Výborný a rýchly tip, ako minúť prebytočnú ryžu

Tento rýchly slaný závin považujem za jeden z najlepších a najchutnejších spôsobov, ako si poradiť zo zvyškom ryže z víkendu. Stačí ju zabaliť do lístkového cesta so správnymi ingredienciami a razom máte na stole skvelú, luxusne vyzerajúcu večeru.

Najradšej tento závin kombinujem so surovinami, ktoré sa dajú využiť do šalátu. Jeden deň spravím zeleninový šalát so špenátom, olivami a balkánskym syrom, no a na druhý deň zvyšok týchto surovín zabalím do závinu. Alebo naopak. Najskôr spravím závin a na druhý deň šalát.

A prečo je v tomto slanom koláči ryža ideálnou ingredienciou? Závin totiž vďaka nej nie je príliš slaný (lebo balkánsky syr, olivy, aj sušené paradajky sú slané až-až) ale hlavne, je oveľa ľahší na žalúdok, než keby v ňom ryža nebola.

Závin skvele chutí vlažný aj studený a využiť sa dá nielen ako rýchla večera, ale aj ako chuťovka k vínu, na výlet, či piknik.

A môj tajný tip? Do závinu síce bežne používam špenát, no na jar milujem verziu s medvedím cesnakom. Ak teda budete niekedy zápasiť s množstvom nazbieraného medvedieho cesnaku, nezabudnite, že je ako stvorený aj pre tento recept.

SLANÝ ZÁVIN Z LÍSTKOVÉHO CESTA PLNENÝ RYŽOU

Množstvo: pre 4 osoby

Čas prípravy: príprava 15 minút, pečenie 15 minút

SUROVINY:

Na plnku:

  • 140 – 190 g uvarenej ryže
  • 100 g balkánskeho syra
  • 1 vajce
  • 40 g čerstvých špenátových listov (alebo medvedieho cesnaku)
  • 65 g čiernych olív (1 malá fľaštička)
  • 4 – 5 sušených paradajok naložených v oleji

Okrem toho:

  • balené lístkové cesto (obdĺžnik s váhou 275 g)
  • 1 žĺtok a 1/2 PL vody na potretie (ako naložiť s bielkom – viď Tipy pod receptom)
  • sezam na posypanie

POSTUP:

  1. Pripravte plnku: ryžu zmiešajte s vajíčkom a nadrobno rozdrobeným syrom. Čierne olivy, sušené paradajky a špenát rozsekajte v elektrickom sekáčiku a vmiešajte k ryži a syru.
  2. Na obdĺžnik lístkového cesta rozotrite plnku. Na kratších okrajoch a na jednej z pozdĺžnych strán nechajte cca 3 cm voľný priestor, na druhej pozdĺžnej strane nechajte voľných cca 10 cm. Z neho odrežte radielkom 2 pásy široké cca 1,5 cm a odložte ich bokom.
  3. Zaviňte závin – začnite pozdĺžnou stranou, na ktorej je plnka bližšie k okraju. Počas zavinovania štrúdle postupne uzatvárajte bočné strany cesta, aby plnka počas prekladania a pečenia nevyšla von. Závin preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, pozdĺžnym spojom nadol.
  4. Oba pásy cesta rozdeľte na 3 časti a preložte ich šikmo cez závin. Konce pásov zastrčte pod závin.
  5. Závin potrite žĺtkom rozmiešaným s 1/2 PL vody a posypte sezamom.
  6. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 15 minút do zlatista.

Tipy:

  • zvyšný bielok, ktorý ostane z potierania závinu, je možné odložiť do chladničky, kde vydrží minimálne 5 dní – v nasledujúcich dňoch ho využívam pri príprave omeliet, frittay, praženice alebo chlebíka vo vajci. Je tiež možné pridať ho pridať do cesta na palacinky či lievance.
  • ak sa mi však akékoľvek z týchto jedál do jedálnička nehodí, alebo viem, že bielok v najbližších dňoch nevyužijem, zvyknem ho preliať do kelímka, zakryjem fóliou a zamrazím. Presný postup mrazenia bielkov nájdete v tomto článku.
  • zmrazené bielky využívam pri pečení – po rozmrazení v chladničke ich používam pri príprave jedál, ktoré prejdú riadnou tepelnou úpravou
  • tipy na recepty so zvyšnými bielkami nájdete napríklad v mojej knihe NevyhadzuJEM alebo tu

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.