Ak mi ostane kúsok pečeného kuracieho mäsa, rada ho balím. Nie že by som s ním doma potajomky flirtovala a hádzala po ňom očkom, na to mám manžela. Ja ho balím do lístkového cesta.
Pečené kuracie mäso má totiž jednu nevýhodu – najlepšie chutí ihneď po vybratí z rúry. Vtedy je najšťavnatejšie a poskytuje najuspokojujúcejší chuťový zážitok akého je schopné. Ďalším ohrievaním sa vysušuje a jeho chuťové kvality klesajú.
Ak teda náhodou nastane situácia, že príloha k pečenému kuriatku sa zje a kúsok mäsa ostane, rada ho recyklujem v iných jedlách, ktoré mu dodajú “šťavu”.
A to ideálne ešte v deň, kedy som ho upiekla. Najneskôr však ten nasledujúci, pretože väčšina zvyškov jedla zbytočným čakaním v chladničke stráca na chuti aj kvalite.
Lístkové cesto – záchrana pre mnoho zvyškov
Lístkové cesto má vďaka svojej neutrálnej chuti a lístkujúcej štruktúre veľkú výhodu. Dá sa pripraviť nasladko aj naslano a skončiť v ňom môže nielen zvyšok šunky a syra alebo načatý džem. Lístkové cesto svojou všeobjímajúcou chuťou rado prijme aj zvyšok pečenej či varenej kuraciny. Stačí ju len jemne dochutiť, dodať jej trocha šťavnatosti a príjemné jedlo je na svete.
Ja som pečené kuracie mäso nakrájala na drobné kúsky a zmiešala ho s opečenou cibuľou, cesnakom, čiernymi olivami a nasekaným rozmarínom. V lístkovom ceste ma táto kombinácia veľmi baví – je voňavá a vďaka olivám a rozmarínu mi pripomína leto.
Dá sa poňať ako rýchly olovrant alebo aj ako plnohodnotná večera, ak si k taštičkám pripravíte trochu čerstvej zeleniny.
A kam ešte s pečeným kuracím mäsom?
Keďže v kuchyni a na tanieri nemám rada stereotyp, zvyšky pečeného kuracieho mäso u nás doma našli svoje dôstojné miesto napríklad v zeleninovom šaláte, nátierke na pečivo, sendviči aj v tortille.
Recepty, v ktorých hrá pečené mäso hlavnú úlohu, nájdete tu – klik.
A teraz, ja tasím svoj nožisko, valček na cesto a radielko a idem piecť 🙂 .
TAŠTIČKY S KURACÍM MÄSOM, OLIVAMI A ROZMARÍNOM
Množstvo: pre 4 osoby (8-10 taštičiek)
Čas prípravy: 15 minút + pečenie 20-25 minút
Suroviny
400 g lístkového cesta
NA PLNKU
1 pečené kuracie stehno
1 balíček čiernych olív (195 g)
1 malá cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica bieleho vínneho octa
1 čajová lyžička nasekaných čerstvých alebo sušených rozmarínových lístkov
1 čajová lyžička červenej mletej papriky
1 vajíčko na potretie
sezam (alebo iné semienka) na posypanie
soľ
Postup
1. PRIPRAVTE SI SUROVINY NA PLNKU: Cibuľu, cesnak a olivy nasekajte na drobno. Kuracie mäso oberte a nakrájajte na malé kúsky.
2. NACHYSTAJTE PLNKU: Na panvici rozhohrejte tuk a cibuľu na ňom opražte do sklovita. Potom pridajte cesnak a nechajte ho rozvoňať. Potom panvicu odstavte z plameňa a k cibuli a cesnaku vmiešajte mletú červenú papriku. Pridajte mäso a olivy a opäť premiešajte. Dochuťte vínnym octom a soľou, ak treba. Plnka by mala byť dostatočne slaná, kvôli neutrálnej chutí lístkového cesta.
3. Rúru začnite predohrievať na 180 stupňov. Vajíčko rozbite do hrnčeka a vyšľahajte ho vidličkou tak, aby sa bielok a žĺtok spojili.
4. VYVAĽKAJTE LÍSTKOVÉ CESTO: Lístkové cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika cca na hrúbku cca 3 mm. Nožom ho rozdeľte na 8-10 obdĺžnikových častí. Obdĺžniky by mali mať taký tvar, aby sa dali zložiť do približne štvorcových taštičiek. Okraje každého obdĺžnika potrite rozšľahaným vajcom. Plnku rozdeľte na taký počet častí, koľko obdĺžnikov z lístkového cesta ste si pripravili. Do jednej polovice každého obdĺžnika dajte plnku a cesto cez ňu prehnite. Okraje pritlačte k sebe prstami a vidličkou spravte ozdobné okraje. Taštičky preložte na plech vyložený papierom alebo fóliou na pečenie, potrite vajíčkom a posypte sezamom.
Ak vám náhodou neostane dosť plnky na všetky taštičky, ostatné naplňte hustým džemom, ovocím alebo pudingom.
5. PEČTE pri teplote 180 stupňov cca 20-25 minút, kým nie je povrch taštičiek zlatistý.
TIP NA PODÁVANIE: taštičky podávajte so zeleninovým šalátom