Čo so zvyškom uvarených cestovín alebo večera “čo dom dal”

Nedávno som pri varení cestovín neodhadla množstvo a navarila som ich viac, než bolo treba. Keďže sa mi to už dlho nestalo, zajasala som, lebo som konečne po dlhom čase mala materiál na recykláciu a tým pádom aj článok na blog. A ako to dopadlo? Tak, že nabudúce tých cestovín znova uvarím viac. Naschvál. Aby som ich mohla opäť zrecyklovať v tomto jedle.

“Kde beriete inšpiráciu na svoje recepty?”

Takúto otázku som dostala v jednom rozhovore. Pokiaľ ide o dnešný recept, inšpirácií som mala hneď niekoľko:

Obsah chladničky a špajzové zásoby

Varím totiž predovšetkým tak, aby som minula to, čo mám momentálne v chladničke. Ešte čerstvé, v dobrej kondícii. Do obchodu tak často vlastne chodím len dopĺňať nevyhnutné zásoby. Prípadne doň skočím po chýbajúcu ingredienciu, potrebnú k príprave jedla, ktoré som vymyslela práve z obsahu chladničky.

Tento týždeň som sa však rozhodla minimalizovať nákupy tak, ako to len bolo možné – jednak som chcela vedieť, koľko peňazí som schopná minúť a ušetriť, ak využijem  len to, čo mám doma a tiež – pred Vianocami sa skrátka hodí každé euro. Najmä v rodine, v ktorej sa to v decembri len tak hemží narodeninami a meninami.

Polievka “pasta e fagioli”

Áno, ešte sa zvyknem inšpirovať aj inými jedlami. Pokiaľ ide o zapekané cestoviny v dnešnej podobe, rozmýšľala som najmä nad druhom omáčky, v ktorej by som cestoviny zapiekla. Chcela som sa vyhnúť smotane a bešamelu a tak prvá vec, čo mi napadla, bola paradajková passata. Od passaty a cestovín je to už len krôčik k u nás obľúbenej polievke “pasta e fagioli”, ktorá spája tieto ingrediencie spolu s fazuľami.

A ďalší krôčik navyše do špajzy – kde už čakala nielen passata ale aj plechovka fazulí. A ešte ďalší krôčik navyše – a sme v opäť chladničke. A v nej už spomínané varené cestoviny, kúsok suchej salámy a parmezánu.

A výsledok…

…sa mi páčil. Expresne rýchle jedlo s minimom námahy, zo surovín, ktoré sú doma, bez potreby behať do obchodu, ktoré zachránilo varené cestoviny z predvčerajška ale najmä – ktoré chutilo.

A ako zapekáte cestoviny vy?

Dajte vedieť v komentároch, nenechajte si svoje inšpiratívne recepty len pre seba 🙂

P.S. …a ak zvyknete rozmýšľať častejšie na formulkou “čo so zvyškom cestovín”,

pozrite sa do tejto sekcie, kde nájdete viacero receptov a tipov, ako zatočiť s prebytočnými cestovinami.


ZAPEKANÉ CESTOVINY S ROZMARÍNOVOU PASSATOU A FAZUĽAMI

Množstvo: pre 2 veľmi hladné osoby, alebo pre 4 skromné s menším apetítom, ktoré môžu jedlo pre dosiahnutie väčšieho objemu doplniť zeleninovým šalátom

Čas prípravy: 10 minút + zapekanie 20 minút

 

Suroviny

cca 200 g varených cestovín (ja som použila kolienka)

1 väčšia červená cibuľa

2 strúčiky cesnaku

5 – 10 dkg suchej salámy *pozri tip č.1 nižšie

1 plechovka fazulí Borlotti (alebo cca 250 g uvarenej fazule)

1/2 plechovky drvených rajčín *pozri tip č. 2 nižšie

200 g paradajkovej passaty *pozri tip č. 2 nižšie

1 PL na jemno nasekaných rozmarínových lístkov (môžete nahradiť 1 ČL sušeného rozmarínu alebo tymianu)

3 PL olivového oleja

trstinový cukor, podľa chuti

soľ, podľa chuti

2 PL na jemno nastrúhaného parmezánu (môžete nahradiť iným tvrdým syrom)

 

TIP č.1 – suchú salámu môžete vynechať, jedlu však dodá úplne iný šmak. Podľa potreby ju môžete nahradiť 1 balením Tofu, hlivou alebo šampiňónmi, ktoré orestujete na cibuľke rovnako ako salámu

TIP č.2 – z nespotrebovaných drvených rajčín, prípadne passaty, ak ste načali väčšie ako 200 g balenie, môžete nasledujúci deň pripraviť rýchlu paradajkovú polievku alebo sugo na pizzu – a nasledujúci deň máte o jedlo postarané

Postup

1. Rúru začnite predohrievať na 200 stupňov. Menší pekáčik jemne vytrite olivovým olejom.

2. Očistenú cibuľu pozdĺžne prekrojte a nakrájajte na tenké plátky. Salámu nakrájajte na tenké pásiky. Na rozohriatom olivovom oleji najskôr orestujte cibuľu, po 2 – 3 minútach pridajte salámu a restujte ešte ďalšie cca 2 minúty. Pridajte na hrubo nasekaný cesnak, nechajte ho rozvoňať a zalejte passatou a drvenými paradajkami. Podľa vlastného uváženia dochuťte soľou a cukrom, pridajte nasekaný rozmarín a uvarené cestoviny. Poriadne premiešajte, aby sa cestovina celá obalila v omáčke.

3. Zmes dajte do pripraveného vymasteného pekáčika, posypte strúhaným parmezánom a pečte v rozohriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 20 minút.

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.