Tekvicová krémová polievka so zvyšnými zemiakmi

Zvyšné zemiaky patria medzi suroviny, ktoré mi pri prihlasovaní do newslettera spomínate najčastejšie. A chceli by ste na ne recepty. Tento je rýchly a jednoduchý a poradíte si vďaka nemu aj s kúskom tekvice.

Zemiaky sú totiž na zahustenie polievky ako stvorené, o tom niet pochýb. Preto to tak mnoho ľudí aj robí. Nechá povariť ľubovoľnú zeleninu so zemiakmi, rozmixuje a krémová polievka je hotová.

No menej často nás napadne – práve vtedy, keď máme po ruke zvyšok zemiakov zo včerajška – že polievku je možné rozmixovať aj s vopred uvarenými zemiakmi.

Do polievky netreba veľa zemiakov (cca 100g) – preto, ak si potrebujete poradiť s väčším množstvom zemiakov, odporučila by som ich využiť do iného jedla. Napríklad na prípravu slivkových gulí, periek, lokší, zapekaných zemiakov, do kysnutých ciest, no inšpiráciu nájdete aj medzi týmito receptami.

Z hygienického hľadiska sa odporúča zjesť varené zemiaky v priebehu cca 3 až 5 dní od uvarenia – preto polievku nevarte do zásoby a snažte sa ju zjesť čo najskôr po uvarení.

Aby sa nestalo, že polievku pripravíte z päťdňových zemiakov a ďalších päť dní bude jej zvyšok čakať na zjedenie v chladničke, až z toho bude nejaký zdravotný malér.

Akékoľvek zvyšky varených potravín je potrebné minúť čo najskôr a už v momente, keď ich po prvý raz vkladáte do chladničky, je treba rozmýšľať, čo sa z nich bude dať najbližšie pripraviť.

Ak vám chýba inšpirácia práve v tejto kľúčovej chvíli, môžete ju nájsť v mojej novej knihe s názvom NevyhadzuJEM, ktorá vyjde 25. novembra. Nájdete v nej 80 receptov rozdelených do ôsmich kapitol – zemiaky, ryža a obilniny, cestoviny, mäso, pečivo, bielky a žĺtky, zelenina a ovocie.

Pozor, momentálne je v predpredaji za zvýhodnenú cenu a nájdete ju vo všetkých dobrých kníhkupectvách 🙂

KRÉMOVÁ TEKVICOVÁ POLIEVKA SO ZEMIAKMI

Množstvo: pre 8 osôb

Čas prípravy: 30 minút

SUROVINY:

  • 1 cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • cca 600 g muškátovej tekvice (môže byť aj iný druh – maslová, hokkaido…)
  • 1 l vody alebo vývaru
  • soľ
  • čierne korenie
  • 80 – 100 g varených zemiakov

POSTUP:

1. Na olivovom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nahrubo nasekaný cesnak a nechajte rozvoňať.

2. Vsypte na kocky nakrájanú tekvicu, zalejte vodou (vývarom), osoľte, okoreňte a nechajte uvariť domäkka.

3. Potom pridajte varené zemiaky, nechajte ich prehriať, rozmixujte a podľa potreby ešte dochuťte.

Tipy:

  • ak vám zvýšila trocha šľahačkovej alebo rastlinnej smotany, môžete ňou polievku zjemniť, prípadne ňou nahradiť časť vody (vývaru)
  • ak práve čosi pečiete, tekvicu miesto varenia môžete šupnúť do rúry a nechať zmäknúť pečením – ušetríte eketrinu / plyn a polievka bude mať plnšiu chuť

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.