Ak miluješ pečenie kysnutých koláčov a pečiva, možno poznáš dilemu, čo podniknúť s druhou polovicou čertvého droždia: “piecť čosi ďalšie alebo ho odložiť do chladničky a veriť, že naň nezabudneš?” A možno sa ti tiež stalo, že ti po uvarení brokolice alebo kelu na kelový prívarok ostala voda, ktorú ti bolo ľúto vyliať do výlevky, ale hneď ti nenapadlo, čo s ňou. Táto polievka pomôže rozlúsknuť oba problémy – či už zvlášť, alebo naraz.
Čerstvé droždie stojí síce zopár centov. Ak z neho polovica ostane a nakoniec sa vyhodí, nejde o žiadne veľké množstvo vyhodenej suroviny ani o veľkú obrovskú finančnú stratu. Ide však o princíp, o živiny a vitamíny a v neposlednom rade aj o “šmak”. Tejto polievke dodá poctivú, plnú chuť a pripomenie výborné babičkine polievky, síce jednoduché, ale o to chutnejšie.
Fádna táto polievka nie je aj vďaka zeleninovému vývaru. Skvelá je napríklad voda, ktorá ostala po varení kelového prívarku. Ja ho robievam tak, že dám vo vode variť zemiaky a kel, dochutím ju soľou a drvenou rascou, potom vodu zlejem a zeleninu rozmačkám spolu s trochou masla. Zliata voda je však chuťovo zaujímavá a bola by ju škoda nevyužiť.
Použiť sa však dá aj voda po blanšírovaní špargle, brokolice alebo inej zeleniny, alebo kurací vývar.
Ostatné použité suroviny – cibuľa, mrkva, zemiaky, krúpy a hrášok sú u nás klasické suroviny typu “čo dom dal” – je však možné ich obmieňať podľa aktuálneho stavu.
Jačmenné krúpy je možné nahradiť ovsenými vločkami, uvarenou pohánkou alebo krupicovými knedličkami, zeleninu môžete použiť akúkoľvek, ktorú práve sezóna ponúka.
Ak však patríš medzi tých, ktorým chuť droždia v iných jedlách ako pečive vadí, pokojne si z neho sprav pleťovú masku – je vraj dobrá na výživu kože, obnovenie jej elasticity a proti vráskam. “No nekup to!”
DROŽĎOVÁ POLIEVKA SO ZELENINOU
Množstvo: 1 liter polievky (pre 4 osoby)
Čas prípravy: 20 minút
SUROVINY:
- 60 g jačmenných krúp
- 20 g masla
- 20 g čerstvého droždia
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 menšie mrkvy
- 1 ČL drvenej rasce
- 50 – 160 g zemiakov
- 700 ml vývaru, ktorý ostal po uvarení kelového prívarku alebo inej zeleniny alebo vody
- 80 – 100 g mrazeného hrášku
- soľ podľa potreby – ak je zeleninový vývar dostatočne slaný, soliť netreba
POSTUP:
- Jačmenné krúpy prepláchnite v studenej vode a uvarte ich do mäkka.
- V hrnci roztopte maslo, rozmrvte doň droždie a pridajte na drobno nakrájanú cibuľu. Za stáleho miešania restujte približne minútu, kým sa droždie nerozpustí. Potom pridajte na štvrťkrúžky nakrájanú mrkvu a drvenú rascu a chvíľu restujte.
- Orestovanú zeleninu zalejte studeným vývarom, pridajte na drobno nakrájané zemiaky a varte, kým zelenina nezmäkne.
- Vmiešajte uvarené krúpy a mrazený hrášok, nechajte ich prehriať a polievku odstavte zo sporáka.
- Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.