Čo spraviť s nazbieranou žihľavou? Skúste risotto.

Ako zatočiť s jarnou únavou? Poriadnou dávkou vitamínov predsa! Tento rok ma jarná únava drapla neočakávane a poriadne. Asi preto, lebo doteraz som nechcela veriť, že existuje. 

A tak som proti nej vytasila zbrane najväčšieho kalibru. Spánok a vitamíny. Naklusala som na trh a nakúpila prvú jarnú zeleninu a bylinky. No a o týždeň neskôr mi moja týždenná dávka zdravia prišla v bedničke. Našťastie, Svet bedničiek do nej pribalil aj poriadnu dávku žihľavy. Pretože, žihľava je nie len zdravá a momentálne navýsosť sezónna a lokálna, ale je aj skutočnou kuchárskou lahôdkou.

Keďže žihľavový čaj, smoothie, pesto, praženica ani polievka sa mi nezdali dostatočne veľkou výzvou, skúsila som žihľavové risotto. Hoci tento pokrm neobsahuje žiaden zvyšok, nedá mi nepodeliť sa s týmto receptom.

Pretože, dnešným dňom vyhlasujem žihľavové risotto za stálicu nášho jarného rodinného menu. Dokonca ani deti sa nenechali odradiť jeho zelenou farbou. Pretože, ako určite viete, deti a zelená farba na tanieri, to niekedy nejde dokopy. Žihľavové risotto však zobrali na milosť a dostala som dokonca požiadavku, že “maminka, toto môžeš uvariť aj nabudúce”.

No neuvarili by ste im ho aj inokedy? Ja hoci aj zajtra.

Ako  a kedy  vpašovať pŕhliacu krásavicu do risotta?

Priznám sa vám, o bezplatnú liečbu reumy vďaka manipulácii so žihľavou bez rukavíc nestojím. Stačila mi jedna letná celotelová kúra na skauskom tábore pred asi dvadsiatimi rokmi (rozumej, prechádzka v plavkách v jeden a pol metrovej žihľave). Vzhľadom na to, že šlo o večernú prechádzku, nadchádajúca noc bola…nezabudnuteľná.

Latexové rukavice zas doma nedržíme, takže najdlhšie som rozmýšľala nad tým, ako zminimalizovať fyzický kontakt s touto zelenou krásavicou.

Nakoniec som vydumala, že nejjednoduchšie bude žihľavu zblanšírovať a rozmixovať ju na pyré. Vďaka odstedivke na šalát som sa jej pri umývaní vôbec nemusela dotýkať a horúca voda v hrnci spravila pŕhleniu koniec raz a navždy.

Ako so zeleného spraviť ešte zelenšie?

No a aby tej zelenej nebolo málo, k žihľave som pridala aj trocha medvedieho cesnaku. Ten spravil geniálnu bodku za týmto umeleckým dielom a odporúčam ho pridať nie len priamo do risotta, ale nechať si časť aj na ozdobenie. Jeho chuť je krásnou bodkou za vzrušujúcim jarným varením, pretože chuťovo si so žihľavou aj parmezánom rozumie nadmieru výborne.

In vino veritas…

Vo víne je pravda, a keďže každý má aj tak tú svoju, množstvo vína, ktoré do risotta pridáte, prípadne, rozhodnutie, či ho vôbec do risotta pridáte, je výsostne na vás. Ja som ho uliala len decentne, asi tak štvrť deci, pretože som si nebola istá, či chuť vína neprebije chuť žihľavy a tiež preto, lebo risotto bolo určené aj pre detského jedáka. Po dnešnej skúsenosti však viem, že risotto by vína znieslo pokojne aj viac, v tomto však už experimentovanie nechám len a len na vás.


ŽIHĽAVOVÉ RISOTTO S MEDVEDÍM CESNAKOM

Množstvo: pre 3-4 osoby

Čas prípravy: 30 minút

Suroviny

100 g žihľavy

20 g medvedieho cesnaku (môže byť aj viac)

100 g cibule (1 veľká alebo 2 menšie)

2 veľké strúčiky cesnaku

2 – 3 polievkové lyžice olivového oleja

200 g ryže Arborio alebo Carnaroli

20 ml bieleho vína (môžete ho vynechať, alebo naopak, aj pridať – risotto znesie aj väčšie množstvo)

700 ml vývaru (ideálne zeleninového, ale pochutíte si aj s kuracím)

NA KONEČNÉ DOCHUTENIE

30 g masla

50 g parmezánu

soľ podľa potreby

NA OZDOBENIE

nasekaný medvedí cesnak a strúhaný parmezán

Postup

1. NACHYSTAJTE SI ZÁKLAD NA RISOTTO: Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na drobno. Ryžu odvážte, nachystajte si víno a vývar nechajte zovrieť. V rozohriatom olivovom oleji opražte najskôr cibuľu. Keď bude takmer priehľadná, pridajte cesnak a nechajte ho nezvoňať. Potom pridajte ryžu a miešajte ju, kým sa neprehreje a celá neobalí v olivovom oleji. Zalejte ju vínom a opäť miešajte, kým sa víno celkom nevyparí a dno panvice neostane takmer suché. Zalejte tretinou vriaceho vývaru a za občasného miešania nechajte variť. Medzitým si pripravte žihľavové pyré, nezabudnite však risotto priebežne miešať. V prípade potreby pridajte ďalšiu tretinu vriaceho vývaru.

2. PRIPRAVTE SI ŽIHĽAVOVÉ PYRÉ: Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť aspoň dva litre vody. Žihľavu umyte – skvelou pomocníčkou je v tomto smere šalátová odstredivka. Vriacu vodu osoľte a vložte do nej žihľavu. Nechajte variť približne minútu, potom žihľavu vyberte a zmixujte ju v stolnom mixéri s cca 200 ml vody, v ktorej sa žihľava varila. Mali by ste dostať približne pol litra žihľavového pyré.

POZOR,pyré pridávajte do risotta vriace, vlažné by zastavilo varenie ryže. Ak ho nebudete do risotta pridávať ihneď, tesne pred použitím ho zohrejte.

3. DOKONČITE RISOTTO: Keď sa odparí vývar z risotta, pridávajte namiesto neho po častiach žihľavové pyré. Ak ho miniete všetko a ryža nebude ešte uvarená, pridajte do risotta zvyšok vriaceho vývaru. Na konci varenia nasekajte na drobno všetok medvedí cesnak, časť si nechajte na ozdobenie a zvyšok pridajte do risotta. Do hotového risotta vmiešajte maslo a parmezán.

Rozdeľte ho na taniere a ozdobte nastrúhaným parmezánom a čerstvým nasekaným medvedím censakom.

Dobrú chuť!


Ak sa vám recept páčil a myslíte si, že tip na to, čo so žihľavou by sa mohol zísť aj vašim známym, pokojne ho zdieľajte. Jarnej únave zbohom a žihľave zdar! 🙂

2 komentáre

  1. Ahoj Lucia, zase jsi mně překvapila svým nápadem. Jak jednoduché, jen na to přijít. Moc se mi to líbí. Medvědí česnek tam ještě je a kopřivy, tak to nebude problém. Supr nápad. Díky a už se můžu těšit na Tvůj další nápad. Děkuju za inspiraci a přeju spoustu dalších nápadů.

    1. Vašku, to sa teším, že sa Ti tento žihľavový nápad páči. Dáš vedieť ako Ti chutilo? Práve pracujem na ďalších článkoch, som zvedavá, čo na ne povieš 🙂 Pozdravujem a želám krásne jarné dni prevoňané medvedím cesnakom a žihľavou 🙂 🙂 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.