Zvyšné medovníčky? Žiadny problém, rum to vyrieši

Zvyšné medovníčky? Ak ste pred Vianocami piekli striedmo a počas Vianoc konzumovali do poslednej omrvinky, tento článok sa vás vlastne vôbec nemusí týkať. 

Alebo aj môže. Minimálne si môžeme do nového roka štrngnúť kalíškom rumu, nech nám to varí do poslednej omrvinky ;).

A môže tiež v prípade, že vám neostanú medovníčky ale napríklad bábovka. Alebo odrezky z tortového korpusu alebo akéhokoľvek piškótového cesta. Lebo aj v ich prípade to vyrieši trocha rumu. A aby to nevyzeralo, že vás nabádam k alkoholizmu, tak aj čokolády, kakaa a škorice.

Mňam kombinácia, čo poviete?

Medovníčky, bábovka, piškótové cesto…

Recept na rumovo-čokoládové guľky je totiž z kategórie univerzálnych. Aplikovala som ho už aj v prípade zvyšnej bábovky aj medovníčkov. A keďže funguje s bábovkou, odrezky z piškótového cesta sú tiež vhodným kandidátom na použitie. Tento rok som sa s pečením krotila, takže mi vlastne nič neostalo. Zopár medovníčkov som si však dobrovoľne odložila na recykláciu. Chcela som

…a aj čokoláda…

U nás totiž po Vianociach nebýva o čokoládu núdza. Čosi vždy ostane z Mikuláša – hoci sa snažíme Mikuláša usmerňovať, aby sa krotil, ťažko ho ustriehnuť. To máte tak, keď sa o mikulášsku nádielku nepostarajú len rodičia, ale aj starí rodičia, škôlka, prípadne mestská časť, zamestnávateľ, alebo vedenie múzea počas mikulášskej prehliadky neďalekého zámku… A tak sa čokoláda recykluje počas vianočného pečenia aj povianočého recyklovania prípadných zvyškov.

…pri jej použití sa fantázii medze nekladú

Týmto chcem povedať to, že môžete použiť takú čokoládu, ako uznáte za vhodné. S horkou budú guľky menej sladké (pre niekoho určite výhoda, cukrofili môžu pridať do guliek trocha práškového cukru). Mliečna bude vyhovovať všetkým, ktorí sú na sladké a najmä deťom. Biela detto, a nie je problém ju použiť aj v spoločnej kombinácii s mliečnou alebo horkou čokoládou. A použiť sa dajú aj ochutené čokolády. Ja som zatiaľ s nanajvýš uspokojivým výsledkom použila horkú čokoládu s malinami.

S alkoholom aj bez…

Pri príprave guliek samozrejme treba myslieť aj na detské brušká a tak mám v talóne aj bezalkoholovú verziu. Rum stačí vymeniť za mlieko (pozor, nie v rovnakom pomere), fungovať by však malo aj rastlinné mlieko. Skrátka, rum stačí vymeniť za čokoľvek tekuté a nealkoholické, čoho chuť sa nebije s čokoládou.

Prajete si pastvu pre oči a kalórie navyše?

Ja viem, to prvé áno a to druhé nie. Rozhodnúť sa však treba. Či si guľky obalíte do sexi čokoládovej polevy alebo nie. Ja dávam prednosť tomu prvému v kombinácii s výdatnou prechádzkou po čerstvom vzduchu. Prípadne jej náhradou za korčuľovanie, lyžovanie alebo bicyklovanie, skrátka, čo počasie dovolí. A ak nedovolí, mám doma stacionárny bicykel a pripojenie na youtube, kde ma už čaká Jillian Michaels. A v chladničke ľadový šalát  😀

…a ak by ste sa vám náhodou hodil iný recept na recykláciu medovníčkov alebo iného vianočného pečiva, šup sem.


RUMOVO-ČOKOLÁDOVÉ GUĽKY Z MEDOVNÍČKOV (ALEBO BÁBOVKY)

Čas prípravy: 15 minút + obaľovanie v čokoládovej poleve cca 20 minút

Množstvo: 25 – 30 guliek

 

SUROVINY

  • ALKO VERZIA

125 g medovníčkov (alebo bábovky či odrezkov piškótového cesta)

100 g mliečnej čokolády (použiť môžete aj horkú, bielu alebo ich kombináciu)

35 ml tuzemského rumu (ak by sa náhodou cesto drobilo, môžete pridať o trochu viac)

1 ČL kakaa

1/2 ČL mletej škorice

 

  • NEALKO VERZIA

rum nahraďte cca 40-50 ml mlieka, môžete si zaexperimentovať aj s ovocnou šťavou – napríklad pomarančovou, jablkovou či višńovou

  • NA POLEVU A OZDOBENIE

mliečna, biela, horká čokoláda alebo čokoláda na varenie

trocha rastlinného tuku

cukrové perličky, kokosová múčka, čokoládové hoblinky, kakao…

 

POSTUP

1. Medovníčky rozmixujte v elektrickom sekáčiku na jemno. Pridajte k nim kakao a škoricu a premiešajte.

2. Nad parou rozpustite čokoládu a pridajte do nej medovníčkovú zmes. Premiešajte a potom postupne po častiach pridávajte rum. V prípade potreby, ak bude hmota na guľky drobivá aj po minutí odporúčaného množstva rumu, opatrne pridajte viac. (V prípade, že by sme to s množstovm rumu prehnali, do zmesi pridajte trocha rozmixovaných medovníčkov alebo detských piškótov.)

3. Z hmoty vytvarujte guličky s priemerom cca 2 cm. Ak chcete mať všetky guľky rovnako veľké, odvážte si z hmoty vždy po 10 g; z tohto množstva vyjde približne rovnako veľká guľôčka.

4. Vo vodnom kúpeli, v úzkom a vyššom hrnčeku nechajte roztopiť čokoládu; ak je príliš hustá, pridajte trocha rastlinného tuku – to platí najmä pre bielu čokoládu. Rastlinný tuk tiež pridá poleve na lesku, s jeho množstvom však opatrne, aby poleva nebola príliš riedka, inak bude z guľôčok stekať. Guličky obaľte do čokolády. Posypte cukrovými perličkami, kaakom alebo kokosovou múčkou a nechajte stuhnúť.

5. Skladujte v chlade. Pred podávaním nechajte chvíľu postáť pri izbovej teplote.

 

You may also like

2 komentáre

  1. vyzeraju vyborne, v mrazaku mam tie zvysne tortove korpusy, s ktorymi to planujem podniknut 🙂 inak aj kombinacia slany karamel a biela coko by mohla byt fajn, ze? pozdravujem ?

    1. Juj som zvedaváááá!!! Daj potom vedieť ako to dopadlo – kľudne skús aj s bielou čoko a slaným karamelom, to by mohlo dopadnúť delikátne 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.