Pečiem linecké pečivo a nestíham. Prvý plech v rúre, ale ešte ma čakajú minimálne dva ďalšie. Vďaka intenzívnemu škvŕkaniu v žalúdku ani nepotrebujem vedieť, koľko je hodín. Čas večere. Potrebovala by som pripraviť čosi rýchle, ale úplne mi dochádza inšpirácia…
Asi častá situácia všade, kde sa pred Vianocami vypeká, však? Aj ja jej občas čelím. Nedávno sa mi však z tejto situácie podarilo šalamúnsky vybŕdnuť, a tak sa s vami rada podelím o svoju skúsenosť. Ak síce nemáte čas, ale po ruke máte zvyšné bielky, ktoré vám ostali práve z toho lineckého pečiva, vianočky či vanilkových rožtekov, skúste ich zakomponovať do obyčajnej rybičkovej nátierky. A ja vám prezradím, čo všetko tým získate.
RÝCHLA VEČERA
To je to, čo potrebuje občas každá vypekajúca žena a všetky jej hladné deti a hladní manželia. Nátierka je fakt rýchla. Len uvaríte bielok, zamiešate ho k maslu s rybičkami, dochutíte bylinkami, citrónom a horčicou a večera eňo ňuňo-expres-de luxe je na svete.
PREKVAPIVÁ CHUŤ
Bielky dodajú hladkej rybacej nátierke štruktúru, ale to najväčšie prekvapenie vám prinesie pár lístkov čerstvých byliniek. Mne ostala v kvetináči ešte šalvia a tá sa k rybám náramne hodí. A vôbec nevadí, že nie sú čerstvé a vcelku, ale naopak z konzervy. Šalvia nátierku krásne prevonia a oproti klasickej rybičkovej nátierke je to naozaj príjemná zmena. Samozrejme, nie každý má doma čerstvú šalviu. Svojou troškou do mlyna však prispejú aj sušené bylinky.
BIELOK SA DÁ UVARIŤ
No jasné že sa dá. Ale uvariť ho bez škrupiny, to už je trošku iná výzva. V rámci môjho pátrania po maximálnom možnom využití zvyšných bielkov prišlo aj na otázku, či sa dajú tepelne upraviť tak, aby som ich mohla použiť v jedlách vyžadujúcich uvarený bielok. Skúšala som ho pomaly piecť na teflonovej panvici, variť vo vodnom kúpeli v hrnčeku, vo vodnom kúpeli v potravinárskej fólii, ale najlepšie sa mi osvedčilo uvariť ho ako stratené (pošírované) vajce. Takto som získala bielok hebký, bez kôrky, bez pachute plastovej fólie a zbytočných zvyškov vo forme výškrabkov z hrnčeka či nepotrebnej použitej potravinárskej fólie. Presný postup, ako uvariť vaječný bielok nájdete v recepte.
PEČENIE BEZO ZVYŠKU
A toto je hlavný dôvod, prečo vznikla rybičková nátierka s bielkami. Samozrejme, mohlo vzniknúť aj iné jedlo, ale tento krát špajza ponúkla väčší výber ako chladnička a tak som siahla po konzerve s filetmi zo sleďa. Vlastne, chladnička čosi predsa len ponúkla – zvyšné bielky a maslo.
Bielky sa síce dajú aj mraziť, ale predsa len, ak je to možné, najlepšie je minúť ich hneď a bez zbytočného odkladania. Bola by fakt škoda ich nechať ich odtiecť do výlevky.
Takže drahí moji, ak sa práve z tých zvyšných bielkov nechystáte piecť snehové pusinky, pokojne si tie bielka uvarte a pridajte ich kde vás len napadne, hoci napríklad aj do rybičkovej nátierky prevoňanej šalviou.
RYBIČKOVÁ NÁTIERKA S BIELKAMI A ŠALVIOU
Množstvo: pre cca 4 osoby
Čas prípravy: ohrievanie masla na izbovú teplotu a varenie bielkov – 15 minút + dokončenie nátierky 5-10 minút
Suroviny:
100 g rybičiek z konzervy – makrely, slede, sardinky… (váha bez konzervy)
50 g masla
2 bielky
1 polievková lyžička citrónovej šťavy
1 čajová lyžička dijonskej horčice
5 lístkov čerstvej šalvie
soľ
čierne korenie
+ 1 dl octa na uvarenie bielkov
Postup:
1. Maslo nakrájajte na kocky a nechajte zmäkknúť.
2. Uvarte bielky. V menšom a vyššom hrnci nechajte zovrieť približne liter vody. Keď sa začnú vo vode vytvárať bublinky, vlejte do nej deci octa. Keď začne voda intenzívne bublať, vareškou v nej začnite robiť po obvode hrnca kruhy. V strede vznikne vodný vír, do ktorého vlejte surové bielka. Uvarené sceďte, nechajte vychladnúť a nakrájajte na malé kúsky.
3. Šalviu nasekajte na drobno. Rybičky zlejte a dajte ich do misky. Pridajte k nim zmäkknuté maslo, polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, čajovú lyžičku dijonskej horčice, mierne osoľte a okoreňte. Všetko dôkladne vymiešajte. Ak sa vám nechce robiť ručné cvičenie s vidličkou, pokojne pužite aj tyčový mixér. Podľa potreby ešte dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením a podávajte s pečivom a zeleninou.
A ako nakladáte so zvyšnými bielkami vy? Zvyknete ich tepelne upravovať samotné bez bielkov? Ak máte na to nejakú skvelú fintu, nezabudnite sa pochváliť! 🙂