December je krásny mesiac. Vždy v novembri si predstavujem, aký to bude čarovný a pokojný čas, ako si užijem advent, ako budeme s deťmi chodiť vyzerať Mikuláša, baliť po večeroch darčeky, zdobiť dom, piecť, nasávať predvianočnú atmosféru aj varené vino, a šíriť okolo seba vlnu pokoja, dobra a lásky. Proste ako si to všetko užijem.
No a realita? Hoci si to nerada priznávam, december vôbec nie je pokojný mesiac. Je hektický a ubehne rovnako rýchlo ako zo silvestrovského šampanského vybublú všetky bublinky. Okrem toho, skĺbiť všetky predvianočné aktivity je počas predvianočných týždňov pre ženu-matku-manželku robota hodná práce vrcholového manažéra. Zvládnuť návštevy škôlkarskych a školských besiedok, firemných večierkov, vianočných koncertov a trhov a popri tom doma žať úspechy vo varení, vypekaní, upratovaní, zháňaní darčekov na poslednú chvíľu, pripravovaní mikulášskych nádielok a kalendárov, dekorovaní domu, zháňnaniu stromčeka a kapra, zvládať predvianočné nákupy a ostatné bežné denné povinnosti a popri tom byť okúzľujúcou manželkou a svedomitou pracujúcou ženou, ktorá má vždy namaľované oči a úsmev na perách, to je podľa mňa úloha, ktorú zvládne ľavou zadnou iba Chuck Norris.
Dnes vám teda neprinášam žiadny recept, ale tipy na to, ako zatočiť s prebytočnými žĺtkami a bielkami. Lebo s ohľadom na všetko, čo nás v decembri čaká a neminie, moje empatické srdce tuší, že by ste kuchyňu počas adventu radi zavreli aspoň na chvíľu, a šli si v kľude na trhy vypiť horúcu čokoládu alebo srknúť vareného vína či punču. Alebo sa len tak s neutrálnym výrazom v tvári a nenamaľovanými očami hodili na gauč a na chvíľu vytesnili z hlavy všetky myšlienky na predvianočné prípravy.
Namiesto toho, aby ste rozmýšľali, čo so zvyšnými žĺtkami alebo bielkami a usilovne ich spracovávali, odložte ich do chladničky alebo do mrazničky. Ony na vás rady počkajú kým si oddýchnete. Alebo kým prídu kľudnejšie časy – hoci aj do Veľkej noci.