do poslednej omrvinky

Varenie zo všetkého, čo sa doma nezje na prvý šup

  • CHCEM MINÚŤ
    • Cestoviny / Múčne jedlá
    • Mliečne výrobky
    • Mäso pečené
    • Mäso varené
    • Ovocné kompóty a džemy
    • Ovocie prezreté / Zvyšky ovocia
    • Prebytky a zvyšky zeleniny
    • Rôzne
    • Ryžu varenú
    • Staré pečivo
    • Vajcia celé
    • Vaječné bielky
    • Vaječné žĺtky
    • Zemiaky varené
    • Zvyšky alkoholu
    • Zvyšky koláčov / nevydarené pečivo
  • ČLÁNKY
  • RECEPTY
  • O MNE
  • KONTAKT
  • KNIHA
Menu

Zemiaky varené

Zemiakové kolieska s čiernymi olivami a parmezánom

Zemiakové chuťovky k vínu

Domáci chlieb so zemiakmi

Špaldové šúľance z varených zemiakov

Odber noviniek

O blogu

Mám rada zábavu, a to aj v kuchyni.
A nerada vyhadzujem zvyšky potravín.
Radšej ako v koši ich vidím v zdravých, chutných a oku lahodiacich pokrmoch.
Blog je moje ihrisko a môj spôsob, ako zastaviť plytvanie v kuchyni.
Ak vás nejaký recept inšpiruje a pomôže vám zatočiť so zvyškami potravín,
ktoré zvyknú ostať práve vám,
moja misia bude úspešná :-) .

O receptoch

Všetky recepty majú spoločné jedno – sú zamerané na spotrebovanie potravín, ktoré sa dostali do kategórie "zvyšok" alebo "prebytok".
Obe majú totiž spoločné to, že ak gazdiná včas nevymyslí, ako s nimi naložiť, ľahko môžu skončiť tam kde to nikto nechce - v odpadkovom koši.
Recepty nie sú klasicky zoradené podľa typu jedla,
ale podľa surovín, ktoré práve potrebujete spotrebovať.
Snažím sa, aby recepty boli nie len chutné,
ale podľa možnosti aj zdravé, alebo minimálne také, ktoré vám nevyrobia pneumatiku na páse.
Hoci, za veľkosť porcií a dennú dávku pohybu už neručím ;) .

MOJA (NAŠA) NOVÁ KNIHA

MOJA (NAŠA) NOVÁ KNIHA

INSTAGRAM

doposlednejomrvinky

Takto u mňa v posledných týždňoch začínajú Takto u mňa v posledných týždňoch začínajú všetky pracovné rána 🤗Rozťahujem nádobíčko, skúšam pozadia, kombinujem taniere, mištičky, varím a fotím ako drak 🐲 Leboooo...vyzerá to tak, že koncom jesene bude aj výsledok v podobe knihy 💃Neskutočne sa teším, lebo tak uzavriem jednu dlhú kapitolu v mojom živote a budem sa môcť sústrediť na nové ciele, medzi ktoré patrí aj blog 🤍Neskutočne mi chýba prispievanie naň, mrzí ma, že som sa odmlčala, ale neviem robiť poriadne priveľa vecí naraz.Vždy, keď som si toho naložila na seba príliš, dopadlo to šeredne. Dnes už som ale múdrejšia a viem, že, ako hovorila moja babička "nejde to být na každém posvícení" ☝️Keďže prioritou je pre mňa rodina a chcem si udržať duševnú a fyzickú pohodu a byť pre svoju crew v pohode, nemôžem chcieť stíhať všetko a byť všade.Táááákže, plány na nasledujúce dni sú: knihu dokončiť, nachystať texty a fotky na korektúry a grafické spracovanie a vydýchať sa z toho maratónu posledných dvoch mesiacov.Ďalej už neplánujem, len dúfam. Že aj na blog raz príde. Držte palce, ja si veru držím 😀
Ďalšia špeciálna sobota za nami 💛Aj sme Ďalšia špeciálna sobota za nami 💛Aj sme varili, aj sme sa spiekli 😀☀️ s @ecocapsule.sk v Ecocapsule 🤗
Máte to aj vy tak, že občas celý pracovný tý Máte to aj vy tak, že občas celý pracovný týždeň žijete z toho, čo bolo cez víkend?Ja väčšinou v pondelok ráno o 7mej už ani neviem že nejaký víkend vôbec bol, ale tento bol taký špeciálny, že duchom som ešte stále v lese, zadymená, zaprášená od peľu, s rukami voňavými od živice a s hlavou vyvetranou tak, ako sa to dá len tam, kde nedosiahne telefónny signál.Akurát na tieto fotky mi bol ten môj telefón dobrý, aspoň mám za počítačom nad čím slintať 😁Tak teda...nech žijú víkendy! 😀🤘Kto sa teší na ten ďalší? 👀
Ešte v januári som dostala ponuku byť súčasť Ešte v januári som dostala ponuku byť súčasťou článku v @evitamagazin. Priznám sa, potešilo ma to a tak som sa nechala vyspovedať 😀A potešilo ma aj to, že som tu medzi vami v poslednom čase zaregistrovala nové tváre – ak ma až tak nepoznáte, Evita vám to prezradí aj za mňa 🕵️‍Redaktorke Lucke Lukušovej som prezradila zopár kuchynských trikov 🧙‍♀️, aj moje kuchárske faily 💩 (lebo aj mne sa občas v kuchyni nedarí), porozprávala som aj o tom, aké rozdiely cítim medzi mojou profesiou (som vyštudovaná architektka) a blogovaním 🤷‍ no a bonzla som na seba aj to, že píšem ďalšiu knihu 💪 (tretiu... možno si ešte pamätáte prvú knihu, ktorá vznikla v spolupráci s @vojtoartz_cookingshow a druhú, ktorú som stvorila pre @ecocapsule.sk ).Momentálne som sa už konečne posunula k foteniu receptov, čo je vždy najbordelóznejšia práca na knihe, tak sa len modlím, aby mal môj muž a deti so mnou ešte nejaký ten týždeň trpezlivosť 🙏🙏🙏 (jeden by totiž neveril, aká spúšť sa skrýva za jednou idylickou, pekne nastajlovanou fotkou) Snáď im to vynahradím aspoň tým, že máme teraz stale navarené 🤪Majte krásne dni a keď ak ju ešte nemáte, utekajte po aprílovú Evitu 💃
Kamaráti, pred pár dňami som sa už na Facebook Kamaráti, pred pár dňami som sa už na Facebooku zdôverila, že v marci som chcela opäť začať pre vás chystať recepty na blog. Súčasná situácia mi to však časovo skomplikovala, keďže sa teraz venujem viac dobrovoľníckej činnosti ako blogu. Asi to tak však má byť, pretože dobrovoľníčenie sa ukázalo ako tá najlepšia psychohygiena.Kým teda na blogu pribudne po dlhej dobe nejaký recept, v časopise @dobrejedlo.sk môžete nájsť postup, ako pripraviť moje obľúbené jarné žihľavové risotto.A všimnite si tú krásnu tortu na obálke, robila ju šikovná Martina Hankerová  @cupcakeroses_sweetbeauty Hoci bývame neďaleko seba, nepoznáme sa, ale ja poznám jej skvelé makrónky. A pravidelne slintám nad jej výtvormi, ktoré dáva na svoje sociálne siete.Doteraz však vždy ostalo len pri slintaní lebo som stále odolávala možnosti objednať si tortu alebo zákusky na rodinnú oslavu. Holt, vždy som mala pocit, že by objednanými zákuskami utrpela moja kuchárska reputácia.Vďaka aprílovému Dobrému jedlu však odkladám túto nezmyselnú kuchársku hrdosť do šuflíka a v apríli u Mati objednávam tortu pre svojho oslávenca ✌️@dobrejedlo.sk vďaka za oslovenie prispieť svojim receptom do jarnej rubriky 💛💚A vám prajem krásny zvyšok víkendu 💕
Priatelia, nezabudnite, kuchári a reštaurácie s Priatelia, nezabudnite, kuchári a reštaurácie sú tu stále pre vás 🙂Viem že doba je ťažká, mnohí máme oveľa hlbšie do peňaženiek, ale možno ste to práve vy, kto:👉🏻 je na homeoffice a nemá čas si pripravovať každý deň obed👉🏻 varí denno denne 7 dní v týždni a občas by si rád dal od varenia pauzu👉🏻 má svoju obľúbenú reštauráciu, cukráreň či kaviareň, rád by jej pomohol ale nevie akoSkrátka, nech už máte akýkoľvek dôvod, gastroprevádzky sú stále pripravené pripraviť vám vaše obľúbené jedlá a nápoje na osobný odber alebo ich priniesť priamo k vám domov.V posledných dňoch sa ľudia pracujúci v gastre združili do iniciatívy @stalesmetu Prijmite pozvánku od šéfa Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojta Artza, sledujte aktivity iniciatívy na Facebooku a na Instagrame a sem tam si niečo z reštaurácie objednajte, alebo si kúpte aspoň take-away kávu či zákusok 😉Reštauratérov môžete podporiť aj tak, že o @stalesmetu dáte vedieť svojim známym a priateľom - skrátka, každá pomoc sa ráta.Ďakujem a......držme si všetci palce a držme sa#stalesmetu
Naty @chutodnaty ma vyzvala, aby som spoločne nav Naty @chutodnaty ma vyzvala, aby som spoločne navarila so svojimi chalanmi. Tak sme sa na to dali 👩‍👦‍👦😀 Výsledok: ✔old school jablkovo-makový koláč podľa receptu od babičky, ✔jedna vedúca kuchárka, ✔jeden pomocný kuchár - nadšený krájač jabĺčok a ✔druhý pomocný kuchár - skôr obkukávač, ktorý sa nakoniec rozhodol, že ide radšej kresliť tank ✏Neviem ako to máte s varením s deťmi vy, ale u nás je to pri takmer každej aktivite o tom, že čo chce jeden, to nechce druhý 🤷‍♀️ Pôjdeme bicyklovať? Jeden áno, druhý nie 😣 Dáme si na večeru palacinky? Opäť tá istá odpoveď 😩 Ideme na ihrisko? Jeden bude rozhodne chcieť ostať doma 😤Takže pri pečení koláča to dopadlo rovnako, pomáhal len jeden 👨‍🍳 Na obranu toho druhého, ktorý práve nemal svoj kuchársky deň však musím povedať, že vie uvariť krupicu a osmažiť chleby vo vajci 💪V dnešno-zajtrajších stories nájdete fotoreport z prípravy koláča, aj potenciálneho youtubera, ktorý vám ukáže, ako na tie vajkochleby 😂Recept nájdete na blogu - tradične, je zo zásob, stavím sa, že všetko na jeho prípravu nájdete 🏠 doma.A ozaj, kto príde na záhadu, že v tomto makovom koláči mak vôbec nevidno? 🤔A týmto zároveň prehadzujem varešku Miške zo @sistersbakerysk aby navarila so svojimi ratolesťami ❤#varimzozasob #peciemzozasob #dnesjem #foodphoto #doposlednejomrvinky #bakeitforward #foodphotography
Dobré ránko! ☀️☀️☀️ Čo dnes raňajk Dobré ránko! ☀️☀️☀️ Čo dnes raňajkujete? 🍽Ja som dnes v chladničke našla načatú šľahačkovú smotanu a tvaroh a to znamená, že sa koná domáci pribináčik 🤗 Ako si ho pripravujete vy?Toto je môj obľúbený pomer: . 1 kelímok bieleho jogurtu (150 g) . 1/2 kelímka šľahačkovej smotany (125 ml) . cca 1/2 balenia tvarohu (100-115 g) . 1 PL medu alebo práškového cukru . dreň z 1 vanilkového lusku (môžete vynechať)Všetko zmixujem, rozdelím do misiek a ozdobím čerstvým alebo sušeným ovocím. Alebo aj ničím a vyjem ho už z mixéra 🤣#varimzozasob #dnesjem #doposlednejomrvinky #breakfast #breakfastideas
Otázka: ostali vám po Veľkej noci varené vají Otázka: ostali vám po Veľkej noci varené vajíčka? 🐔 Že nie? Nevadí. Tak si ich uvarte alebo otvorte konzervu tuniaka a máte dnes rýchlu večeru jak lusk 🤗Ak máte chuť na nátierku s reďkovkou a čiernymi olivami, nech sa páči recept, samozrejme zo zásob: (príprava cca 10 minút, množstvo pre 4 osoby) . 160 g tuniaka z konzervy (alebo 3 uverené vajíčka) . 10 reďkoviek . 30 ks čiernych olív . 3 ČL horčice . 4-6 PL tatárskej omáčky (dá sa nahradiť kyslou smotanou, bielym jogurtom, bánoveckou nátierkou alebo krémovým syrom) . 1 jarná cibuľka . soľ a čierne korenie podľa chutiOdkvapkaného tuniaka roztlačte vidličkou (alebo varené vajcia nasekajte na drobno). Reďkovky, olivy a cibuľku nastrúhajte na jemno alebo posekajte. Pridajte horčicu, tatarku, zmiešajte a na záver dochuťte soľou a čiernym korením.#varimzozasob #dnesjem #doposlednejomrvinky
Minulý týždeň mal narodeniny jeden z najdôležitejších mužov môjho života ❤Náš prvorodený.Počas oslavy, ale vlastne aj dnes, stále myslím na to, že najdôležitejšia vec je to, že môžeme byť spolu.Keď som mala 10 rokov, napísala som list riaditeľovi našej nemocnice. Prosila som ho v ňom, aby mojej mamine nedával na Vianoce službu a vymenovala som mu všetky Štedré dni, Silvestre aj dni počas Veľkonočných sviatkov, ktoré dovtedy strávila na pohotovosti.Moja mama je lekárka a mať ju počas sviatkov doma nebola úplná samozrejmosť. Pamätám si na Štedré dni, kedy mi doma veľmi chýbala, aj na iné sviatočné dni, kedy sme jej miesto šibačky alebo prípravy silvestrovských chlebíčkov chodili kývať pod okná pohotovostnej ambulancie.V práci bude aj počas tohtoročných veľkonočných sviatkov - slúžiť bude na Bielu sobotu.Dnes má však už 64 rokov a dúfam, že až toto všetko pominie, stretneme sa všetci v poriadku a zdraví.A že na to, ako sme po železiarstvach zháňali kryty na tvár a riešili výrobu DIY respirátorov, aby bola ako tak v ambulancii chránená, budeme s úsmevom spomínať len ako na jednu poriadnu punkovačku.Ten tréning z detstva a to, že sme trávili sviatky veľakrát bez mamy a ona bez nás, bol síce nepríjemný ale na niečo predsa len dobrý.To, že musíme počas Veľkonočných sviatkov ostať doma, neberiem nijak tragicky. Päť dní doma prežijeme.Budeme spať, pozerať s deťmi rozprávky, konečne upečiem veľkonočného barančeka podľa receptu od starej mamy (po minulé roky nebolo kedy, vždy sme boli počas sviatkov niekde mimo), možno zasadím bylinky, zatancujem si, ale hlavne... budem s tými, ktorých mám najradšej. Zdravotníci tú možnosť nemajú. Rodiny zdravotníkov tiež nie. A tak isto policajti, hasiči, vojaci a všetci tí, ktorí počas sviatkov musia pracovať, slúžiť nočné a byť v plnom nasadení, s fotkami svojich detí a partnerov v mobiloch, a s vierou v to, že sa domov vrátia zdraví.Pokiaľ máme doma vzťahy v poriadku, nehádame sa a nemlátime, je jedno kde sme. Či na balkóne, terase alebo v obývačke.5 dní nie je veľa. Je to ale dosť na to, aby sme si dokázali spraviť neobyčajný program v úplne obyčajných podmienkach. Čo plánujete počas Veľkej noci vy?
Bree raaanko! 🌞Aké raňajky si robievate naj Bree raaanko! 🌞Aké raňajky si robievate najradšej? My keď sme doma, frčíme na kašiach.Samoška, ovsené vločky ako základ sú klasika. Ale ak dojde ovos, poslúži aj bulgur, kus kus, ryža, pšeno, pohánka alebo krúpy.Ja kaše väčšinou varím v mlieku, ale keď ho nemám, uspokojím sa aj s vodou. Hrozne poteší, ak človek vtedy doma  objaví plechovku kokosového alebo kondenzovaného mlieka. Alebo krabicu sušeného mlieka. Alebo orieškové maslo.Ovocko nemusí byť práve čerstvé - ak nie je, dáme si do kaše sušené alebo džem.A pridávam aj semienka, tých mám doma kopec. Sezamové, ľanové, konopné, či chia - pomeliem ich na kávovom mlynčeku a kaša má zrazu inú chuť, ešte viac vlákniny a telu prospešných látok.Moji starí rodičia ovsenou kašou začínali každé ráno odjakživa. Nikdy nezabudnem na jej chuť, zjemnenú bielym jogurtom, na hrudky tvarohu, sladký domáci ríbezľový džem a neuveriteľne kyselé ale prudko zdravé bobule rakytníka, ktoré mali namrazené v mrazáku.Skrátka, kaše sú také raňajky šampiónov 🏆A čo ste mali dnes na raňajky vy? 🙂#varimzozasob
Potrebujete rýchly a jednoduchý obed alebo veče Potrebujete rýchly a jednoduchý obed alebo večeru? Kus kus s čiernou šošovicou a mrazenou zeleninou je veľmi variabilné jedlo: -  Kus kus môžete vymeniť za bulgur alebo pokojne za zvyšok ryže. Alebo vytiahnite papiňák a farebné ryže alebo krúpy, ktoré vám ležia v špajzi a uvarte tie -  Mrazená zelenina – ak máte čerstvú, použite čerstvú – mrkvu, karfiol, brokolicu, pór. Z mrazenej zeleniny zas hrášok a kukuricu alebo mrazené zeleninové zmesi -  Čiernu šošovicu môžete nahradiť šošovicou Puy, červenou alebo hnedou. Ak máte čas alebo otvorenú plechovku iných strukovín, smelo použite tie -  Môžete pridať aj tofu alebo slaninu, sušené paradajky či olivy – závisí na vašej chuti a stave špajze -  Ak máte čerstvé bylinky, napr. petržlenovú vňať, nasekajte ich navrch SUROVINY (pre 4 osoby)¾ hrnčeka kus kusu + 1,5 násobné množstvo vody alebo vývaru + soľ¾ hrnčeka strukovín¾ - 1 hrnček mrazenej zeleninyOlivový olej1 cibuľa1-2 strúčiky cesnakuKúsok  slaniny POSTUP1.  Na 2-3 PL olivového oleja pomaly restujte na pásiky nakrájanú cibuľu, kým nezačne hnednúť. Ak máte k dispozícii slaninu, pridajte ju k cibuli a opekajte. Nakoniec pridajte cesnak a 30 sekúnd opekajte.2.  Medzitým pripravte kus kus a šošovicu. Kus kus zmiešajte s 1 PL olivového oleja, osoľte, zalejte 1,5 dielom vriacej vody. Nechajte napučať.3.  Uvarte šošovicu. Keď je mäkká, pridajte k nej na minútu mrazenú kukuricu a hrášok. Zlejte.4.  V jednom hrnci zmiešajte kus kus so šošovicou, hráškom a kukuricou. Vmiešajte olivový olej, na ktorom sa opekala cibuľka.5.  Rozdeľte na taniere. Ozdobte opečenou cibuľkou, slaninou a cesnakom.#varimzozasob
Load More... Follow on Instagram

Kontakt

lusinda@doposlednejomrvinky.sk

ĎAKUJEM

KDE VŠADE MA NÁJDETE?

RSS
Follow by Email
Facebook
fb-share-icon
Twitter
Tweet

Archív článkov

  • máj 2020 (1)
  • február 2020 (1)
  • jún 2019 (2)
  • máj 2019 (2)
  • apríl 2019 (5)
  • marec 2019 (4)
  • február 2019 (1)
  • január 2019 (3)
  • december 2018 (1)
  • november 2018 (2)
  • september 2018 (1)
  • júl 2018 (1)
  • jún 2018 (1)
  • máj 2018 (1)
  • apríl 2018 (2)
  • marec 2018 (2)
  • február 2018 (2)
  • január 2018 (2)
  • december 2017 (2)
  • november 2017 (2)
  • október 2017 (3)
  • september 2017 (1)
  • august 2017 (3)
  • júl 2017 (4)
  • jún 2017 (3)
  • máj 2017 (3)
  • apríl 2017 (5)
  • marec 2017 (5)
  • február 2017 (5)
  • január 2017 (5)
  • december 2016 (7)
  • november 2016 (4)
  • október 2016 (4)
  • september 2016 (5)
  • august 2016 (4)
  • júl 2016 (5)

FACEBOOK

[custom-facebook-feed]

  • CHCEM MINÚŤ
  • ČLÁNKY
  • RECEPTY
  • O MNE
  • KONTAKT
  • KNIHA

do poslednej omrvinky

Varenie zo všetkého, čo sa doma nezje na prvý šup