujte hlivu častejšie. V momente, keď sa množstvo vývaru vyparí natoľko, že ho bude len trocha na dne panvice, dolejte ďalšie množstvo – opäť tak, aby bola hliva ponorená do dvoch tretín. Postup opakujte dovtedy, kým hliva nezmäkne. Tej mojej to trvalo približne trištvrtehodinu až hodinu.

6.       Do hotovej hlivy zamiešajte posekané stonky rozmarínu, ochutnajte a podľa potreby dosoľte.

7.       Podávajte teplé ako prílohu k mäsu, zeleninovým šalátom či omeletám – napríklad skvelej omelete na francúzsky spôsob.

 

Suroviny

Príprava

Cítite tú vôňu drvenej rasce

Pridajte hlivové stonky

Pridajte vývar

Vmiešajte rozmarín

Dusené hlivové stonky - do omelety, polievky aj na hrianku

 


Páči sa vám tento recept? Dali by ste mu šancu alebo ste si už hlivu udusili? Dajte mi vedieť ako to dopadlo, som zvedavá na vaše komentáre.

You may also like

1 comment

  1. Ahoj Lucia, díky za další Tvůj nápad. Určitě stonky nevyhazuji, používám k masu, polévkám a podobně. Do omelety, to mně nenapadlo, díky za radu. Těším se na další Tvoje rady. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.