Nedávno som pri varení cestovín neodhadla množstvo a navarila som ich viac, než bolo treba. Keďže sa mi to už dlho nestalo, zajasala som, lebo som konečne po dlhom čase mala materiál na recykláciu a tým pádom aj článok na blog. A ako to dopadlo? Tak, že nabudúce tých cestovín znova uvarím viac. Naschvál. Aby som ich mohla opäť zrecyklovať v tomto jedle.
“Kde beriete inšpiráciu na svoje recepty?”
Takúto otázku som dostala v jednom rozhovore. Pokiaľ ide o dnešný recept, inšpirácií som mala hneď niekoľko:
Obsah chladničky a špajzové zásoby
Varím totiž predovšetkým tak, aby som minula to, čo mám momentálne v chladničke. Ešte čerstvé, v dobrej kondícii. Do obchodu tak často vlastne chodím len dopĺňať nevyhnutné zásoby. Prípadne doň skočím po chýbajúcu ingredienciu, potrebnú k príprave jedla, ktoré som vymyslela práve z obsahu chladničky.
Tento týždeň som sa však rozhodla minimalizovať nákupy tak, ako to len bolo možné – jednak som chcela vedieť, koľko peňazí som schopná minúť a ušetriť, ak využijem len to, čo mám doma a tiež – pred Vianocami sa skrátka hodí každé euro. Najmä v rodine, v ktorej sa to v decembri len tak hemží narodeninami a meninami.
Polievka “pasta e fagioli”
Áno, ešte sa zvyknem inšpirovať aj inými jedlami. Pokiaľ ide o zapekané cestoviny v dnešnej podobe, rozmýšľala som najmä nad druhom omáčky, v ktorej by som cestoviny zapiekla. Chcela som sa vyhnúť smotane a bešamelu a tak prvá vec, čo mi napadla, bola paradajková passata. Od passaty a cestovín je to už len krôčik k u nás obľúbenej polievke “pasta e fagioli”, ktorá spája tieto ingrediencie spolu s fazuľami.
A ďalší krôčik navyše do špajzy – kde už čakala nielen passata ale aj plechovka fazulí. A ešte ďalší krôčik navyše – a sme v opäť chladničke. A v nej už spomínané varené cestoviny, kúsok suchej salámy a parmezánu.
A výsledok…
…sa mi páčil. Expresne rýchle jedlo s minimom námahy, zo surovín, ktoré sú doma, bez potreby behať do obchodu, ktoré zachránilo varené cestoviny z predvčerajška ale najmä – ktoré chutilo.
A ako zapekáte cestoviny vy?
Dajte vedieť v komentároch, nenechajte si svoje inšpiratívne recepty len pre seba 🙂
P.S. …a ak zvyknete rozmýšľať častejšie na formulkou “čo so zvyškom cestovín”,
pozrite sa do tejto sekcie, kde nájdete viacero receptov a tipov, ako zatočiť s prebytočnými cestovinami.
ZAPEKANÉ CESTOVINY S ROZMARÍNOVOU PASSATOU A FAZUĽAMI
Množstvo: pre 2 veľmi hladné osoby, alebo pre 4 skromné s menším apetítom, ktoré môžu jedlo pre dosiahnutie väčšieho objemu doplniť zeleninovým šalátom
Čas prípravy: 10 minút + zapekanie 20 minút
Suroviny
cca 200 g varených cestovín (ja som použila kolienka)
1 väčšia červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
5 – 10 dkg suchej salámy *pozri tip č.1 nižšie
1 plechovka fazulí Borlotti (alebo cca 250 g uvarenej fazule)
1/2 plechovky drvených rajčín *pozri tip č. 2 nižšie
200 g paradajkovej passaty *pozri tip č. 2 nižšie
1 PL na jemno nasekaných rozmarínových lístkov (môžete nahradiť 1 ČL sušeného rozmarínu alebo tymianu)
3 PL olivového oleja
trstinový cukor, podľa chuti
soľ, podľa chuti
2 PL na jemno nastrúhaného parmezánu (môžete nahradiť iným tvrdým syrom)
TIP č.1 – suchú salámu môžete vynechať, jedlu však dodá úplne iný šmak. Podľa potreby ju môžete nahradiť 1 balením Tofu, hlivou alebo šampiňónmi, ktoré orestujete na cibuľke rovnako ako salámu
TIP č.2 – z nespotrebovaných drvených rajčín, prípadne passaty, ak ste načali väčšie ako 200 g balenie, môžete nasledujúci deň pripraviť rýchlu paradajkovú polievku alebo sugo na pizzu – a nasledujúci deň máte o jedlo postarané
Postup
1. Rúru začnite predohrievať na 200 stupňov. Menší pekáčik jemne vytrite olivovým olejom.
2. Očistenú cibuľu pozdĺžne prekrojte a nakrájajte na tenké plátky. Salámu nakrájajte na tenké pásiky. Na rozohriatom olivovom oleji najskôr orestujte cibuľu, po 2 – 3 minútach pridajte salámu a restujte ešte ďalšie cca 2 minúty. Pridajte na hrubo nasekaný cesnak, nechajte ho rozvoňať a zalejte passatou a drvenými paradajkami. Podľa vlastného uváženia dochuťte soľou a cukrom, pridajte nasekaný rozmarín a uvarené cestoviny. Poriadne premiešajte, aby sa cestovina celá obalila v omáčke.
3. Zmes dajte do pripraveného vymasteného pekáčika, posypte strúhaným parmezánom a pečte v rozohriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 20 minút.