Dá sa zvyšok zemiakovej kaše minúť chutne a relatívne zdravo?

Krokety zo zemiakovej kaše

Keď som bola malá, zemiakovú kašu som milovala nadovšetko. Moje deti lásku k nej zdedili tiež, a tak ju občas robievam aj ja – rovnako, ako moja mama kedysi nám. Nič totiž matku nepoteší viac, ako vlastné deti s chuťou baštiace doma navarené jedlo.

Zemiaková kaša, podobne ako iné prílohy, však vie byť občas záludná –  sem-tam totiž zvykne ostať.  A tak je fajn mať po ruke recepty, v ktorých sa dá chutne a rýchlo spotrebovať. Pretože to presne zemiakové krokety sú – rýchle a chuťovo úžasné. A pri troche zeleniny v chladničke sa dajú premeniť na jedlo, ktoré dokáže telu dodať okrem energie aj kopec vitamínov. 

Continue Reading

Neviete, čo s prezretým banánom? Spravte si muesli tyčinky.

Banánové muesli tyčinky

Hoci nie každú sladkosť je možné pripraviť v domácich podmienkach, v prípade muesli tyčiniek je to úplne opačný prípad. Nič jednoduchšie a rýchlejšie, ako výroba domácich cereálnych tyčiniek snáď neexistuje.

A navyše, ak sa u vás doma vyskytne osamotený prezretý banán, lepšiu chvíľu na ich prípravu si ani neviem predstaviť. Ovsené vločky, orechy a med máme totiž v zásobe stále, jediné čo treba, je desať minút voľného času. Zvyšok už odpracuje za vás rúra – a do pol hodiny máte tyčinky hotové. A ako bonus získate kontrolu nad zložením tyčiniek – či už nad druhom sladidla alebo tukov, pomerom surovín či druhmi prídavných látok.

Continue Reading

Prečo nevieme s jedlom hospodáriť tak ako naše babičky a prababičky ?

zamyslenie

Často rozmýšľam nad tým, prečo sa v súčasnosti plytvá potravinami oveľa viac ako kedysi. Ako je možné, že naše babičky a prababičky dokázali využiť v kuchyni každý kúsok jedla a spotrebovať všetko bezo zvyšku. Túto ich schopnosť obdivujeme všetci a myslím, že všetci by sme radi vedeli hospodáriť tak ako ony. Pretože aj napriek snahe nám to akosi nejde a množstvo potravín vyhodených do odpadkových košov sa podľa dostupných informácii vôbec nezmenšuje.

Prečo je to tak? Prečo sa nám nedarí zastaviť plytvanie potravinami? Napriek tomu, že máme k dospozícii chladničky a mrazničky, faktom je, že jedlo vyhadzujeme občas takmer všetci. Plesnivé pečivo, zhnité jablko, sčernetý banán, troška ryže od víkendu, nedojedený jogurt, syr s prejdeným dátumom trvanlivosti… Niekto to prizná otvorene, niekto o tom mlčí.

Ani ja som nebola v tomto smere výnimkou. Aj preto som sa rozhodla že s tým musím raz a navždy skoncovať a moju cestu k neplytvaniu mapuje tento blog.

Aký je rozdiel medzi nami a našimi babičkami, ich mamami a babkami, ktoré vedeli s jedlom hospodáriť múdro a bezo zvyšku? Čo robili ináč, že sa im darilo využiť všetko do posledného kúska? Moje babičky totiž jedlo nevyhadzujú. Zje sa u nich všetko, čo sa navarí a nakúpi. Môže za to určite aj to, že vyrastali v skromných podmienkach, v čase druhej svetovej vojny, kedy jedla bolo málo a mnohé rodiny prišli o svojich živiteľov.

So svojimi starými rodičmi som sa veľa rozprávala o tom, ako žili vtedy, keď boli deťmi. A potom porovnávala ich život a spôsob varenia a stravovania s tým dnešným. Moje myšlienkové pochody ma tak priviedli k niekoľkým dôvodom, prečo dnes k plytvaniu jedlom, hoci často krát nechcene, dochádza.  Za vyhadzovaním jedla vidím najmä zmeny, ktorými prechádza naša spoločnosť od druhej polovice minulého storočia až do dnes.

Continue Reading

Aj s malým gašparkom sa dá zahrať veľké divadlo – v hlavnej úlohe tento raz brokolicový hlúb

Polievka z brokolicovým hlúbom

V kuchyni sa snažím fungovať predovšetkým tak, aby mi žiadne zvyšky neostávali. Ale keďže výnimka potvrdzuje pravidlo, a v kuchyni obzvlášť, občas sa stane, že z brokolice mi ostane nazvyš jej hlúb.

Napríklad vtedy, keď chcem, aby zeleninová príloha na tanieri vyzerala pekne a efektne – vtedy pripravím len brokolicové ružičky a hlúb si odložím na iné predstavenie. Alebo, v čase brokolicovej nadúrody, pri príprave obeda či večere použijem ružičky a hlúby dostanú priestor v inom jedle. 

Občas však hlúb odkladám naschvál. Keď mám doma málo zeleniny, alebo potrebujem uvariť rýchlo a zdravo, ružičky použijem do hlavného chodu a hlúb zas nechám zažiariť v polievke. A ako na tú žiariacu polievku, dozviete sa v dnešnom recepte.

Continue Reading

Rozmýšľate nad tým, ako minúť kelímok bieleho jogurtu a máte chuť na experiment? Skúste kváskové muffiny.

Kváskové muffiny s jogurtom

Možno si hovoríte, že zložitejší názov dnešného receptu som už asi snáď vymyslieť nemohla. Ja si zas hovorím, že zložitejší možno áno, ale jednoduchší asi sotva. Je totiž nanajvýš výstižný. Spája tri témy, ktoré predstavujú v mojom (nielen) kuchynskom svete hotovú revolúciu. Každá z nich pre mňa znamená odklon od konzumného spôsobu života, ktorý ničí nás aj naše životné prostredie.

Zero waste (termín preložiteľný ako “bez odpadu”) – čiže životný štýl snažiaci sa o život bez produkovania odpadu. Tento koncept vychádza z poznania, že triedenie, skládkovanie ani spaľovanie odpadov nie je definitívnym riešením problematiky nakladania s odpadmi. Jeho cieľom je inšpirovať ľudí, aby prijali zodpovednosť za to, čo nakupujú a koľko odpadu produkujú a tak zminimalizovali množstvo odpadu pochádzajúceho z ich domácností.

Zodpovedné varenie – ktoré nenechá skaziť žiadnu potravinu či uvarené jedlo a teda ani jogurt ktorému práve nadišiel dátum spotreby. Ten sa totiž práve nedávno vyskytol v mojej chladničke a bolo treba vymyslieť, čo s ním.

kváskovanie – čiže pečenie pečiva z kvásku. Teda klasickým spôsobom, ako to robievali naše prababičky a predchádzajúce generácie, ktoré si všetky potraviny vedeli vyrobiť a dopestovať sami – či už išlo o chlieb, obilie, mäso, zeleninu či ovocie.

Continue Reading

Recept pre vyprázdnenie zeleninovej priehradky

Pečená zelenina

Tento recept ma zachránil už mnohokrát. Keď zatúžim v zime alebo začiatkom jari po zdravej, rýchlej a ľahkej večeri, ale na zeleninový šalát ešte nemám čerstvé typicky jarné a letné ingrediencie. Keď ma predstava studeného zeleninového šalátu až tak veľmi neláka, lebo túžim svoj žalúdok zohriať niečím teplým.

A aj vtedy, keď som potrebujem vyprázdniť zeleninovú zásuvku v chladničke. 

Jej vyprázdňovaniu sa venujem vždy pred plánovanými väčšími nákupmi, ale aj pred každým odchodom mimo domov na viac ako 2 až 3 dni.

Je fajn mať po návšteve trhu miesto na novú zeleninu. A je tiež fajn, keď prídete po niekoľkodňovom výlete či dovolenke domov a v chladničke vás nečaká žiadna hnilobou či plesňou napadnutá zelenina.

Preto má tento recept u nás svoje pevné miesto a ja sa oň s vami veľmi rada podelím.

Continue Reading

Môže pečené kuracie mäso zažiariť aj na druhý deň? Môže! :)

Taštičky s kuracím mäsom

Ak mi ostane kúsok pečeného kuracieho mäsa, rada ho balím. Nie že by som s ním doma potajomky flirtovala a hádzala po ňom očkom, na to mám manžela. Ja ho balím do lístkového cesta.

Pečené kuracie mäso má totiž jednu nevýhodu – najlepšie chutí ihneď po vybratí z rúry. Vtedy je najšťavnatejšie a poskytuje najuspokojujúcejší chuťový zážitok akého je schopné. Ďalším ohrievaním sa vysušuje a jeho chuťové kvality klesajú.

Ak teda náhodou nastane situácia, že príloha k pečenému kuriatku sa zje a kúsok mäsa ostane, rada ho recyklujem v iných jedlách, ktoré mu dodajú “šťavu”.

A to ideálne ešte v deň, kedy som ho upiekla. Najneskôr však ten nasledujúci, pretože väčšina zvyškov jedla zbytočným čakaním v chladničke stráca na chuti aj kvalite.

Continue Reading

Ako prestať s vyhadzovaním jedla – časť II.

Uprataná chladnička

Keď som kedysi analyzovala dôvody, prečo v našej domácnosti občas nejaká potravina skončila v koši, prišla som na zaujímavú vec. A síce,  že dosť podstatnú časť z nich tvorili tie, ktoré boli uskladnené v chladničke. Áno, na mieste, ktoré je určené presne na opačný účel – teda na to, aby potraviny vydržali dlhšie. Žiadna potravina však nemá neobmedzenú trvanlivosť a tak sa môže ľahko stať, že k znehodnouteniu potravín príde práve na mieste, kde by k nemu paradoxne vôbec nemalo prísť.

Aj napriek tomu, že som sa začala venovať hľadaniu využitia zvyškov potravín a v mojom koši sa nedojedené zvyšky začali objavovať čoraz menej, stále som mala problém s potravinami, ktoré si z chladničky nenašli cestu na tanier, ale rovno do smetí.

Continue Reading

Decentný a mimoriadne chutný spôsob, ako minúť starší chlieb

Parmezánovo-cesnakové krutóny

A keďže máme dnes ten sviatok svätého Valentína, prezradím vám jedno tajomstvo – strašne som sa zaľúbila. Do krutónov. Lebo mi veľmi pomáhajú zbaviť sa môjho odvekého chlebového problému.

Odkedy som sa stala zodpovednou osobou za chod našej kuchyne, často sa stalo, že nám ostal kúsok staršieho chleba. Medzitým sme však stihli kúpiť aj čerstvé pečivo a tak sa nakoniec stalo, že starší chlieb ostal ohrdnutý a nakoniec, v tom lepšom prípade, stvrdol. No a v tom horšom zas splesnivel. 

Z tejto šlamastiky som však celkom úspešne vyšla vďaka krutónom. Chvíľu síce trvalo, kým som našla ideálny spôsob ich prípravy a úžasné dochutenie, ale ako sa hovorí, kto hľadá, nájde a ja som veru našla. Tie nejlepšie krutóny na svete. Ak neveríte, vyskúšajte a ak poznáte lepšie, určite mi dajte vedieť.

Continue Reading

Vskutku zdravé a chutné miesto pre zvyšky pomarančovej dužiny

Ovsený koláčik s pomarančovou dužinou

Každý majiteľ odšťavovača citrusov pozná ten moment, keď sa slastne napije čerstvo odšťavenej pomarančovej šťavy, pošteklí chuťové poháriky voňavou sladkou tekutinou, s pôžitkom prehltne a potom mu zrak padne na vylisovanú dužinu, ktorá naňho cerí zuby z odšťavovača.

„Čo s tebou fešanda?“ A tak si vezmete lyžičku a začnete ju vyjedať len tak. Dobre viete, že nikto iný okrem vás tú urehotanú dužinu nedoje a ak to neurobíte vy, pekný osud ju asi čakať nebude.

Ale…existuje zopár spôsobov ako si na nej pochutnať aj inak ako vyjedaním z odšťavovača na stojáka. O jednom som písala už v tomto článku – ťuk sem.

Tých možností je však nekonečne veľa. Tak teda…

…čo tak skúsiť dužinu ukryť do koláčika?

Continue Reading