Sólo pre jeden vaječný bielok

Párty oriešky

Drahí moji, a je to zas tu! Predvianočné pečenie. A s ním aj mozgové cvičenie, čo vymyslieť s prebytočnými bielkami a žĺtkami. Niekto to zvláda ľavou zadnou a má vlastné osvedčené kombinácie vianočného pečiva, v ktorom sa minú aj žĺtky aj bielky. Ak ste však z tých, ktorí na Vianoce veľmi nezvyknú vypekať, alebo tento rok nestíhate piecť toľko, koľko po iné roky, možno vám pomôže malý bielkový ťahák. Od dnes až do pondelka sa budeme zaoberať iba bielkami a ich použitím v jedlách, ktoré nevyžadujú náročnú a dlhú prípravu. Lebo nielen vianočným pečivom je človek živý – pred Vianocami treba aj večerať a vyvážiť to množstvo sladkého jedla. A zároveň aj spraviť opatrenia, aby vianočné pečivo nezmizlo zo špajze skôr, než sa na oblohe objaví prvá štedrovečerná hviezda.

Takže začíname – dnes receptom, ktorý sa bude hodiť všetkým, u ktorých Mikuláš naložil príliš veľa orieškov. A ktorý snáď pomôže odlákať pozornosť zvyšku rodiny od čerstvo napečených medovníkov, medvedích labiek, vanilkových rožtekov a lineckého pečiva. Dámy a páni, prichádzajú korenisté párty oriešky.

Toto je krásny recept, ktorý vám pomôže vo viacerých frontoch:

1/ minúť vaječný bielok

2/ spraviť si niečo domáce, dobré a chrumkavé, čím oklamete chuťové poháriky celej rodiny, ktoré zavetrili vôňu pečúcich sa medovníčkov

3/ minúť oriešky, ktoré vám ostanú z vianočného vypekania alebo ostali nedotknuté v Mikulášskych čižmičkách

4/ pripraviť čosi voňavé a prudko jedlé pre predvianočné návštevy alebo kolegov na vianočný večierok


VOŇAVÉ PÁRTY ORIEŠKY

Oriešky

Množstvo: pre 6 osôb

Čas prípravy: 10 minút + pečenie cca 30 – 35 minút, chladenie cca 20 minút

 

Suroviny:

300 g orechov (napr. kešu, vlašské, lieskové, pekanové, para orechy, mandle…)

1 bielok

3 polievkové lyžice trstinového cukru

1/2 čajovej lyžičky soli

KORENIE

1 zarovnaná čajová lyžička mletej škorice

1 zarovnaná čajová lyžička mletého klinčeka

1/2 zarovnanej čajovej lyžičky mletého zázvoru

1/4 zarovnanej čajovej lyžičky mletého muškátového orieška

štipka kajenského korenia

 

Postup:

1. Rúru začnite predohrievať na 140 stupňov. Nachystajte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.

2. Nachystajte si zmes oriešky. V menšej miske zmiešajte cukor, soľ a všetky koreniny.

3. Vo veľkej mise vyšľahajte bielok do riedkej peny. Najlepšie to ide balónovou metlou a šľahať stačí cca 20 – 30 sekúnd, kým sa bielok trocha napení. K bielku pridajte orechy a poriadne ich premiešajte, aby sa všetky obalili vrstvou bielka.

4. K orieškom pridajte nachystanú zmes cukru, soli a korenín a opäť poriadne premiešajte.

5. Orechy vysypte na papier na pečenie a na orechy vyškriabte aj zvyšky bielkov a cukrom a koreninami. Potom orechy rovnomerne rozprestrite po papieri, piecť by sa mali v jednej vrstve a ideálne pooddeľované jeden od druhého.

6. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 30 – 35 minút. Orechy nesmú v žiadnom prípade zhnednúť, ináč budú horké (preto ich radšej pečiem pri nižšej teplote a v závere kontrolujem ich vzhľad). Upečené oriešky vyberte z rúry a nechajte ich na plechu vychladnúť. A pozor, ešte horúce sú nebezpečne neodolateľné, avšak dosť ťažké na žalúdok, takže s ich vyjedaním z plechu radšej počkajte, kým vychladnú.

TIPY:

Ak sa orechy prilepia k papieru na pečenie (nemalo by sa to stať, ale môže), orechy dostanete z papiera najjednoduchšie tak, že papier s prilepenými orechmi prevrátite orieškami dole, položíte ho na plech a vlhkou handričkou ho potriete vodou niekoľko krát tak, aby bol poriadne vlhký, ale nie premočený. Chvíľu počkajte, po chvíli sa budú dať orechy zlúpnuť z papiera bez toho, aby ste s nimi odrhli aj kus papiera na pečenie.


ĎALŠIE TIPY NA VYUŽITIE VAJEČNÉHO BIELKA:

1/ môžete ho zamraziť

2/ môžete ho zakomponovať do omelety, praženice alebo frittaty

3/ zavarte ho do rascovej alebo pórovej polievky – keď je polievka skoro hotová, vylejte do nej vaječný bielok, zamiešajte a varte ešte chvíľku, kým bielok nestuhne

4/ spravte si bielkové knedličky do polievky – bielok vymiešajte do peny, nalejte doňho trocha oleja a pridajte toľko detskej krupice, aby ste vytvorili riedke cestíčko. Nechajte krupicu napučať, trvá to približne 10 minút. Potom, ak je cestíčko stále riedke, pridajte podľa potreby ešte trocha krupice tak, aby cestíčko netieklo. Naberte ho na mokrú kávovú lyžičku a zavarte do vriacej polievky.

5/ upečte si snehové pusinky

6/ ozdobte medovníčky bielkovou polevou


A ako si zvyknete so zvyšným bielkom poradiť vy? Teším sa na vaše komentáre 🙂 .

 

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.