Ako som nevyhodila zvyšok šťavy z duseného mäsa

Polievka s mäsovou šťavou

Nedávno som robila poriadok v mrazničke a našla som v ňom kúsok mrazeného bravčového karé. Keď som ho však rozmrazila, nemala som práve náladu na nejaké vymýšľanie, tak som ho udusila. Plátky mäsa som opražila do zlatista v bravčovej masti, potom vo výpeku opražila cibuľku a cesnak, pridala lyžičku dijonskej horčice a mletú papriku, soľ, korenie, zaliala vodou a karé udusila. A dopracovala som sa k jedlu, aké som poznala z detstva, od mojej mamy a babičiek. 

Občas vôbec nie je zlé vrátiť sa ku klasike a spraviť si niečo, čo by človek síce do fitness jedálnička nazahrnul, ale pri čom si vybavíte zimnú sánkovačku, vyštípané líca, skrehnuté prsty na nohách aj na rukách, prázdne brucho a potom tanier s mäkkučkým voňavým mäsom, šťavou a ryžou, ktorú vie tak fantasticky uvariť len mama.

A ako som tak zabiehala myšlienkami do detstva, zrazu som si uvedomila, že to šťavnaté mäsko a ryža, ktoré som uvarila, sú fuč a že mi ostala len trocha voňavej mäsovej šťavy. Bolo mi ju ľúto vyhodiť, a vlastne by mi to moje duševné nastavenie na nevyhadzovanie jedla ani nedovolilo. Tak som ju pridala do polievky. A že to vôbec nebolo zlé! Práve naopak, myslím, že šťava z duseného mäsa práve našla celkom fajn využitie.

Štava z duseného mäsa namiesto bujónu

Pridať šťavu do polievky sa mi zdalo byť celkom dôstojné riešenie. Nebolo v nej totiž nič, čo by človek nedal aj do polievky. Cibuľa, cesnak, paprika… Nuž a čo sa týka tej dijonskej horčice, myslím, že tá ešte žiadnu polievku neurazila.

A keďže ja priemyselne vyrábané bujóny nepoužívam, a kurací ani zeleninový vývar som práve doma nemala, šťavou som sa rozhodla ochutiť zemiakovo-karfiolovú polievku. Spolu s mrkvou a ovsenými vločkami si navzájom spravili príjemné garde a ja môžem povedať jediné:

Myslím, že to vyšlo.

Ak máte chuť a ostalo vám trocha šťavy z duseného mäsa, skúste tiež.


ZELENINOVÁ POLIEVKA S OVSENÝMI VLOČKAMI A MÄSOVOU ŠŤAVOU

Polievka s mäsovou šťavou

Množstvo: 6 – 8 porcií

Čas prípravy: 30 minút

 

Suroviny

tuk na opraženie zeleniny

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

2 stredne veľké mrkvy

1 veľký zemiak

cca 300 g karfiolu

2 polievkové lyžice ovsených vločiek

šťava z duseného mäsa

cca 2 litre vody

1 zarovnaná čajová lyžička červenej mletej papriky

soľ

čierne korenie

sušený majorán

 

Postup

1. PRIPRAVTE SI ZELENINU: Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno. Mrkvu a zemiak očistite a nakrájajte na malé kocky. Karfiol rozoberte na malé ružičky.

2. PRIPRAVTE SI POLIEVKOVÝ ZÁKLAD Z CIBULE, CESNAKU, MRKVY A ZEMIAKOV : Vo väčšom hrnci rozpustite tuk, ja som tento krát použila maslo. Cibuľu na ňom opražte do sklovita a potom pridajte cesnak. Keď sa po pár sekundách rozvonia, pridajte na kocky pokrájanú mrkvu a pražte približne 3 minúty. Potom hrniec odstavte, pridajte šťavu z duseného mäsa a červenú papriku. Zamiešajte, pridajte na kocky pokrájaný zemiak a zalejte vodou.

3. PRIDAJTE KARFIOL A OVSENÉ VLOČKY: Polievku osoľte podľa chuti a nechajte vrieť cca 5 minút na slabom plameni. Potom do nej pridajte karfiol a ovsené vločky. Varte ešte ďalších 5 – 10 minút, kým karfiol a vločky nezmäknú. (Ja karfiol pridávam do polievky neskôr ako ostatnú zeleninu, lebo nemám rada keď je rozvarený a po zahryznutí z neho ostane kaša)

4. DOCHUŤTE A PODÁVAJTE: Polievku podľa potreby ešte dosoľte, dokoreňte a pridajte sušený majorán.

 

Príprava polievky

Príprava polievky

Príprava polievky

Príprava polievky

Príprava polievky

Príprava polievky

Príprava polievky

Zeleninová polievka

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.