Krémová polievka z červenej kapusty, ktorá zahreje dušu, poteší oko a pomôže minúť zvyšok tejto farebnej zeleniny

krémová polievka z červenej kapusty

Mám rada jeseň. Pre jej úžasné farby. Milujem do žlta a do červena sfarbené lístie a pestrú paletu farieb jesennej zeleniny. Nádherná farba červenej kapusty hovorí za všetko.

A je aj chutná. Keď príde november, kúpim hus  alebo kačku, aby sme si aspoň raz do roka mohli dopriať hody v podobe pečeného operenca s červenou kapustou a zemiakovými lokšami.

Apropo, červená kapusta…zišiel by sa vám recept pre prípad, že by vám ostal kúsok nespotrebovanej hlavičky tejto krásne sfarbenej zeleniny? Nech sa páči, krémová polievka z červenej kapusty, k vašim službám a na vaše taniere.

červená kapusta

Tento rok sa mi totiž nepodarilo zohnať žiadnu červenú kapustu, veľkostne vyhovujúcu štvorčlennej rodine, pozostávajúcej z dvoch dospelých a dvoch drobcov, ktorí jedia približne toľko ako dva malé vrabce.

Pri pulte so zeleninou som teda zvádzala vnútorný boj – kúpiť bielu kapustu vo vyhovujúcej XS verzii, hoci v pláne bola červená? Alebo kúpiť XXXL červenú kapustu, ku kačke udusiť zhruba polovicu a so zvyškom čosi vymyslieť?

Keďže červenú kapustu milujem a výzvy tiež, rozhodla som sa pre druhú možnosť. S podmienkou vytvoriť čo najrýchlejšie a najjednoduchšie jedlo, so zvyškom kapusty som si trocha zaexperimentovala. Zapracovala fantázia a mne napadlo spraviť z nej krémovú polievku. Ak to ide s inou zeleninou, prečo by to nešlo aj s červenou kapustou? A viete ako to dopadlo? Moje deti mi odvtedy vždy, keď sa ich pýtam, na akú polievku majú chuť, odpovedajú: “Fialovú!”

A ak táto polievka chutí kritikom na jedlo najprísnejším – teda deťom, zobrala som odvahu a recept na krémovú polievku z červenej kapusty verejne zdieľam :D.

A čo vy? Dali by ste tejto polievke šancu alebo ju dokonca doma robievate? Dajte vedieť, ako vždy, veľmi sa teším na vaše komentáre.


“FIALOVÁ” KRÉMOVÁ POLIEVOČKA Z ČERVENEJ KAPUSTY

krémová polievka z červenej kapusty

Množstvo: 4 – 6 porcií

Čas prípravy: 20 – 30 minút

 

Suroviny

1 cibuľa

2 – 3 strúčiky cesnaku

cca 1/4 hlávky červenej kapusty

1 zemiak (je možné vynechať, najmä ak máte dostatok červenej kapusty)

700 – 1000 ml kuracieho vývaru (môžete nahradiť kvalitným bujónom bez glutamanu)

250 ml šľahačkovej smotany

1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce

soľ podľa potreby

2 polievkové lyžice olivového oleja

 

Postup:

1. OČISTITE ZELENINU: Cibuľu pokrájajte na drobno, cesnak nasekajte na hrubo. Červenú kapustu nakrájajte na drobné kúsky – na pásiky či štvorčeky. Zemiak ošúpte a pokrájajte na menšie kocky.

2. PRIPRAVTE SI POLIEVKOVÝ ZÁKLAD: Na olivovom oleji opražte cibuľu. Potom pridajte drvenú rascu a cesnak a miešajte ich približne 20-30 sekúnd, kým sa rozvoňajú. Pridajte červenú kapustu a zemiak, zalejte studeným vývarom a šľahačkovou smotanou a varte, kým zelenina nezmäkne.

3. DOKONČITE POLIEVKU: Uvarenú polievku rozmixujte v stolnom mixéri do hladka. Podávajte ju pokvapkanú červeným alebo bielym vínnym octom, posypanú napr. feta syrom.

 

You may also like

24 komentárov

  1. Už pri čítani receptu som cítila vôňu mňam polievočky. Priznám sa,určite by ma nenapadlo uvariť práve z červenej kapusty takúto polievku. U mňa by skončila v jednoduchej čalamáde ☺,čo tiež nie je na zahodenie. Ale ty si tomu dala poriadnu “extravaganciu”. Dole klobúk ☺ …dúfam,že budem mať možnosť si ju pripraviť a tiež vychutnať si ju s rodinkou. A či aj moja dcéruška bude kričať : uvar tú fialovú ?

    1. Viki, čalamáda je tiež super nápad, s fialovou kapustou som ju ešte neskúšala, takže nabudúce, ak mi ostane, skúsim práve ju, som zvedavá na tie farby 😀 Ak budeš niekedy robiť “fialovú polievočku”, daj vedieť, čo na ňu povedala dcérka 🙂

  2. Ahoj Lucia,
    parádní nápad, už jen pro tu barvu. Recept je SUPER a hlavně ” DO POSLEDNEJ OMRVINKY ” Mám rád Tvoje nápady. Pěkný den. 🙂 🙂

  3. Dlho som mala tento recept v hlave, a tento týždeň som si ho konečne spravila – je to úplne božské jedlo! Červenú kapustu mám veľmi rada, ale neviem viac receptov ako podusiť alebo spraviť šalát… tak som veľmi vďačná za rozšírenie jedálnička 🙂

    1. Katka tak to je skvela sprava!!! Tesim sa ze chutila a ze si rozsirila rady odvazlivcov, ktori fialovu polievku vyskusali 😉 Som rada ze si s receptom spokojna, hned mam krajsi den 🙂

  4. Dnes som ju skúsila. Trochu po svojom, bez cesnaku…ale je úžasná! Naozaj je delikátna, sýta a tá farba!
    Ďakujem za nápad.

    1. Vy ste všetci úžasní! Ako si krásne prispôsobujete recept podľa svojej chute a možností – som rada ak sa s receptami pracuje “po svojom” – koniec koncov, v prípade polievok netreba ísť presne podľa receptu, pretože vždy to dopadne fajn 🙂

  5. A ja by som povedala ešte inú verziu, keď ostane udusená kapusta od kačky alebo husy, stačí do kapusty priliať vývar alebo vodu, prisoliť, pridať pučený cesnak, nechať prevrieť a pridať sladkú smotanu a nadrobno pokrájané párky, taká sedliacka verzia, a netreba ani mixovať.

    1. Aďka, aj takáto verzia znie skvele! 🙂 Ďakujem moc, že si sa s ňou podelila, určite ju niekedy vyskúšam – mám v kuchyni rada aj zmenu a toto bude v prípade červenej kapusty jedna z nich 🙂

  6. Mňaaaam. Dávno som lepšiu polievočku nejedla. Dovolila som si recept trochu pozmeniť a pridať už do hotovej polievky na tanier 1 lyžicu nastrúhaného chrenu zaliateho v smotane. Vyborná bašta na momentálnu začínajúcu studenú jar, keď nás tu ohrozujú zlé vírusy.
    Vitamínová bomba!

    1. Kami, tak to je aký zlepšovák!!! 🙂 Výborne, tlieskam! Ja som vždy riešila, kam vlastne ten chren pridať (len tak ako prílohu ho veľmi nemusím, skôr sa mi páči primiešaný do jedla), a toto znie geniálne – pridám tento tip aj do receptu, verím že si nájde svojich priaznivcov 🙂

  7. Ja som ju varila dnes.. inšpirovala ma kamoška, ktorá ju varila podľa tohoto receptu, a musím sa priznať, že som ostala zaskočená.. ale v dobrom.. kapustu mám rada, ale nejak som od polievky nečakala veľký zázrak.. a možno práve preto, to bolo pre mňa tak šokujúce.. tá polievka je boží! Milujem ju.. a aj keď som v rodine žiaľ jediná, čo je ochotná ju jesť, budem ju variť pravideľne 🙂 vďaka.

    1. Saška, teším sa, že si našla odvahu a verím, že časom našli odvahu aj Tvoji spolustolovníci. Veru, táto polievka je riadne prekvapenie, a som veľmi rada, že v dobrom 🙂

  8. Vyskúšané akurát na koniec sme dali kozi syr (sfarbil sa do modra) a použili sme jablčný ocot (sfarbil sa doruzova) úplná explózia farieb….
    A chuťovo vyborne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.