Chrípkové obdobie je v plnom prúde, takže sme doma nabehli na serióznu vitamínovú kúru a namiesto vypekania koláčikov fičíme na ovocí. Robíme s ním kadečo – okrem iného aj odšťavujeme. Hlavne pomaranče. Detvákom pomarančová šťava chutí aj keď už nemajú chuť na ďalší pomaranč. A ja pomarančovú šťavu tiež môžem. Na čerstvo vylisovanú sa žiadny krabicový džús nechytá.
Lenže odšťavené pomaranče priniesli do našej kuchyne aj zaujímavú otázku – čo s dužinou z vylisovaných pomarančov? Jasné, netreba robiť z komára somára, najjednoduchšie je vyjesť ju lyžičkou priamo z odšťavovača. Ale…keď vylisujete dve kilá pomarančov, vyjedanie dužiny takýmto spôsobom už nie je nič zábavné a ani gustiózne.
A tak som sa rozhodla, že dužinu, zdroj vlákniny, zvyškov šťavy a vitamínov povýšim na čosi pekné, chutné, po čom by siahol ihneď každý milovník pomarančov. A tak prišlo na svet pomarančové pyré.
Prečo práve pyré?
…lebo je rýchle a šetrí čas
Zistila som totiž, že pomarančová dužina sa dá výborne skladovať v chladničke v sklenenom pohári s viečkom. Vydrží v ňom bez ujmy minimálne do druhého dňa, najmä ak v dužine ostalo aj trocha šťavy. Tak totiž nemá šancu sa vysušiť a aj po niekoľkých hodinách je stále decetnou surovinou na prípravu rôznych ovocných dezertov. Ak teda máte momentálne čas a chuť iba na pohár pomarančovej šťavy a dužinu by ste si radi vychutnali inokedy, napríklad zajtra na raňajky, šup s ňou do skleného pohára a do chladničky.
…lebo je jednoduché
Keď budete na druhý deň rozmýšľať, čo na raňajky alebo poobede ako dezert, stačí vytiahnuť stolný mixér a dužinu v ňom rozmixovať s ľubovoľným ovocím, čo dom dal. Ak pridáte trocha ovocnej šťavy alebo vody, budete mať smoothie. Ak šťavu nepridáte a uspokojíte sa napríklad len s jablkom ako ja, budete mať pyré. Ale, nespokojní určite nebudete,…
…lebo pyré je aj pekné a variabilné
Vďaka jeho väčšej hustote sa na jeho povrchu udrží nakrájané ovocie, muesli, oriešky, semienka, korenie, a ak máte mlsné jazýčky, tak aj čokoláda. Takto si pyré obohatíte o najmä o ďalšie vitamíny, vlákninu a to, čo máte radi. A budete si môcť vyrobiť vždy inak lákavo vyzerajúcu dobrotu.
A čo robíte s dužinou z odšťavených pomarančov vy?
Pochváľte sa v komentároch, veď ako sa vraví, viac hláv, viac rozumu 😉 .
POMARANČOVÉ PYRÉ S JABLKAMI (…a mandľami, chia semienkami a kúskami muesli)
Množstvo: pre 2 osoby
Čas prípravy: 5 minút
Suroviny
NA PYRÉ
200 – 300 g pomarančovej dužiny (z cca 1 – 1,5 kg pomarančov)
1 jablko
NA OZDOBU
1 polievková lyžica plátkov mandlí (alebo iné oriešky – lieskovce, pekanové, vlašské, para orechy)
1 polievková lyžica chia semienok (smelo ich však môžete nahradiť sezamovými, slnečnicovými, či tekvicovými semienkami)
1 polievková lyžica muesli
kúsky jablka (alebo banánov, či drobného ovocia)
Postup
1. PRIPRAVTE SI PYRÉ: Pomarančovú dužinu zmixujte dohladka v stolnom mixéri spolu s ošúpaným a jadrinca zbaveným jablkom. Ak máte po ruke iba tyčový mixér, jablko radšej nahraďte mäkším ovocím, napríklad banánom alebo mangom.
2. NASERVÍRUJTE A PODÁVAJTE: Pyré rozdeľte do misiek alebo hlbokých tanierov. Lepšie sú plytšie misky s väčším polomerom, aby bol povrch pyré čo najväčší a aby ste mali priestor na vyhratie sa s jedlými ozdobami. Na povrch pyré nasypte oriešky, semienka a ovocie – či ich na pyré navrstvíte v pásoch alebo iných zaujímavých tvaroch, je len na vašej fantázii.