Potrebuješ minúť rožky a navariť chutne a lacno? Skús tento recept.

Ako tínedžerke mi mamina zvykla hovoriť: “Ty si dlhá ako týždeň pred výplatou.” Vtedy som sa na tej vete smiala, dnes už mi však už termín “týždeň pred výplatou” taký vtipný nepríde. Ak poznáš ten pocit, keď začiatkom mesiaca sleduješ scvrkávajúce sa bankové konto a zároveň riešiš, čo uvariť, aby ti to s peniazmi vyšlo, kým ďalšie cinknú na účet, zaostri na tento recept. Budú ti naň stačiť jeden až dvojdňové rožky, ostatné budeš mať doma.

Na tento recept som natrafila na internete už dávnejšie a dosť ma zaujal. Keďže som ho nikdy pred tým nerobila, rozhodla som sa, že ho vyskúšam a zistím, či ide o recept použiteľný aj do budúcna alebo len taký, ktorý skúsim raz a potom upadne do zabudnutia.

V takmer všetkých receptoch na pirohy zo starších rožkoch bolo to isté množstvo ingrediencií: 4 rožky a ostatné od oka – polohrubá múka, mlieko a soľ. Nikde som tiež nenatrafila na informáciu, koľko pirohov z tohto množstva vlastne vyjde – preto som sa do ich prípravy pustila vyzbrojená váhou a odmerkou a všetko som presne zdokumentovala.

Internet ponúka množstvo rôznych receptov typu “manža si čvachtal a mimískovi chutnalo”, a na prvé počutie by sa dalo niečo podobné myslieť aj o tomto jedle, taštičky však našťastie nie sú z tejto kategórie.

Zistila som však, že robiť pirohy zo 4 rožkov je napríklad pre našu rodinu priveľké sústo – z tohto množstva dostanete cca 60 kusov pirôžkov. Nám štyrom – dvom dospelým a dvom deťom bohato stačí polovičná dávka.

Zistila som tiež, že skvelú chuť pirohom dodá mletá škorica – pirohy sú nádherne voňavé a vďaka tejto korenine tak vznikne jedlo, ktoré sa razom dostane o úroveň vyššie .

Nuž, a ďalšie skvelé zistenie je, (tí čo ma poznáte, viete, že rada skúšam nové veci), že toto cesto nemusí skončiť len pri pirohoch ale že sa z neho dajú pripraviť aj iné šmakocinky.

Preto tento recept berte ako základ, ku ktorému sa ešte v budúcnosti vrátime.

TAŠTIČKY Z ROŽKOVÉHO CESTA PLNENÉ SLIVKOVÝM LEKVÁROM

Množstvo: 30 – 35 taštičiek, pre 4 osoby

Čas prípravy: 30 minút

SUROVINY:

  • 2 rožky, ideálne dvojdňové (cca 100 g)
  • 200 ml mlieka
  • cca 180 g polohrubej múky
  • 1 ČL mletej škorice
  • štipka soli

Na náplň:

  • hustý slivkový lekvár alebo čerstvé (mrazené ovocie)

poznámka: je dôležité, aby lekvár nebol riedky, inak sa budú taštičky veľmi zle baliť, lekvár z nich bude vytekať a kuchárovi hrozí, že príde o nervy :D. Ak nemáte doma hustý lekvár, použite radšej čerstvé alebo mrazené ovocie. Dobre poslúži aj tvrdšie kompótované ovocie ako čerešne, kúsky hrušiek, broskýň alebo jabĺk.

Okrem toho:

  • práškový cukor, tvaroh, mak, pražená strúhanka alebo orechy na posypanie
  • roztopené maslo

POSTUP:

  1. Rožky nakrájajte na drobné kocky, vsypte do veľkej misy a zalejte mliekom. Nechajte postáť cca 10-15 minút, kým sa rožky nenapijú mlieka.
  2. Namočené rožky rozmačkajte rukou alebo zmixujte tyčovým mixérom na hladkú kašu.
  3. Potom pridajte škoricu a soľ a postupne prisýpajte múku, kým nevypracujete kompaktné, nelepivé cesto. Múku nepridávajte naraz – cesto vám samo ukáže, koľko jej bude treba. Priveľa múky totiž znamená hutné cesto, použite teda len také množstvo, aby sa cesto nelepilo a dalo sa vaľkať.
  4. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na obdĺžnik hrubý cca 3 mm. Ten nakrájajte na štvorce s veľkosťou cca 5 x 5 cm. Do stredu každého štvorca dajte guľôčku lekváru alebo ovocie. Cesto zabaľte do taštičiek tak, že rohy štvorca zložíte k sebe a hrany zlepíte k sebe.
  5. Taštičky hoďte do vriacej vody, počkajte, kým vyplávu na povrch, povarte ešte 1-2 minúty a sceďte.
  6. Podávajte s posýpkou podľa vlastnej chute a ľubovôle – výborné sú s tvarohom, mletým makom, orechami ale aj opraženou strúhankou.

TIPY:

  • cesto na taštičky môžete pripraviť aj deň vopred a odložiť ho do chladničky – takto rožkom bezpečne predĺžite životnosť a rozložením prípravy na dva dni bude ich dokončenie bleskovka
  • neuvarené taštičky môžete zamraziť a uvariť neskôr. Takto budete mať poruke pripravený domáci polotovar, po ktorom môžete siahnuť keď nebudete stíhať variť. Taštičky rozložte na tácku a nechajte zmraziť. Potom ich zosypte do uzatvárateľného vrecúška (to nezabudnite označiť dátumom výroby taštičiek) a spotrebujte do 3 mesiacov.

You may also like

4 komentáre

  1. Milujem takéto zvyškové jedla,najviac u nás v rodine zostáva práve pecivo,pred nedávnom som si kúpila knihu Nevyhadzujem, s vašimi receptami,je úžasná,kiež by ich bolo viac takých.kazdy deň po nej siahnem,keď prídem z prace..ďakujem

    1. Ľubka!!! Ani neviete, akú radosť ste mi urobili svojim komentárom 😊 To ja ďakujem 😊 Strašne sa teším, že sa Vám kniha páči a že v nej nachádzate inšpiráciu. A receptom s pečivom sa chcem v najbližších mesiacoch venovať viac, nápadov ako si poradiť s pečivom myslím nie je nikdy dosť 🙂

  2. Teda, tento recept ma ohromil! Toto určite budem musieť skúsiť, pretože všetko so slivkáčom je super. Iba si budem musieť tie rožky kúpiť 🙂 . Chlieb a rožky sa u nás nezvyšujú-pečiem ich sama kváskové- a mám troch dospelých papkáčov (manžela a dvoch synov). Keďže do cesta nejde cukor, s vynechaním škorice budú iste zaujímavé aj slané plnky – u nás je top zemiakovo-bryndzová. Cesto vyzerá ako super rýchlovka, keď ho skúsim určite dám vedieť.

    1. Natálka, juj ale som rada, že Ťa recept tak zaujal! 🙂 🙂 🙂 Slivkový lekvár v taštičkách je naozaj skvelý, no čo si budeme hovoriť, že? 😀 Inak, piecť kváskové pečivo je podľa mňa výborný spôsob, ako zabezpečiť, aby pečivo nezvýšilo – tlieskam, že to stíhaš, u vás doma sa chlapi teda majú skvele 😀 A presne ako hovoríš, plnky určite môžu byť aj slané – ja som zatiaľ vyskúšala plnené zeleninou, ale ešte to chce trochu poskúšať – bryndzovo-zemiaková je tiež perfektný nápad. Budem veľmi rada, ak dáš vedieť, či vám taštičky chutili 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.